Newsflash

Goarne pe întinsul Americii

de Dr. Martin S. MARTIN - iun. 11 2015
Goarne pe întinsul Americii
    Ceremoniile funerare militare americane au o veche tradiţie, sunt elaborate şi mişcătoare şi impun un grad înalt de respect prin rigoarea îmbrăcăminţii, a mişcărilor şi a protocolului urmat cu sfinţenie. „Prin ceea ce facem în timpul serviciului funebru pentru militari şi veterani“ – spune Tom Day – „noi îi instalăm pe cei căzuţi într-o zonă a respectului şi a onorului maxim. Este important ca ei să primească dovada recunoştinţei noastre şi este important pentru familiile lor să trăiască, odată cu noi, clipele de emoţie şi de reculegere, care arată cât de mult preţuim sacrificiul ma­xim al celor plecaţi dintre noi“.
    Serviciile funebre făcute la cimitirele militare sau comunitare au câteva momente esenţiale: sicriul, acoperit cu steagul american, este adus pe braţele militarilor sau pe afetul de tun tras de patru cai negri. O echipă de militari în ţinută de gală aduce drapelul unităţii în care a servit cel decedat, se trag salvele de onor, gornistul intonează cunoscuta melodie a stingerii, apoi cel care comandă unitatea înmânează steagul împăturit familiei.
    Melodia tristă formată din douăzeci şi patru de note este în special cunoscută prin porecla ei „Taps (robinete)“, care vine de la fraza „când se aude Stingerea, închideţi robinetele de bere (din baruri) şi trimiteţi militarii la cazarmă“. Mai este cunoscută după cuvintele cu care începe primul vers „Ziua s-a sfârşit“.
    Piesa Stingerea originală a fost modificată într-o variantă mult mai emoţionantă de generalul de brigadă Daniel Batterfield, din armata nordistă, în timpul războiului civil. Tot atunci a început tradiţia înmormântărilor însoţite de piesa muzicală, uneori şi de textul ei: Ziua s-a sfârşit, soarele se duce, lacurile, dealurile şi cerul se pregătesc de odihnă, Dumnezeu este cu noi. Lumina se stinge, stelele răsar, de departe se apropie noaptea. Mulţumim şi lăudăm zilele noastre, sub soare, sub stele şi sub cer, şi mergem căci ştim că Dumnezeu este cu noi.
    Piesa se cântă la toate ceremoniile memoriale, la festivităţile legate de drapel şi la toate înmormântările militare. Este intonată şi la depunerile de coroane la cimitirele militare şi la monumentele de război.
    O problemă s-a ivit la sfârşitul anilor ’90, când numărul de decese a crescut brusc în rândurile veteranilor îmbătrâniţi. Unităţile militare din toate oraşele au fost capabile să furnizeze partea materială a ceremoniilor, dar o mare criză de gornişti s-a ivit şi a progresat cu repeziciune. În faţa acestei situaţii, autorităţile militare au fost obligate să furnizeze înregistrări ale melodiei sau chiar „false goarne“, cu un dispozitiv electronic ascuns în ele care producea melodia, simulată doar de militarul care ţinea goarna la buze.
    „M-am simţit jignit“ – spune Tom Day – „să văd cum frumoasa ceremonie de înmormântare a veteranilor este alterată de un fel de jucării“. Tom a contactat un număr de veterani, care, ca şi el erau şi buni gornişti, şi au fondat asociaţia „Goarne pe întinsul Americii“, cu scopul de a avea un membru capabil să ofere melodia de onoare la toate înmormântările. Curând, veteranilor li s-au adăugat muzicieni profesionişti locali, studenţi de la conservatoarele de muzică, muzicieni amatori şi asociaţia, înfiinţată în anul 2000, are astăzi peste 8.000 de membri activi. Ei au fost capabili să ofere servicii tradiţionale la peste 200.000 de ceremonii funerare.
    Asociaţia va trebui să crească însă, fiindcă în prezent se înregistrează peste 1.800 de decese de veterani pe zi şi toţi se aşteaptă ca ei să primescă onorurile militare în cea mai bună şi completă formă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe