Newsflash

HARRISON FORD

de Madeleine KARACAŞIAN - iul. 27 2012
HARRISON FORD
     Dacă atunci când veţi ajunge în Statele Unite vă veţi opri câteva zile la Los Angeles, vă invit să faceţi o plimbare pe celebrul Hollywood Boulevard, unde se află faimosul Walk of Fame, cu „stele“ ale celor mai cunoscute vedete ale vieţii cinematografice, teatrale şi muzicale americane. Dacă veţi avea curiozitatea să căutaţi „steaua“ vedetei noastre de astăzi, vă sfătuiesc să vă opriţi la nr. 6.801 şi nu la nr. 6.665, chiar dacă ambele „stele“ poartă acelaşi nume – Harrison Ford. Nu, nu este nicio greşeală, căci a mai existat un Harrison Ford (1884–1957), renumit actor de teatru (pe Broadway) şi din epoca filmului mut. A fost foarte activ, a jucat în circa 30 de filme (în perioada 1915–1932) din toate genurile – farse, comedii, drame etc., unele dintre ele pierdute, din păcate. A colaborat cu regizori celebri – Erich von Stroheim, King Vidor, D.W. Griffith etc. Unul dintre cele mai faimoase filme ale sale a fost prima versiune cinematografică a romanului „Bâlciul deşertăciunilor“ (Vanity Fair) de William Thackeray, reluat apoi în mai multe variante. Unele dintre filmele sale au fost selec­ţio­nate în anii 2000 pentru Registrul Naţional al Filmelor, ce se păstrează la Biblioteca Congresului din Washington, D.C. Odată înlăturată posibila confuzie, să ne întoarcem la Harrison Ford, cel din zilele noastre.
     Este foarte greu să sintetizezi viaţa şi cariera atât de bogate ale acestui actor care, la cei 70 de ani ai săi, a jucat în aproape tot atâtea filme. S-a născut la Chicago într-o familie cu rădăcini irlan­dezo-germane (tatăl) şi ruso-evreieşti (mama), ceea ce l-a determinat să declare acum vreo zece ani: „Ca om m-am simţit mereu irlandez, ca actor m-am simţit mereu evreu“. Anii fragedei tinereţi a lui Harrison Ford au con­semnat studii obişnuite la diferite colegii din ţară şi, din dorinţa de a învinge o anume timiditate, a luat ceva lecţii de artă dramatică, astfel prinzând gustul pentru actorie. Ajuns la Los Angeles, a făcut crăinicie la posturi de radio şi a obţinut scurte angajamente la studiourile Columbia. A început prin a întruchipa un băiat de serviciu la recepţia unui hotel din thrillerul „Arşiţă mare într-un carusel“ (Dead Heat on a Merry-Go-Round). Până să devină cunoscut la noi, Harrison Ford s-a perindat prin multe roluri, fie fără replici, fie secundare, în filme celebre, precum „Zabriskie Point“ al lui Antonioni, „American Graffiti“ al lui George Lucas, „Conversaţia“ (The Conversation) sau „Apocalypse Now“ ale lui Francis Ford Coppola. Trecuse la studiourile Universal. La un moment dat, chiar a renunţat la actorie şi s-a apucat de tâmplărie. Astfel, a ajuns să lucreze pentru Lucas şi Coppola, care l-au distribuit în roluri modeste.
     Îmi aduc aminte că prima sa apariţie remarcabilă la noi a fost în „Strada Hanovra“ (Hanover Street) din 1979. Era o romantică poveste de dragoste dintre un chipeş pilot american şi o frumoasă asistentă medicală englezoaică (Lesley Anne-Down), pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial, povestea fiind complicată de acţiunile soţului eroinei – un agent secret englez (Christopher Plummer). Când l-au apreciat cinefilii noştri, Harrison Ford era deja vedetă. Cum aşa? Lucrând tâmplărie pentru George Lucas, acesta îi dăduse să studieze nişte roluri pentru „Războiul stelelor“ (Star Wars). A fost un moment decisiv pentru destinul său artistic. Dar şi unul dintre cele mai mari succese cinematografice ale tuturor timpurilor. Ford se oprise la rolul lui Han Solo, pilotul unei nave spaţiale într-o luptă intergalactică între Bine şi Rău, şi astfel Harrison Ford a devenit superstar peste noapte, atunci şi în episoadele următoare. Şi-a consolidat acest statut şi în filmele care îl aveau ca erou pe profesorul de arheologie Indiana Jones din „Căutătorii arcei pierdute“ (Raiders of the Lost Ark)şi celelalte episoade regizate de Steven Spielberg, care combinau aceleaşi ingrediente – aven­turi, evadări, efecte speciale şi umor. Între timp, Ridley Scott i-a oferit prilejul lui Harrison Ford să evolueze într-unul dintre cele mai reuşite filme SF – „Vânătorul de recom­pense“ (Blade Runner), transpunere uimi­toare din punct de vedere vizual, după 14 ani de la publicare, a unui roman al lui Philip K. Dick, inspectorul Rick Deckard căutând „replici“ ale unor androizi răzvrătiţi care se dădeau drept oameni. Rolurile de justiţiar i s-au potrivit ca o mănuşă în „Martorul“ (Witness), „Prieten şi duşman“ (The Devil’s Own), în „Jocuri patriotice“ (Patriot Games) şi „Singur împotriva preşedintelui“ (Clear and Present Danger), două ecranizări după Tom Clancy şi chiar în rolul unui preşedinte american în „Air Force One“.
     Harrison Ford a interpretat şi roluri de medici. Chirurgul Richard Walker se confruntă, în timpul unei călătorii la Paris, cu dipariţia soţiei sale şi cu acte de terorism în „Căutare disperată“ (Frantic). În „Dincolo de aparenţe“ (What Lies Beneath), doctorul Norman Spencer este eroul din drama unui cuplu. Dar cel mai cunoscut rol de medic al vedetei este cel al lui Richard Kimble din „Evadatul“ (The Fugitive), după marele succes al serialului omonim, turnat în anii 1963–1967, cu regretatul David Janssen. Acuzat pe nedrept de uciderea soţiei sale şi condamnat la moarte, dr. Kimble evadează, fiind urmărit cu disperare de un poliţist necruţător (Tommy Lee Jones, recompensat cu Oscarul pentru rol secundar), dar reuşeşte să dea la iveală adevăratul vinovat, tot un medic care dorea să promoveze un nou medicament, grav dăunător pentru ficat.
     În ultimul deceniu, Harrison Ford a jucat în filme nesemnificative, dar în 2009 a fost naratorul unui documentar de excepţie despre Dalai Lama, printre ai cărui susţinători se numără, ca şi Richard Gere. Este un democrat şi prieten apropiat, ca şi alte vedete hollywoodiene, al fostului preşedinte Bill Clinton. Se implică în acţiuni umanitare de salvare cu flotila  sa de avioane şi elicoptere. Harrison Ford este un om împlinit, cu o carieră strălucită în urmă, cu o mare avere, tată şi bunic, căsătorit (pentru a treia oară) cu actriţa Calista Flockhart, vedeta de succes din serialul „Ally McBeal“. Iar dacă nu a obţinut marile premii din lumea filmului, totuşi, în 2002, a fost răsplătit cu premiul Cecil B. DeMille în cadrul ceremoniei Globurilor de Aur şi ulterior cu premiul „Spirit al Naturii Jules Verne“, pentru implicarea sa în acţiuni de salvare a naturii. Statutul de superstar îi fusese reconfirmat lui Harrison Ford încă din 1997, când revista Empire l-a clasat locul întâi între „primele 100 vedete de film din toate timpurile“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe