Newsflash

Instrumente moderne pentru abordarea „complicației uitate“

de Dr. Cristian TEODORESCU - sept. 5 2016
Instrumente moderne pentru abordarea „complicației uitate“

Abordarea modernă a neuropatiei diabetice a fost deviza sub care s-a desfășurat a cincea ediție a școlii de vară Neurodiab 2016, desfășurată recent la Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică (Neurodiab) și a reunit 120 de participanți din întreaga țară, de la rezidenți și tineri specialiști la universitari și experți internaționali în domeniu, cu experiență în neurologie, medicină internă, oftalmologie sau endocrinologie. Devenit deja tradiție, congresul a avut menirea de a atenționa tinerii medici referitor la importanța neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, indiferent de domeniul lor de practică: diabet, neurologie, chirurgie sau ortopedie.

 

Cât de importantă este confirmarea diagnosticului

 

Reuniunea a debutat cu o prezentare a situației bolnavilor de diabet și neuropatie diabetică din țara noastră, realizată de conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu (UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca), președintele Neurodiab. În ultimii ani au fost finalizate mai multe studii referitoare la epidemiologia acestei patologii – studiul PREDATORR (Prevalence of diabetes mellitus and prediabetes in the adult romanian population) a arătat o prevalență de 11,6% a acestei patologii la populația adultă din țara noastră, în condițiile în care unul din cinci pacienți erau din cei nou diagnosticați. Un alt studiu, la care au participat 25 de mii de pacienți din toate regiunile țării, a arătat o prevalență declarată a neuropatiei diabetice de 67%. Interesant este că o zecime din pacienți erau convinși că suferă de neuropatie, deși nu li s-a confirmat acest diagnostic. Conferențiarul Ioan Vereșiu a prezentat și date privind epidemiologia amputărilor membrelor inferioare la pacienții diabetici și a subliniat importanța adoptării unor strategii preventive.
Prof. dr. Rodica Pop-Bușui (SUA) a susținut o conferință despre factorii de risc și numeroasele manifestări asociate neuropatiei diabetice, punând accent pe mecanismele patogenetice. Polineuropatia simetrică distală și neuropatia autonomă, în special cea cardiovasculară (CAN), sunt cele mai studiate. Alte forme de neuropatie autonomă includ manifestări gastrointestinale, urogenitale, disfuncție sudoripară, funcție pupilară anormală și hipoglicemie. Prevalența CAN este mică la pacienții nou diagnosticați cu diabet de tip I, dar crește cu cel puțin 30% în 25 de ani de boală. Profesoara de origine română a precizat că studiile au raportat o prevalență mai mare la tipul I față de tipul II de diabet în ceea ce privește apariția gastroparezei, o formă de neuropatie autonomă gastrointestinală. În cazul neuropatiei autonome urogenitale, disfuncția erectilă apare de trei ori mai des la bărbații cu diabet tip I și II, iar disfuncția sexuală este mult mai frecventă la persoanele de sex feminin diagnosticate cu diabet.

 

Microscopia confocală corneană

 

Prof. dr. Dan Ziegler (Germania), expert internațional în neuropatia diabetică și membru de onoare al Societății de Neuropatie Diabetică din România, a aprofundat subiectul și a constatat că unul din trei diabetici suferă de polineuropatie simetrică distală, diagnostic însoțit de consecințe clinice majore: durere severă, ulcerația piciorului diabetic și creșterea riscului amputării. Pentru diagnosticarea din timp a patologiei fibrelor subțiri și a neuropatiei diabetice există o paletă largă de metode. Astfel, prin intermediul biopsiei de piele se poate evalua densitatea fibrelor nervoase intraepidermale în extremitatea inferioară distală. Pe de altă parte, metoda neinvazivă de microscopie confocală corneană (CCM), care are o reproductibilitate foarte bună și contribuie la diagnosticul precoce al polineuropatiei diabetice, este utilă pentru a documenta schimbările favorabile în structura fibrelor nervoase foarte devreme după intervenția terapeutică.
Cele trei principii pe care se bazează tratamentul neuropatiei diabetice sunt: intervenția multifactorială țintită pentru obținerea normoglicemiei și reducerea factorilor de risc cardiovasculari, tratamentul patogenic și tratamentul simptomatic. Datele epidemiologice includ, printre factorii de risc, consumul ridicat de alcool, obezitatea viscerală, hipertensiunea arterială, dislipidemia și fumatul.
Despre rolul microscopiei confocale corneene a vorbit și dr. Mitra Tavakoli, cercetătoare postdoctoral la Universitatea din Manchester și unul dintre cei care au dezvoltat noua metodă. În condițiile în care neuropatia diabetică este cea mai comună cauză de neuropatie periferică, ea trebuie diagnosticată prin prezența simptomelor și semnelor de disfuncție nervoasă periferică la diabetici, după excluderea altor cauze, putând surveni la 50–90% din pacienți, în funcție de criteriile folosite la diagnosticare. Noua tehnică de microscopie asigură cuantificarea morfologiei nervoase corneene și permite clinicianului să diagnosticheze și să cuantifice severitatea, să evalueaze beneficiul terapeutic la pacienții cu neuropatie periferică.

 

Reactivitatea neurovasculară cutanată

 

Dr. Mihaela Ghiță, care își desfășoară activitatea în cadrul departamentului de dermatologie al Spitalului Colentina, a susținut o conferință dedicată microscopiei de reflexie confocală pentru evaluarea reactivității neurovasculare cutanate. Această tehnică poate fi folosită pentru evaluarea răspunsului vasodilatator local în inflamația cutanată neurogenă. Administrarea locală de capsaicină, ingredient principal al ardeilor iuți, induce o reacție a pielii cunoscută ca inflamație neurogenă, datorată eliberării neuropeptidelor, în principal substanței P și CGRP. O manifestare redusă a acestor neuropeptide, precum și a receptorului capsaicinei TRPV1, a fost observată în fibrele nervoase senzoriale cu diametru mic, la pacienții diabetici. Microscopia de reflexie confocală este o nouă tehnică imagistică ce permite evaluarea neinvazivă, morfologică și dinamică în timp real a structurii cutanate, cu o rezoluție crescută. Permite examinarea epidermului și dermului superficial, fiind ideală pentru evaluarea ansei capilare, localizată la joncțiunea dermo-epidermală. Capilarele dermale apar ca niște găuri negre în interiorul papilelor dermale: niște zone rotunde întunecate înconjurate de cercuri luminoase, corespunzând stratului epidermal bazal; celulele sanguine pot fi observate ca elemente în mișcare luminoase, în interiorul lumenului capilarelor dermale. Un avantaj al acestei tehnici este dat de posibilitatea repetării evaluării aceleași zone cutanate la intervale de timp diferite, pentru a monitoriza progresia bolii și răspunsul la tratament al acesteia.
Dr. Constantin Mihai, specialist în oftalmologie la București, a vorbit despre un studiu privind utilizarea acestei metode imagistice pentru detectarea precoce a afecțiunilor fibrelor nervoase corneene la pacienții cu diabet de tip II. Acest studiu a inclus un număr de 70 de pacienți, dintre care 55 cu diabet de tip II și 15 în grupul de control. Rezultatele analizelor de microscopie confocală au evidențiat scăderea numărului de fibre nervoase ale plexului sub-bazal, modificări asociate diabetului de tip II. Astfel, s-a demonstrat că densitatea fibrelor nervoase, densitatea ramurilor nervoase, lungimea fibrelor, densitatea totală a fibrelor nervoase și suprafața fibrelor nervoase corneene au fost semnificativ mai mici la diabetici decât la persoanele sănătoase.

 

Statusul fibrelor nervoase nemielinizate

 

Dr. Georgeta Inceu, asistent universitar la UMF „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca, a prezentat experiența centrului de diabet din orașul său în ceea ce privește utilizarea microscopiei confocale corneene. Este unanim acceptat că diabetul are un rol major asupra fibrelor nervoase scurte nemielinizate C și asupra fibrelor A delta mielinizate, care deservesc percepția autonomă și fibrele scurte nemielinizate pentru durerea termică, primele afectate în neuropatia diabetică.
Recent, s-a realizat un studiu pentru cuantificarea statusului fibrelor nervoase nemielinizate la pacienții cu diabet de tip II, folosindu-se microscopia confocală corneană. Au fost incluși 90 de pacienți cu diabet de tip II, la care s-au măsurat parametrii antropometrici și s-au efectuat teste de laborator. În evaluarea lor pentru diagnosticarea neuropatiei periferice s-au folosit testarea monofilament Semmes-Weinstein (SWMT), investigația cantitativă a senzației cu ajutorul dispozitivului numit neurometru (Rapid-Current Perception Threshold) și CCM. Pacienții au fost grupați conform severității, pe baza parametrilor. S-a constatat că 88,89% din pacienți aveau neuropatie periferică diabetică, dintre care 37,7% formă ușoară, 38,8% formă moderată și 12,2% formă severă. O proporție semnificativă din pacienții cu pragul percepției vibratorii și al senzației de apărare în limite normale aveau modificări morfologice în plexul nervos cornean sub-bazal, iar incidența neuropatiei diabetice detectată de CCM a arătat o tendință ascendentă, cu creșterea duratei diabetului. Un procent important de pacienți ce prezentau boala de mai puțin de cinci ani au fost diagnosticați cu neuropatie severă.

 

Neuropatia optică ischemică anterioară non-arteritică

 

Prezentările de cazuri din ziua a treia a școlii de vară au adus în prim-plan unele dintre cele mai importante patologii și complicații asociate diabetului zaharat. Specialiștii au contribuit, prin propria experiență, la actualizarea informațiilor în domeniu. Cu această ocazie, s-au desemnat și câștigătorii școlii de vară la această categorie, reprezentați de dr. Daniel Tudor Cosma, dr. Andreea Voicu și dr. Elena Avram.
Dr. Daniel Tudor Cosma a prezentat un studiu de caz despre diabet și durerea membrelor inferioare. Statinele au un rol substanțial în tratamentul hipercolesterolemiei, dar potențialul toxic muscular ca efect advers este semnificativ. Miotoxicitatea este dependentă de doză. Factorii de risc care predispun la miopatia indusă de tratamentul cu statine includ vârsta, sexul feminin, insuficiența renală, disfuncția hepatică, hipotiroidismul, polimorfismul genetic, intervențiile chirurgicale, boala musculară metabolică și polimialgia reumatică. A fost prezentat cazul unei femei de 65 de ani cu diabet de tip I, diagnosticat la vârsta de 43 de ani, complicat cu polineuropatie diabetică și retinopatie ușoară nonproliferativă, care s-a prezentat pentru valori glicemice crescute și crampe musculare la nivelul membrelor inferioare, îmbunătățite de tratamentul cu gabapentină și acid alfa lipoic. Cu un an înaintea internării, pacienta a fost diagnosticată cu boală periferică arterială și miopatie indusă de statine, pentru care a primit tratament simptomatic cu gabapentină și conversia de sinvastatină la rosuvastatină, cu îmbunătățirea semnificativă a senzației dureroase. În ciuda markerilor inflamatori și musculari enzimatici în limite normale, pacienta avea în continuare dureri și astfel s-a decis oprirea terapiei cu statine pentru două săptămâni. În același timp, pe EKG s-a observat apariția unui bloc atrioventricular gradul I, foarte probabil datorat tratamentului cu gabapentină, și astfel a fost oprit și acesta în timpul internării în spitalul de recuperare clinică din Cluj-Napoca.
Dr. Andreea Voicu a precizat că piciorul diabetic rămâne cauza principală a spitalizării pe termen lung a diabeticilor. Pentru adoptarea unei terapii corespunzătoare, în cazul infectării, se poate efectua o cultură din rana suprainfectată a piciorului. În acest caz, un rol esențial este atribuit bolnavului, care este responsabil de solicitarea ajutorului medical oricând observă modificări anormale, contribuind astfel la prevenirea amputațiilor.
Dr. Elena Avram a prezentat un caz de neuropatie optică ischemică anterioară non-arteritică. Această afecțiune rezultă prin afectarea ischemică a capului nervului optic, dar afectarea vasculară precisă și mecanismul prin care aceasta se produce rămân necunoscute. Au fost incriminați numeroși factori: diabetul, hipertensiunea sistemică, hipercolesterolemia, boala ischemică cardiacă, hipotensiunea nocturnă, apneea obstructivă de somn și hiperhomocisteinemia. O pacientă de 62 de ani s-a prezentat cu o scădere rapidă a acuității vizuale la numărarea degetelor, prezentând în antecedentele patologice diabet de tip II, hipertensiune, ateroscleroză generalizată și dislipidemie. De asemenea, suferise un accident ischemic tranzitor, accident cerebrovascular și paralizie nervoasă III și VI. La oftalmoscopie s-a observat la ochiul stâng un edem papilar ischemic, în special în jumătatea superioară a nervului optic. În ciuda tratamentului, situația pacientei nu s-a îmbunătățit, din cauza prezentării tardive la spital. Medicul a subliniat că prognosticul cazului rămâne rezervat din cauza atrofiei progresive a discului optic, riscului de recurență și de bilateralizare, precum și al evenimentelor cerebrovasculare și cardiace care pot apărea. În acest caz, șansele de recuperare a acuității și câmpului vizual sunt minime.
Tot în cadrul Școlii de la Sinaia, a fost acordat premiul Neurodiab, dedicat tinerilor medici pentru activitatea științifică susținută în domeniul neuropatiei diabetice și piciorului diabetic. Premiul constă în asigurarea participării la întâlnirea anuală a Asociației europene pentru studiul diabetului, desfășurată în septembrie la München (Germania). Câștigătorul din acest an a fost dr. Dan Trofin, medic neurolog din Iași, cu lucrarea „Rolul termografiei în investigarea neuropatiei diabetice“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe