Newsflash

Interacțiunea medic–pacient în era social media

de Dr. Raluca Dana ZOIŢANU - oct. 13 2017
Interacțiunea medic–pacient în era social media
     Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a organizat, recent, a doua ediție a Galei premiilor COPAC. În cadrul acestei ediții au fost acordate premii celor care activează în domeniul medical, al organizațiilor de pacienți dar și în mass-media. Premii au fost acordate și pentru inițiativele de educație medicală online, în care sunt implicați medici aflați în contact direct cu pacienți. Proiectele social media premiate – pagina „Spitalul Virtual pentru Copii” și grupul „Vaccinuri și vaccinare” – sunt două inițiative care ating teme ce încă necesită un efort considerabil de comunicare și educare, atât din partea medicilor, cât și a părinților.
     Prezența online a medicilor, în calitatea lor profesională, dar și interacțiunea medic–pacient, prin intermediul tehnologiei, sunt subiecte foarte atractive din punctul de vedere al dezbaterilor, care trebuie să existe în cadrul Colegiului Medicilor. Ar fi o naivitate că cineva să susțină, în anul 2017, că interacțiunea medic–pacient poate avea loc doar direct, într-o unitate medicală (cabinet, salon de spital ș.a.) sau la domiciliu. Pacienții sunt deja în contact cu medicii lor, cunoscuți din viața reală, prin intermediul platformelor online. Fie că este vorba despre telefon, e-mail, sms sau mai nou site-uri de socializare, pacienții discută cu medicii lor pe teme medicale, undeva la granița între sfat și consultație medicală. Pacienții au de asemenea ocazia să discute și cu alți medici, pe care nu îi cunosc din viața reală, deci cu care nu au inițiat o relație profesională față în față.
     România nu este nicidecum un pionier în domeniu. Acest tip de interacțiuni au loc frecvent în alte țări, ca o urmare firească a creșterii disponibilității platformelor online și utilizării lor în toate domeniile. Dacă medicul a acceptat contactul telefonic cu pacientul său, următorul pas este comunicarea prin mesaje, pe platforme de socializare, aflate doar la un clic distanță.
     Contactele între medicii și pacienții care se cunosc, doar extinse în mediul virtual, cât și cele între medicii și pacienții care nu se cunosc ridică o serie de dileme etice și deontologice. Pe de altă parte, nici tema răspunderii în caz de malpraxis medical nu poate fi ignorată. Cât de corect este sfatul medical dat telefonic, în scris sau printr-o poză, în urma prezentării simptomelor prin aceleași mijloace de comunicare? Ce impact are asupra pacientului informația medicală despre rezultatul analizelor, primită prin WhatsApp vs. în cabinet, unde este folosit și limbajul non-verbal? Câtă informație rețin atât medicul, cât și pacientul din conversația avută prin Messenger? Sunt detaliile acestei conversații ulterior înregistrate în fișă (chiar și electronică) a pacientului? Cât de alert mai poate fi un medic care este „de gardă online” 24 de ore din 24, în weekend, în concediu? Acoperă asigurarea de malpraxis medical și aceste sfaturi sau consultații acordate online?
     În alte țări, organizațiile de reglementare a profesiei similare Colegiului Medicilor și organizațiile profesionale similare societăților profesionale au elaborat coduri de conduită în mediul online. În anul 2015, Organizația europeană pentru siguranța pacientului și calitate în medicina de familie împreună cu Organizația europeană a tinerilor medici de familie (VdGM) au elaborat un manual despre tratarea pacienților în mediul online, care ulterior a fost preluat în analiză de o comisie a Națiunilor Unite. Tema comportamentului medicilor în interacțiunile online cu pacienții este, așadar, o temă extrem de fierbinte, care necesită dezbateri ample între corpul profesional din România și organizațiile de pacienți.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe