Newsflash

Improvizații

de Dr. Vlad STROESCU - mai 31 2016
Improvizații
     „Pe vremuri, dezinfectam spitalele cu apă chioară“ va fi o legendă pe care o vom spune studenților la gura sobei, când știrile se vor răci și parastasele de șapte ani vor fi toate făcute. Trăim vremuri eroice, materialul din care se țes epopeile. Și nu se mai termină odată. Pentru că scandalul biocidelor nu e nici pe departe singurul vierme din măr. Vor mai urma, probabil, multe.
     Un exemplu, la întâmplare: ați observat, desigur, că ne trezim tot mai des și fără avertizare că pacienții noștri rămân, peste noapte, fără câte un medicament care le era indispensabil. Ca să îl găsești prin farmacii, trebuie să faci o muncă de scavanger, să cauți cu lupa pe internet și prin relații și să dai multe telefoane – poate vei mai găsi un stoc limitat la Urziceni. Succesiunea evenimentelor, dacă o cauți cu atenție în presa vremii, e cam așa: mai întâi, medicamentele au fost foarte scumpe, mai scumpe decât ar fi trebuit, pentru că aparent producătorii „uitaseră“ să-și modifice prețurile conform celor mai scăzute din UE timp de vreo cinci ani, deși o directivă din 2009 le-o impunea să o facă anual, și contrar recomandărilor unor experți cum sunt cei de la NICE, care observau că unele medicamente sunt mai scumpe decât în Marea Britanie sau SUA. Toată lumea era fericită, că și industria plătea birul, cică „de clawback“. Când s-a descoperit bubița asta, s-au anunțat renegocieri ale prețurilor maximale, însă între anunț și efectuarea lor a existat un interval de latență în care multe medicamente au dispărut din farmacii. Așa se întâmplă când anunți ieftiniri: niciunui furnizor nu îi convine să achiziționeze marfă la un preț mare ca să o vândă apoi la un preț mic. În fine, renegocierea a avut loc, noile prețuri au fost publicate și ne-am bucurat cu toții de ieftiniri. Timp de vreo cinci minute, după care medicamentele au început din nou să dispară. Aproape imediat, spitale din provincie au constatat că le sunt refuzate comenzile de medicamente. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj ne-a dat o explicație: aparent, importatorii de medicamente preferă să reexporte produsele într-o țară în care acestea sunt mai scumpe.
     Știința tratamentului medicamentos în psihiatrie – psihofarmacologia – este subtilă și foarte imprecisă. Nu avem analize care să prezică formula optimă de tratament și adesea tatonăm diverse opțiuni timp de luni de zile înainte de-a o găsi, în sfârșit, pe cea mai bună, cu care pacientul se poate face mai bine și reîntoarce la viață. Tratamentele durează luni sau ani și întreruperea lor prematură poate fi, uneori, un lucru foarte rău. Dispariția abruptă a unui antidepresiv cu care pacientul se simțea bine ne anulează toată munca. Sunt convins că lucrurile nu stau mai bine în alte specialități.
     Un alt exemplu, din cele care îmi sunt mie la îndemână, intervenția de urgență în psihiatrie. Cândva, am scris în „Viața medicală“ despre cum ar trebui ea să arate. Uneori, în cazul unui om aflat în pericol, trebuie să intervii fără ezitare și chiar fără voia acelui om. Intervenția ar trebui să fie cât mai scurtă și cât mai puțin dureroasă. Ar trebui să înceapă cu transportul sigur și cât mai confortabil al pacientului într-un departament de urgențe psihiatrice. Acesta din urmă nu există la noi, dacă nu punem la socoteală camera de gardă de psihiatrie, dar nici nu contează, pentru că ne împiedicăm la transport, astfel încât procesul internării, chiar dacă e încununat de succes, durează uneori prea multe ore, devenind o traumă pe care pacientul o ține minte tot restul vieții. Decât să provoci iatrogen așa ceva, mai bine sfătuiești familia să se descurce singură, să ia un taxi, să vină cu mașina proprie, mângâind pacientul pe creștet și sedându-l cu vorba bună.
     Ce am putea face în asemenea situații? Măcar să povestim. Vă invit, dragi colegi, să facem un grup de sprijin aici, în „Viața medicală“. Să povestim unii altora despre obstacolele stupide de care ne împiedicăm, despre improvizațiile pe care le însăilăm ca să o scoatem la capăt cumva. Să rămână undeva scrise. Măcar atât: când vom fi bătrâni și vom povesti legende celor mai tineri, să avem și o referință bibliografică. Așa este corect din punct de vedere științific.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe