Newsflash

Grija față de alții

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mai 18 2018
Grija față de alții
    Caravanele „Împreună pentru sănătatea rurală” (IPSR) oferă, de peste un deceniu, studenților mediciniști șansa de a-și manifesta grija față de oameni și reprezintă unul dintre cele mai frumoase exemple de colegialitate. În unsprezece ani de activitate, sute de voluntari – studenți sau medici – au consultat mii de săteni din zone greu accesibile. Structura caravanelor, numărul și serviciile oferite au variat de la an la an, organizatorii devenind tot mai experimentați și dorind să ofere cât mai mult. Spre exemplu, în urmă cu doi ani, 1.000 de femei beneficiau de screening pentru cancer de sân, iar peste 500 de bărbați, de examen clinic general, în cadrul celor zece caravane la care au participat peste 200 de studenți voluntari și 30 de medici. Anul acesta, prin doar două caravane, aproximativ 550 de persoane au beneficiat, în plus, de screening pentru HIV, măsurarea valorii hemoglobinei, a glicemiei, a colesterolului și analiza urinei, prin implicarea a 70 de voluntari studenți și zece medici.

    Voluntarii Societății Studenților în Medicină din București (SSMB) lucrează neîntrerupt pentru eficientizarea proiectului și pentru a ajuta generațiile următoare de studenți care vor dori să se implice. Numărul tot mai mare de medici care doresc să se alăture caravanelor IPSR se explică și prin faptul că aceștia au participat anterior la acest program în calitate de studenți.

    Se poate spune că IPSR pune bazele unei noi comunități medicale, colegială, centrată pe pacientul care are nevoie de ajutor, aflat în condiții mai vitrege sau în zone mai îndepărtate, pacient care de multe ori se află în imposibilitatea de a solicita ajutorul medical de care are nevoie.

    Voi prezenta câteva dintre opiniile participanților, relevante pentru rubrica ce descrie colegialitatea și nevoia de aceasta. „Am ales să mă implic în acest proiect din pură iubire de oameni, cu atât mai mult față de cei ce nu au acces facil la serviciile medicale oricând au nevoie. De asemenea, acest proiect oferă o importantă oportunitate de a-mi dezvolta spiritul de echipă, abilitățile de comunicare și cele medicale. [...] Întreaga echipă de voluntari, studenți și medici rezidenți, a reușit să comunice și să conlucreze impecabil pe perioada desfășurării proiectului.”

    Este un motiv de îmbărbătare și un prilej de a uita măcar o parte dintre probleme, atunci când vezi că tinerii gândesc astfel. Bine ar fi ca aceste opinii să se mențină în timp, iar entuziasmul tinerilor să nu slăbească în fața impedimentelor întâlnite în dificila misiune medicală.

    „Pentru mine, IPSR a însemnat primul contact real cu un pacient. Sunt un student care a pornit de puțin timp pe acest drum și pot spune cu încredere că această inițiativă a reprezentat un amalgam de sentimente. Am realizat că orice fel de implicare activă în comunitățile defavorizate reușește să schimbe concepția oamenilor despre reprezentanții sistemului medical și, în același timp, crește nivelul lor de conștientizare în ceea ce privește igiena și sănătatea. Alegerea de a mă implica s-a născut din dorința de a aduce o schimbare în viețile unor oameni care nu au posibilitatea să acceseze un sistem performant de îngrijire medicală. Cu toate că această acțiune ar putea să pară una minusculă în contextul de ansamblu privind situația medicală a cetățenilor aparținând mediilor rurale din România, astfel de inițiative reprezintă primul pas, tragerea unui semnal de alarmă care poate ulterior să aibă ca rezultat o modificare semnificativă la nivel național. Fiind cel mai tânăr participant al caravanei IPSR, pot afirma că experiența dobândită în urma colaborării cu studenții din ani mai mari și cu medicii voluntari este incontestabilă și a reprezentat pentru mine o oportunitate unică de a părăsi pentru scurt timp zona preclinică a medicinei și de a învăța lucruri noi, care să fundamenteze cunoștințele dobândite până acum în timpul facultății. Interacțiunea cu ceilalți participanți la proiect a fost de mare ajutor, deoarece am avut foarte multe de învățat de la fiecare. Însă cel mai important lucru pe care l-am învățat nu a ținut de împărtășirea cunoștințelor medicale, ci de abilitățile de relaționare cu orice tip de persoană, pentru a deveni cu adevărat un medic bun.”

    Pentru viitorii colegi aflați la început de drum, o experiență clinică într-un proiect de acest fel nu apare niciodată prea devreme. Însă o carieră medicală trebuie pregătită cu grijă, construcția trebuie ridicată pas cu pas, cărămidă cu cărămidă, pentru a fi trainică. Anii preclinici par dificili, arizi, par a nu avea legătură cu visurile pe care tinerii le au în liceu sau chiar în anii fragezi ai copilăriei: viitorii colegi își doresc clinică, examene laborioase, participarea la protocoale operatorii. Cu toate acestea, ei trebuie să aibă răbdarea de a învăța și de a trece prin celelalte elemente fundamentale
dezvoltării medicale.

    Un tânăr rezident a spus următoarele: „IPSR este o ocazie unică de a fi alături de niște pacienți care fac parte dintr-un segment de populație neglijat din punct de vedere medical. Am ales să particip pentru că este o oportunitate de a contribui la bunăstarea acestor oameni, de a face diferența, de a-i ajuta să înțeleagă ce trebuie să facă pentru a preveni boala, iar dacă sunt bolnavi – de a le explica ce înseamnă acest lucru și ce trebuie să facă în continuare. Satisfacția este mare pentru că mulți dintre pacienți nu au mai fost văzuți de un cadru medical de peste zece ani, poate unii nu au fost examinați niciodată. Un simplu examen obiectiv poate să prevină o tragedie. Ce răsplată avem? În primul rând se perfecționează lucrul în echipă, iar în al doilea rând, studenții își pot sedimenta noțiunile clinice și pot dezvolta capacitățile anamnestice, empatice și de diagnostic”.

    Unul dintre colegii care se apropie de examenul de rezidențiat a spus: „Nu este doar un proiect de voluntariat, îl consider unul dintre adevăratele examene ale vieții, pentru că implică și responsabilitate, și implicare socială. Noi suntem cei care oferim unor persoane defavorizate acces la niște servicii medicale de bază, la care, altfel, le-ar fi aproape imposibil să aibă acces din motive pecuniare, și tot noi suntem cei care le putem salva viața de la o suferință neidentificată. Implicarea mea a venit natural. Pe de o parte a fost dorința de a aplica într-un mod dezinteresat și totodată responsabil cunoștințele acumulate de-a lungul anilor de studenție. Pe de altă parte, acest proiect al SSMB este unul de amploare și reprezintă un test de colegialitate, de apropiere a studenților și a medicilor, o șansă de a învăța
lucrul în echipă”.

    Am să închei tot printr-un citat: „Am fost norocoasă! Proiectul mi-a permis să ofer ajutor chiar consătenilor mei. Prețuiesc munca în echipă și în cele trei zile petrecute colegial am observat și rezultatele acesteia – multă lume mulțumită și o imensă satisfacție interioară. Am avut multe de învățat, de la detalii organizatorice până la secrete ale misiunii împărtășite de colegi mai mici și mai mari, dar și de la medicii din echipă. Consider că am avut parte de un mare câștig: participarea la o simulare a ceea ce va urma, o misiune în care trebuie să te implici,
să muncești, să respecți și să colaborezi cu colegii” 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe