Newsflash

În papuci, prin iad

de Andreea NICULAE - aug. 28 2015
În papuci, prin iad
     Mă învârteam dintr-o cameră în alta și mă gândeam dacă să m-apuc să fac ceva util sau nu. Aud o bușitură. Mare buf. Ies cu Maria pe balcon, nu se vede nimic. Maria: „Hai jos, cred că s-au bușit unii“. „Hai, măi mamă, că nu cred, nu se vede nimic.“ Maria: nu că hai, măcar ne plimbăm. Ok. Ieșim. Eu, în papuci. Așteptăm liftul, care nu mai venea. În fine, coborâm, la pas de plimbare, fără mașină, fără trusă. Ieșim în strada principală. Acolo... iad! Două mașini ciocnite, una făcută armonică, alta înfiptă în stâlp.
     Gata! Îmi revin din plictis, mă mobilizez, o trimit repede pe Maria la mașină să-mi aducă trusa, strig să cheme cineva Salvarea. Norocul meu, apare Poliția, rog să oprească naibii circulația. Pe jos, sânge, motorină și cioburi, multe cioburi. O iau ușor, mă cert cu un nene care filma cu telefonul mobil și-mi mai și spunea să nu mă bag, să așteptăm Salvarea. Le spun cine sunt și unde lucrez, se face liniște. Evaluez din ochi situația, mă duc la mămăița încarcerată, mare traumatism craniocerebral, sânge gârlă, conștientă însă. Îi pun gulerul, o întreb ce altceva o mai doare, apare în sfârșit un PA*, mai iau gulere de la ei, le montez gulere și celorlalte două victime. Le pun branule, mă plimb cu monitorul pe la toți (că doar unul aveam), toți conștienți, toți cu TCC-uri, unul pe jos. Îmi zice cineva care era cu ăla de jos că a mai fost intubat și „aveți grijă, că are laringele rănit“. Chiar nu mă interesează mucoasa lui lezată în momentul ăsta (aveam să aflu că fusese intubat pentru stop cardiorespirator prin supradoză). „Ce hepatită avem?“, întreb. „C“, vine răspunsul. Vis! Da, dar am mănuși portocalii.
     În sfârșit, mai vine un PA, le montez tuturor gulere, le prind vene, îi monitorizez, pun băieții să aducă lopețile. Ăștia, săracii, muți, cuminți, ascultători. După aproape jumătate de oră, vine, în sfârșit, medic de la ei, îi prezint situația, toți sunt monitorizați, cu TCC-urile pansate, pe rigide, fără fracturi, doar plăgi tăiate pe ici, pe colo, stabili toți. În timpul ăsta, stresul meu era că sunt în papuci și n-am chef să mă tai. Pff.
     Mămăița încarcerată: „Unde vă găsesc să vă mulțumesc?“. Las’ mamaie, fă-te bine și roagă-te. Pentru noi toți!
     Mă întorc acasă cu Maria – de mare ajutor mi-a fost, a stat numai lângă mine și mi-a dat tot ce i-am cerut la mână. Amândouă bucuroase, cu gândul că nimic altceva nu contează. Am fost acolo.

 

 

*Mașină de intervenție de prim ajutor, fără capacitate de evacuare a victimei (SMURD)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe