Newsflash

Importul şi exportul de sânge

de Alexandru NEAGU - iun. 6 2013
Importul şi exportul de sânge
   Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 608 din 8 mai 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 268 din 14 mai 2013, au fost aprobate Normele privind acordarea autorizaţiei speciale pentru importul şi/sau exportul de sânge uman şi/sau componente sanguine umane din ori în alte ţări. Aceste reglementări nu se aplică pentru importul şi/sau exportul de sânge uman şi/sau componente sanguine umane destinate altor domenii decât cel terapeutic.
   Importul de sânge şi componente sanguine umane se poate face numai din statele membre ale Uniunii Europene şi, totodată, nu se acceptă acest import dacă în statul de unde se importă există focare sau epidemii de infecţii transmisibile prin sânge. Necesitatea unor astfel de operaţiuni poate apărea mai ales în cazul unor calamităţi, catastrofe şi evenimente deosebite, în care se înregistrează o creştere marcată a necesarului de sânge şi/sau componente sanguine şi scăderea rezervei naţionale de sânge, precum şi în cazul unor nevoi speciale pentru anumite componente sanguine care nu se produc în România.
   Autorizaţia pentru importul şi/sau exportul de sânge uman şi/sau componente sanguine umane din ori în alte ţări se eliberează de direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, la propunerea Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. dr. C. T. Nicolau“ Bucureşti.
   Autorizaţia specială se eliberează pentru fiecare transport în parte, în termen de maximum 30 de zile de la data la care dosarul este complet, acesta trebuind să conţină: • cererea de solicitare pentru evaluarea în vederea autorizării documentele referitoare la trasabilitatea şi testarea sângelui • docu­mentele referitoare la legalitatea impor­tului/exportului, constând în acceptul sau consimţământul donatorilor de sânge şi acceptul statului importator/exportator • docu­mentele care să ateste calitatea entităţii de a importa/exporta sângele • documentele care să ateste capacitatea tehno­logică de a stoca şi transporta sângele • documentele care să ateste calitatea destinatarului de a deţine sângele • documentele referitoare la asigurarea sistemului de hemovigilenţă pentru raportarea, investigarea, înregis­trarea şi transmiterea informaţiilor despre incidentele grave şi, respectiv, reacţiile adverse severe care pot influenţa calitatea şi siguranţa produselor sanguine, după caz • declaraţia pe propria răspundere a conducătorului unităţii sanitare cu privire la realitatea documentelor depuse, precum şi concordanţa acestora cu situaţia de la nivelul unităţii sanitare care a solicitat autorizarea pentru importul/exportul de sânge uman şi/sau componente sanguine umane.
   Tariful pentru evaluarea şi analiza dosarului în vederea autorizării pentru importul şi/sau exportul de sânge uman şi/sau componente sanguine umane este de 300 de lei. Sumele încasate de Institut pentru autorizare se constituie în venit la bugetul statului. Pentru evaluarea în regim de urgenţă a dosarului în vederea autorizării speciale (în termen de maximum cinci zile lucrătoare) şi acordarea asistenţei de specialitate se percepe solicitantului un tarif suplimentar, respectiv de 50 de lei, iar tariful pentru asistenţa de specialitate acordată conform prevederilor legale în vigoare este de 200 de lei. Sumele încasate pentru acordarea asistenţei de specialitate şi sumele încasate ca tarife suplimentare se constituie în venituri proprii ale Institutului.
   Exportul de sânge uman şi componente sanguine umane se aprobă cu condiţia neafectării autosuficienţei naţionale, inclusiv a rezervei naţionale de sânge.
   Ministerul Sănătăţii publică pe site-ul propriu lista instituţiilor autorizate pentru importul şi/sau exportul de sânge uman şi/sau componente sanguine umane, pe tipuri de activităţi şi produse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe