Newsflash

Îngerii păzitori

de Andreea NICULAE - iun. 4 2015
Îngerii păzitori
   Pacient, 74 de ani, căzut în stradă. Ambulanţa oprită de trecători din trafic. Pacient inconştient, palid şi transpirat, cu plagă sângerândă membru superior (sângerândă toată în ambulanţă, logic – niciun strop de sânge pe jos, zici că a stat în aşteptare să curgă tot în salvare). La locul cu pricina, lume multă, gură-cască, sfaturi de la românii-doctori de pe margine: „Duceţi-l repede, că moare!“, „Poate că a făcut decădere (sic) de calciu“, „Ăsta nu mai scapă, că aşa a făcut şi un frate de-al maică-mii“, „Nu la Pantelimon, că acolo mori cu zile“...
   După ce mă asigur că respiră şi reuşim să ne facem loc prin mulţimea de gură‑cască (unul nu pune mâna să te ajute, că toţi sunt operaţi recent), îl urcăm în ambulanţă, monitorizăm, EKG, mă rog, tot ce trebuie. Pf... vine un damf de etanol. Mă lămuresc care e treaba şi, ajutat, omul începe să-şi revină. Dar îşi revine cu: „Plecaţi, bă, de‑aici. Ieşiţi afară!“. Măi nene, stai un pic, că nu stau chiar aşa lucrurile: dacă pleacă cineva, aia nu-s eu. Eşti în ambulanţa mea, da?
   Printre gură-cască, un puşti frumuşel, care părea că ştie ce vorbeşte, în încercarea lui de a domoli mulţimea. Îl întreb cine e, zice că student la medicină, că e înscris în programul nostru „Exista un erou în fiecare dintre voi“ (nu primise cazul pe aplicaţie, era pur şi simplu în zonă). Pe băiatul ăsta l-am urcat în ambulanţă, i-am dat mănuşi şi l-am rugat să mă ajute să facem bandaj compresiv (de s-ar opri şiroaiele alea!), ţine-i mâna să mai prindem încă o venă, fă aşa... Puştiul – extrem de încântat (n-am reţinut decât că îl cheamă Silviu) şi cred că această primă experienţă a lui îl va motiva pentru viitor. Cred că s-a simţit util. Şi chiar a fost!
   Când pacientul, întors printre noi, a început să vorbească, lumea: „Vai, aţi fost norocul lui, îngerii lui păzitori“. De parcă nu ştim că toţi beţivii au îngerii lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe