Newsflash

Între ghilimele

de - mai 25 2015
Între ghilimele

La SMURD, totul e „militarizat“, până şi Facebook-ul. Mai exact, grupul de discuţii UPU-SMURD, în care singurii „autorizaţi“ să spună ceva sunt cei trei administratori, unei audienţe de peste 10.000 de membri. Sigur că nu se discută propriu-zis chestiuni reale ale sistemului de urgenţă din România sau de aiurea, nu sunt prezentate studii de interes pentru urgentişti, ci doar măreţele realizări ale SMURD-ului. Asta şi o lungă explicaţie a lui Raed Arafat cum şi de ce nu ştiu ce articol din presă greşeşte când îl acuză de fraude şi achiziţii trucate. Nu e nimic rău în apologia unui singur om, dar pentru asta există paginile personale, băieţi (tovarăşi?), nu era nevoie să deturnaţi un întreg grup de discuţii. De discuţii, nu de publicitate personală. (A. M.)

 

„Nu am venit mai devreme pentru că am vrut să văd dacă se rezolvă problema“, a spus preşedintele Klaus Iohannis la începutul unei vizite efectuate la Institutul Cantacuzino, care are probleme de un deceniu. Cum preşedintele Iohannis nu are, la aproape jumătate de an de la numire, un consilier pe sănătate, bănuim că răspunsul optimist de mai sus i-a fost sugerat de o fantomă care a vrut să facă mişto de domnia sa. (V. F.)

 

Discuţie între doi vizitatori ai unui blog: „Ce fac, mai exact, homeopaţii pentru un picior rupt?“ – „Îl lovesc cu un ciocan mic, mic, mic?“. Nu, desigur, lovesc apa dintr‑un ocean cu ciocanul şi apoi pacientul bea o cănuţă de apă... cu ţinere de minte. Sau un degetar, dacă e nevoie de un remediu cu adevărat puternic. (A. M.)

 

Peretele alb din vecinătatea bisericii Sf. Gheorghe cel Nou – km 0 al Capitalei – a redevenit alb. Pictura murală în care un sfânt Gheorghe solar şi abstract străpungea cu suliţa doi demoni coloraţi şi hliziţi a deranjat enoriaşii locului. Peste noapte, a fost văruită aseptic. Cineva a citat un preot, lumea a dat vina pe Biserică, Biserica a dat un comunicat în care spune că n-a avut niciun amestec: a fost o acţiune a vecinilor de cartier. Celor care jubilează acum, spunând că, vai, a fost încă un complot împotriva „credinţei“, le reamintesc că biserica tot seamănă, de multă vreme, vânt. Doar înainte de Paşti, ÎPS Pimen, arhiepiscop de Suceava şi fost colaborator al Securităţii, spunea că educaţia pentru sănătate încurajează păcatul desfrânării în rândul tinerilor. Aşa că i-aş transmite sfântului să treacă şi prin ogrăzi bisericeşti. Ţintele lui: inadecvarea şi trufia. (M. G. M.)

 

Vă gândeaţi că aţi înţeles cum stă treaba cu vederea şi că organismul procesează imaginea ca o cameră de înaltă definiţie mai sofisticată? Ei bine, înseamnă că încă nu aţi citit articolul scris de doi psihologi australieni în Trends in Cognitive Sciences, în care se vorbeşte de vederea nonretiniană. Ce cuprinde asta? Halucinaţii, reprezentări mintale, sinestezie, iluzii şi alte experienţe vizuale conştiente care nu au un corespondent retinian. Adică vedere „fantomatică“. Nu, nu este o glumă, chiar există un asemenea articol. (A. M.)

 

De îndată ce au semnalat aberaţii şi erori la accesarea cardului de sănătate, medicii au primit multe răspunsuri inadecvate din partea responsabililor CNAS. De pildă, Vasile Ciurchea a putut să spună că doctorul nu trebuie să bage cardul în fantă de fiecare dată când pune mâna pe stetoscop. Ar fi unele bănuieli despre ce metode de îmbrobodire a preluat directorul CNAS de la predecesori, dar considerăm că nu are deloc dreptul să copleşească medicii cu astfel de zeflemeli. (M. G. C.)

 

Un studiu realizat de angajaţii Facebook a ajuns la concluzia că utilizatorii acestei reţele sociale îşi filtrează conţinutul care le apare pe ecran mai mult decât o face Facebook prin algoritmii proprii. E ca şi cum guvernul român ar publica un studiu care ar demonstra că românii îşi bat joc de propria viaţă mai mult decât o face guvernul însuşi. Nu e doar o problemă de relativitate. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe