Newsflash

Începuturile chirurgiei românești

de - ian. 4 2018
Începuturile chirurgiei românești
     Un alt domeniu al istoriei medicinei asupra căruia memorialistica aduce informații prețioase îl constituie practica chirurgiei. Cum știm, înaintea asepsiei, intervențiile chirurgicale erau însoțite de mari riscuri pentru pacient și tocmai din această cauză în 1840 chirurgia era puțin practicată [...]
     Încetul cu încetul, în deceniile următoare, instrumentele sunt scoase din dulapurile spitalelor și utilizate. Cu ce succes ne spune doctorul C. D. Severeanu: „Am mai văzut un caz de operație. Este vorba de un pompier, care, pe când se ducea la un incendiu, a căzut, și sacaua cu apă a trecut peste el zdrobindu-i o mână. Cum nu erau chirurgi militari, Davila a recurs tot la amabilitatea lui Turnescu și Patzelt. Aceștia au găsit că trebuia să-i taie mâna mai sus de rană. S-a ivit gangrena; au tăiat mai sus, iar s-a întins gangrena și în cele din urmă bolnavul a murit” (Severeanu, 1929).
     O banală transfuzie sanguină (dar înainte de descoperirea grupelor sanguine și a principiilor transfuziei) practicată ca o soluție ultimă, potențial salvatoare, va duce la un rezultat tragic, chiar dacă executantul ei este celebrul doctor Carol Davila: „Una din operațiile care au făcut multă senzație în spitalul de la Mihai-Vodă a fost o transfuzie de sânge în 1857. Un soldat bolnav pierduse mult sânge și Davila a găsit cu cale să introducă sânge de la altă persoană, a cerut celor prezenți cine vrea să dea sânge. Un felcer a spus că dă el, s-a făcut o venesecție, Davila a umplut o siringă de cositor și a introdus sângele în vâna de la antebrațul bolnavului. Cel care a primit sângele a murit peste câteva ore, iar cel de la care s-a luat sângele a murit după puține zile din cauză că s-a infectat de erizipel” (Severeanu, 1929).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas.
Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe