Newsflash

Între ghilimele

de - sept. 3 2015
Între ghilimele

Nu credem că amenințările medicilor cu o grevă „ca la metrou“ sau cu plecarea din țară vor speria autoritățile mai rău ca o ploaie de anul trecut. Mai punem la socoteală și natura medicului de a fi înclinat să cedeze, precum și indolența organizațiilor de reprezentare a breslei, pentru ca rezultatul să fie, cu siguranță, caraghios. Dacă însă o foaie de observație scrisă „ca la carte“ s-ar face în două zile, un examen clinic complex ar dura patru ore și o operație nu ar începe până ce nu ar exista toate cele necesare? Se cheamă „exces de zel“, dar nu asta ar dori fiecare bolnav pentru el? Merită încercat… (M. G. C.)

 

Într-o lucrare prezentată la congresul Colegiului european de neuropsihofarmacologie, un grup neerlandezo-canadian a găsit soluția cea mai sigură prin care poate fi evitată mahmureala de a doua zi după o beție cruntă. Din păcate, remediile tradiționale – mâncarea sau hidratarea – au doar un efect nesemnificativ, marginal, în schimb recomandarea autorilor e clară: singura măsură practică pentru evitarea mahmurelii este să consumi mai puțin alcool. Cine ar fi crezut? (A. M.)

 

Un studiu neozeelandez a încercat să demonstreze care părinți știu mai multe despre îngrijirea orală a copiilor lor. Ceea ce au aflat nu-i bucură deloc pe tătici. Se pare ca tatăl fumător și fără studii superioare nu e prea interesat de dinții de lapte. Ar fi amuzant ca aceștia să ajungă în cabinetul dentar al fiului sau fiicei lor. (C. T.)

 

Vrei să ai pe timp de vară o afacere care merge? Te duci într-una dintre cele mai cunoscute stațiuni de la mare (e adevărat, cunoscute prin anii ʼ80), adică Olimp, cauți un hotel, îl iei în arendă și gata, aștepți turiștii. Fără să investești ori să îmbunătățești ceva. Că doar ei nu vin pentru condiții hoteliere rezonabile, pot dormi în așternuturi și pe saltele insalubre, pot folosi grupuri sanitare de nefolosit (e atâta apă în jur, nu?!), iar gândacii de peste tot nu i-or deranja. Contează că ție îți intră banii. Altfel, ce-ai de pierdut, caii de la bicicletă? Nu, doar o stea din cele două! (C. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe