Newsflash

Întâi la babe, apoi la medic

de - aug. 25 2017
Întâi la babe, apoi la medic
     Chiar dacă nu mai sunt așa de ucigătoare ca altădată, bolile infecțioase găsesc în sate un mediu propice de dezvoltare, cel puțin în Moldova doctorului Possa: „În fine vin bolile infecțioase și tot felul de boli ce găsesc turme de ființi bine pregătite de moarte; epidemiile se întind cu furie în asemenea teren fertil, vegetează perfect microbii, și rezultatul secerișului e splendid de crud. Sate întregi rămân fără niciun copil, cum s-a întâmplat în munții județului Sucevei pe la 1893–1894 cu o epidemie de difterie și cum se întâmplă cu scarlatina și cu altele” (Possa, 1902).
     Relele habitudini se înlănțuie la nesfârșit: nu numai ca țăranca nu știe să-și hrănească copilul, nu-l protejează suficient împotriva frigului, dar atunci când se îmbolnăvește doar arareori și în ultimă instanță apelează la medic: „când un copil se îmbolnăvește, întrebuințează toate leacurile ce cunoaște, cercetează toate babele de prin sate, aleargă în urmă și la medic; aceste obiceiuri încep să dispară din comunele apropiate de reședința medicului, unde găsește și medicamente mai numeroase, aceasta o dovedește numărul crescând al consultațiunilor de duminică, la reședința medicului” (Lapteș, 1906).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe