Newsflash

Între ghilimele

de - iun. 18 2015
Între ghilimele

Fără impulsul de a incomoda pe cineva, semnalăm o dilemă de multişor la modă. Spitalele noastre sunt înăbuşite de bolnavi digestivi, cardiaci, reumatici ori cu alte boli cu punct de plecare stomatologic. Totuşi, patru din patru români au afecţiuni dentare, iar, prin oraşe, unul din patru blocuri are cabinet (cam fără pacienţi). Atât edentaţii, cât şi dentiştii spun că „nu-s parale“. Dar pentru „complicaţii cauzale“ cum de sunt? (M. G. C.)

 

Alcoolicii anonimi salută decizia de scădere a taxei pe valoare adăugată la alimente. Acum îşi pot cumpăra cinci beri la preţ de patru. Pentru că, dacă nu ştiaţi, berea este considerată aliment, conform OUG 97/2001. (O. R.)

 

Un studiu de management în turism arată că în lume a câştigat tot mai mult teren aşa-numitul „turism al durerii“. Fascinaţia pentru moarte şi distopie ar reflecta, se pare, un sentiment de incertitudine asupra viitorului şi o nesiguranţă sporită în faţa morţii. Bine că agenţiile de presă relatează pe larg despre situaţia politică de la Bucureşti, că suntem în plină distopie dureroasă. Să vină deci turiştii! (A. M.)

 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind salarizarea personalului medical. S-a aprobat majorarea salriului de la 1 ianuarie 2015, cu 100 de lei. Perfect! Acum, în sfârşit, medicii şi asistentele vor putea lua prânzul încă două zile pe lună. Asta dacă nu sunt ocupaţi cu vreo urgenţă sau cu vreo gardă; atunci vor putea lua taxiul în drum spre casă şi unii dintre ei nu vor mai fi nevoiţi să doarmă pe holurile spitalelor. (O. R.)

 

O cunoscută doctoriţă „de ochi“ face din nou iureş la tv cu episodul nefericit al unui copil aflat „în risc vital“ pentru că mama lui nu dorea să fie operat. Ştiam noi că sufletul femeilor este gata întotdeauna să se înduioşeze în faţa nenorocirilor, dar aici avem de a face cu o doctoriţă-luptătoare. Merită şi decoraţie. (M. G. C.)

 

Lupta vameşilor români împotriva produselor contrafăcute dă rezultate: în nici o lună, vameşii din portul Constanţa s-au specializat în asamblarea pieselor Lego, pentru a descoperi dacă jucăriile sunt contrafăcute sau nu. Au căpătat o dexteritate de nici lor nu le vine să creadă. Cum printre cei care se plâng de contrafaceri se numără şi o firmă producătoare de prezervative, mă întreb: cum vor verifica vameşii din portul Constanţa dacă sunt sau nu contrafăcute? (D. D. M.)

 

Conform celor mai noi standarde, recomandările pentru reducerea incidenţei cancerului constau în consumul a 400-800 g/zi de fructe în minimum cinci porţii, şi diferite cereale, leguminoase şi rădăcinoase, 600-800 g/zi împărţite în şapte porţii. Având în vedere numărul orelor active ale unei persoane, putem trage concluzia că la fiecare una-două ore este indicat să mănânci o legumă pentru a nu face cancer. O să faci tulburare obsesiv-compulsivă, dar nu cancer. (O. R.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe