Al 17-lea Simpozion Naţional de PsihoNeuroEndocrinologie aniversează 21 de ani de la înfiinţarea acestei societăţi interdisciplinare, printr-o reuniune comună cu societăţile de Psihiatrie din România şi un memorial Ştefan M. Milcu, găzduit de Academia Română la 26 mai 2011. (...)
 "> Hormonii şi creierul întâlnire între endocrinologi şi psihiatri - Viața Medicală
Newsflash

Hormonii şi creierul întâlnire între endocrinologi şi psihiatri

de Prof. dr. Mihail COCULESCU - apr. 22 2011
Hormonii şi creierul întâlnire între endocrinologi şi psihiatri

  Al 17-lea Simpozion Naţional de PsihoNeuroEndocrinologie aniversează 21 de ani de la înfiinţarea acestei societăţi interdisciplinare, printr-o reuniune comună cu societăţile de Psihiatrie din România şi un memorial Ştefan M. Milcu, găzduit de Academia Română la 26 mai 2011. (...)

 

  Al 17-lea Simpozion Naţional de PsihoNeuroEndocrinologie aniversează 21 de ani de la înfiinţarea acestei societăţi interdisciplinare, printr-o reuniune comună cu societăţile de Psihiatrie din România şi un memorial Ştefan M. Milcu, găzduit de Academia Română la 26 mai 2011.
   Să reamintim că Endocrinologia s-a dezvoltat în ţara noastră din iniţiativa unui neuropsihiatru, Constantin Parhon, care, în anul 1934, a reuşit să-i convingă pe contemporani să înfiinţeze o catedră de Endocrinologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti (prima catedră de Endocrinologie din Europa). Publicarea revistei Acta Endocrinologica, care îşi continuă apariţia şi în prezent, a urmat la scurt timp, în 1938. În octombrie 1990, la iniţiativa unui grup de oameni de ştiinţă români, membri ai International Society of Psychoneuroendocrinology, care reprezentau Europa de Est în boardul acestei societăţi internaţionale, prin Mihail Coculescu, s-a înfiinţat în ţară Societatea Română de Psiho-NeuroEndocrinologie (RPNES). Academia Română a găzduit adunarea constitutivă, iar acad. Ştefan M. Milcu a participat activ şi a fost primul preşedinte de onoare al acestei societăţi interdisciplinare.
   În epoca actuală, în care tensiunile sociale şi stresul cresc prevalenţa disfuncţiilor psihocomportamentale, studiul relaţiilor dintre neurohormonii endogeni şi medicaţia psihotropă se impune: în mod ideal, ar trebui să vindecăm bolile psihice utilizând substanţele naturale produse de creier şi, în primul rând, neuromodulatorii peptidici şi neurohormonii. Neglijarea acestui aspect fundamental a adus surprize nedorite: să reamintim accidentele majore depresive generate de tratamentele cu blocanţi ai receptorilor endocanabinoizi administraţi pentru corectarea obezităţii şi implicarea medicaţiei psihotrope în patologia reproducerii.
   Psihiatria a evoluat, de asemenea, prin înfiinţarea Societăţii de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie (preşedinte Tudor Udriştoiu), în direcţia cunoaşterii mecanismelor neurale şi neuroendocrine care însoţesc sau determină sindroamele psihocomportamentale, în vederea unei terapii cât mai specifice. Asociaţia de Psihiatrie şi Psihoterapie (preşedinte Pompilia Dehelean) şi Asociaţia de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului (preşedinte Iuliana Dobrescu) urmăresc cu atenţie progresele medicinii translaţionale, pentru înţelegerea mecanismelor psihoterapiei şi pentru a adapta tratamentele la natura specifică şi încă prea puţin clarificată a proceselor psihice. Reuniunea endocrinologilor cu psihiatri, care va avea loc, la Bucureşti, în zilele de 27 şi 28 mai 2011, în sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, va aborda efectele medicaţiei psihotrope asupra sistemului endocrin, ca şi rolul sistemului neuroendocrin în dezvoltarea cerebrală şi în psihopatologie.
 Doi invitaţi de prestigiu vor prezenta implicarea nonapeptidelor cerebrale în schizofrenie (John Morris – Universitatea Oxford) şi rolul receptorilor neurohormonali în dependenţa de droguri (John Wass – Societatea Britanică de Endocrinologie).
  De altfel, în cadrul Memorialului Ştefan M. Milcu, cele două teme majore, care reflectă contribuţiile şi personalitatea de excepţie a acestui creator de Şcoală, sunt: „Rolul iodului în prevenirea întârzierii mentale“ şi „Rolul iodului în protecţia contra efectelor accidentelor nucleare într-o ţară cu guşă endemică“. Relaţia programului naţional pentru combaterea guşii endemice cu dezvoltarea neuropsihică este deja o certitudine demonstrată.
  De mare interes pentru medicii practicieni va fi şi discutarea comparativă a ghidurilor terapeutice elaborate în Comunitatea Europeană şi a ghidurilor elaborate în Statele Unite (de Asociaţia Clinicienilor Endocrinologi Americani, reprezentată de secţiunea română AACE, preşedinte Mihail Coculescu), date reflectate în ghidurile elaborate de comisiile Ministerului Sănătăţii. Invităm călduros colegii din diverse specialităţi, ca şi pe tinerii cercetători şi pe studenţii la medicină sau psihologie, să participe la această reuniune ştiinţifică şi de practică medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe