Newsflash

Între ghilimele

de - mai 29 2015
Între ghilimele

Un studiu lansat cu mare tam-tam în cadrul Săptămânii bolilor digestive (SUA) arată că investiţia (sic!) în noul tratament al hepatitei C (cura de 12 săptămâni) ar genera economii anuale de aproximativ 3,2 miliarde de dolari în SUA şi cinci ţări europene. Frumos, nu? Şi mai frumos însă e că studiul e finanţat integral de Gilead Sciences. Nimeni altul decât producătorul medicamentelor din cura de 12 săptămâni. Şi nu, cuvântul „cheltuială“ nu apare nicăieri în studiul citat. (A. M.)

 

Nicu Bănicioiu spune – cu încântare – că speră ca lipsa de personal din sănătate să fie acoperită în trei sau patru ani, că reducerea fondurilor pentru medicii din rural le va spori veniturile şi, mai ales, că funcţionarea „ilustrului“ card mai şovăie doar în trei sferturi din cazuri. Recunoaştem că omul nostru are o atitudine cumpătată şi ar putea să ştie că, în general, sunt aroganţi doar cei care nu au cu ce altceva să se laude. (M. G. C.)

 

Unii lectori de la congrese vor cu tot dinadinsul să arate că ei sunt invitaţii străini. Doar aşa îmi pot explica de ce un medic stabilit în Franţa a pregătit o prezentare trilingvă, româno-englezo-franceză, pentru un eveniment în care sala era plină de medici români. Sau poate a vrut doar să testeze vigilenţa sălii. La sfârşit nimeni n-a pus nicio întrebare. Probabil că era totul prea clar. (A. N.)

 

Naivii de treabă ar putea spune că reforma sanitară avansează. Doi paşi înainte şi unul înapoi, dar sub presiune continuă. Şefimea din sănătate s-a obişnuit să sperie şi să ameninţe în dreapta şi în stânga, de sus până jos, bolnavi, sănătoşi, spitale, farmacii, practicieni, furnizori, beneficiari etc.
Nici nu s-a făcut încă dovada că sistemul are, pe deplin, card şi dumnealor ameninţă cu tot felul de represalii (dacă lipseşte nemotivat la un presupus apel nominal) tocmai pe asiguratul care dă banul şi îi ţine pe toţi. Adică pe hoţul de păgubaş... (M. G. C.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe