Newsflash

Himera uman-porcină și medicina de transplant

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 10 2017
Himera uman-porcină și medicina de transplant
     Primele încercări de himerizare artificială, prin manipulare genetică (numele vine de la legenda animalului cu cap de leu, corp de țap și coadă de șarpe din mitologia greacă și presupune crearea de ființe care au material cromozomial de la animale din cel puțin două specii diferite) au demonstrat că acest lucru este posibil, dar au fost primite cu un val de critici cu argumente moral-etice.
     Azi pare însă că această metodă ar putea fi o cale de producere nelimitată de organe genetic umane, crescute în organismul unor animale de fermă – organe care devin disponibile pentru transplant. Întrucât organul în cauză este genetic uman, transplantarea lui nu va fi complicată de rejecție, iar tratamentul imunosupresiv de lungă durată nu ar mai fi necesar.
     Cu toate progresele ei, medicina de transplantare este blocată de criza de organe. Sunt transplantate 120.000 de organe pe an, dar numărul celor care au nevoie de organele salvatoare este mult mai mare. Zilnic mor 22 de oameni care așteaptă șansa unui donator compatibil. Iar dificultățile de recoltare sunt mari și asociate cu cheltuieli ridicate.
     Mai întâi au fost experimentele care au eliminat din genomul unor șobolani acel segment care duce la formarea pancreasului. Animalele născute astfel ar fi fost lipsite de pancreas. Dar injectând celule stem de la șoarece, care au „reparat” genomul, s-au obținut șobolani cu pancreas de șoarece. Țesutul pancreatic de la șobolan, transplantat la șoareci cărora li s-a indus diabet, a secretat insulină și s-a dovedit compatibil cu șoarecii transplantați. Mai mult, pancreasul format din celule de șoarece s-a dezvoltat până la dimensiunile normale ale unui pancreas de șobolan.
     O altă serie de experimente a arătat că este posibil să se producă himere prin introducerea de celule stem umane în celula embrionară de porc, căreia i se extrăsese segmentul genomic responsabil pentru un anume organ. După implantarea acestui ou în uterul unei scroafe, s-a dezvoltat un animal porcin, care conținea organul uman dorit. Iar producerea organului de transplantat se face într-un ritm rapid la animalul porcin, care atinge maturitatea într-un an. Dintre toate animalele din lumea înconjurătoare, genomul porcului are cea mai mare similaritate cu cel uman.
     În Statele Unite însă, a existat o interdicție totală pentru folosirea de fonduri ale Institutului național de sănătate pentru cercetări în domeniul himerizării folosind celule umane. În august 2016, regulamentul a fost revizuit, menținând interdicția doar pentru himerele uman-primate și pentru cele care folosesc celule umane sau gene legate de formarea și funcționarea creierului.
     Fără să fie un proiect realizabil în anii următori, șansa ca prin himerizarea uman-porcină să se poată ajunge la o sursă nelimitată de organe umane (ficat, rinichi, pancreas) pentru transplant aduce o speranță nouă pentru viitorul medicinii de transplantare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe