Newsflash

Iluzii cu multă ură

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 18 2012
Iluzii cu multă ură
   Pe la începutul acestei luni, o companie de suplimente alimentare a lansat un site special, pentru a-şi promova un produs ce „îmbunătăţeşte activitatea cerebrală şi poate, împreună cu tratamentul prescris de medic, să limiteze efectele bolilor neurodegenerative“. Mesajele sunt foarte „motivante“: Urăşte-ţi tatăl! (de ce nu şi mama?); Urăşte-ţi băieţelul! (de ce nu şi fetiţa?); Urăşte-te pe tine!Ce urmează după ce te-ai umplut de ură? Să cumperi bulinele-minune, care par să rezolve toate problemele celor pe care-i urăşti – şi Alzheimerul, şi autismul, şi epuizarea.
   Pe bună dreptate, din ce în ce mai multe persoane şi organizaţii (Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din spectrul Autist – FEDRA, Centrul de Resurse Juridice etc.) îşi exprimă respingerea, dezaprobarea mesajelor acestei campanii publicitare şi cer sancţionarea comerciantului pentru instigare la violenţă, discriminare şi ură. Nu am găsit încă o poziţie oficială, răspunsurile companiei sunt adresate personal celor care şi-au exprimat opiniile în social media (pe Facebook sau pe bloguri): „Vă asigurăm că mesajul nostru nu este unul negativ, nu speculează disperarea celor care îngrijesc persoane bolnave şi în niciun caz nu este ofensator“.
   Definiţia pentru ură: sentiment puternic, nestăpânit, de duşmănie, de antipatie faţă de ceva sau cineva. Deci nu, nu e deloc vorba de mesaje negative, ura este un sentiment pozitiv, în opinia celor care au construit campania. Cuvinte care ar fi trebuit să aducă beneficii materiale companiei, căci scopul e să vândă cât mai mult. Oare cu orice preţ? Efectul este opus celui scontat.
   Dincolo de aceasta – de fapt, în primul rând – e vorba de reclamă incorectă nu doar moral, ci şi ştiinţific, căci nu avem de-a face cu un medicament, ci cu un supliment alimentar, ale cărui efecte nu sunt defel terapeutice, cel mult adjuvante, aşa că nimeni nu poate avea pretenţia ca el să rezolve afecţiuni grave precum bolile neurodegenerative sau autismul. Ministerul Sănătăţii vrea să reglementeze reclama la alimente şi suplimente alimentare, conform unei directive europene. Iată că ar fi cu adevărat cazul, căci se încearcă să ni se vândă iluzii la preţuri din ce în ce mai mari.
   Cei cu campania urăşte.ro au de învăţat că putem evolua doar în iubire, că iubirea însăşi vindecă, ura niciodată. Nu, nu ne puteţi ajuta. Nu aşa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe