Singurătatea, evadarea din agitaţia lumii şi reîntoarcerea la pacea din noi, spiritul unui loc ce se doreşte explorat şi trăit altfel sunt temele surprinse, la rubrica Arfomed – Albumul cu clipe, de studentul Dragoş Mălăescu. (...)
 

"> În căutarea spaţiului pierdut - Viața Medicală
Newsflash

În căutarea spaţiului pierdut

de - mai 20 2011
În căutarea spaţiului pierdut

   Singurătatea, evadarea din agitaţia lumii şi reîntoarcerea la pacea din noi, spiritul unui loc ce se doreşte explorat şi trăit altfel sunt temele surprinse, la rubrica Arfomed – Albumul cu clipe, de studentul Dragoş Mălăescu. (...)
 

   Haiku
   Aş începe spunând, în spiritul lui Magritte, „aceasta nu este o fotografie“, ci un îndemn spre contemplare, spre autocontemplare. Deşi fotografia surprinde un cadru natural minimalist, atât din punct de vedere cromatic, cât şi compoziţional, este, în primul rând, o poveste, un mit, o baladă (despre natură, despre oameni, despre umbre). Nu este o fotografie, ci o poveste despre lucrurile simple din noi, aşa cum le vedem, le simţim, le evităm, sau le descoperim uneori.
   Este un teatru chinezesc cu o singură umbră, un spectacol, un joc, un portret al singurătăţii. Singurătatea nu se măsoară în grame, în metri cubi, în litri sau în grade Kelvin. Singurătatea nu are unităţi de măsură, are o singură umbră, un spaţiu, un timp. Câteodată, noi înşine suntem, devenim doar o umbră, un spaţiu, un timp, şi atunci...
   Detalii tehnice ale fotografiei: Nikon D300, obiectiv Nikkor 18–55, filtre UV, ND.

 
  Evadare
   Jean-Paul Sartre spunea la un moment dat că oamenii, chiar şi atunci când nu aleg, aleg să nu aleagă. „Evadare“ este o fotografie, un moment, un eseu despre thelos, despre scop, despre direcţia pe care (nu) o alegem. Este o personificare (o metanoia) a umanului, o evoluţie, o evadare. Copacul, păsările, albul au aceeaşi direcţie, au acelaşi thelos, acelaşi ritm. Trăim într-o lume în care totul este amalgamat, accelerat, dictat, confuz. Îmi place să cred însă că această fotografie este un îndemn spre linişte, spre o pace interioară, spre a ne opri şi a ne bucura de ceea ce avem, indiferent unde trebuie să ajungem. Este un portret al ritmului, pe care putem să ni-l autoconstruim în contrast (alb/negru) cu ritmul în care deseori ne lăsăm construiţi de clişee, de lumea societală din care facem parte, de standardizarea atitudinilor, de disoluţia reperelor valorice sau de fetişizarea eficienţei tehnice.
   Detalii tehnice: Nikon D300, obiectiv Nikkor 55–200.

 
  Chemare
   Dacă Proust pleda pentru o căutare a timpului pierdut, eu mi-am propus prin această fotografie să mă îndrept „în căutarea spaţiului pierdut“. În 1980, Stanley Kubrick realiza filmul horror devenit deja un clasic al cinematografiei mondiale – „The shining“, cu Jack Nicholson şi Shelley Duvall. Imaginea surprinsă mă trimite cu gândul acolo, într-un loc aproape atemporal, în care misterul este singurul timp, este singurul spaţiu. În fotografiile turistice, de cele mai multe ori lacul Bâlea este prezentat mereu foarte viu, foarte „efervescent“ din punct de vedere cromatic, ca un „produs“ cu design impecabil pentru posibilii consumatori. 
   Îmbinând accente expresioniste, minimaliste şi noir, am încercat să redau, prin fotografie, nu o imagine consacrată a lacului Bâlea, nu un brand autohton mai mult sau mai puţin cunoscut, ci spiritul unui loc care te invită să îl explorezi, să îl trăieşti, să îl respiri, să îl descoperi. Este, poate, folosind o sintagmă a lui Christopher Vogler, „chemarea la aventură“, spaţiul care te provoacă să îl provoci.
   Detalii tehnice: Nikon D300, Nikkor 70–300, filtru UV.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe