Newsflash

Generația milenaristă

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 22 2017
Generația milenaristă
     Generația Y – denumită și a milenariștilor deoarece include persoanele născute în perioada 1980–2000, care au atins sau vor atinge maturitatea în secolul XXI – a depășit la sfârșitul anului 2016 generația baby boomers, detronând-o de pe prima poziție drept cea mai numeroasă generație din istoria Statelor Unite. Statistica de anul trecut a numărat 75,3 milioane de milenariști și 74,9 milioane de baby boomers (cei născuți după al Doilea Război Mondial, între anii 1946 și 1964). În anii următori, milenariștii vor constitui partea dominantă a populației active. Ei reprezintă deja 31% din electoratul american și acest procent va crește. Sociologii, analiștii de marketing, demografii, psihologii, planificatorii din sistemele de învățământ și din departamentul forței de muncă urmăresc cu mare atenție acest segment de populație, care va introduce noi trăsături în națiunea americană din viitorul apropiat. Și este deja evident că milenariștii se deosebesc clar și în multe privințe de generația care i-a precedat.
     Cele mai importante teme sociale ale tinerilor din noul mileniu sunt educația și sănătatea. Ei sunt dornici să muncească, dar nu la volumul și nici în ritmul în care au făcut-o părinții și bunicii lor. Săptămâna de lucru de 60–80 de ore le repugnă și ei consideră că timpul petrecut cu familia sau pentru ei înșiși este cel puțin la fel de important ca timpul de lucru, dacă nu mai mult. Sistemul de lucru part time – cu jumătate de normă – li se pare mult mai acceptabil, iar un program de lucru numai pentru o jumătate de săptămână este preferat de foarte mulți dintre ei.
    Milenariștii se consideră speciali, deosebiți față de cei care i-au precedat și se așteaptă ca societatea să le ofere mai multe alegeri profesionale decât în trecut. Încrezători, orientați spre asociere, dotați cu puțină răbdare și sinceri, uneori până la limita brutalității, milenariștii au dovedit că nu sunt înclinați spre citit în scop educațional, ci preferă învățarea prin sisteme interactive. Sunt foarte pricepuți la manipularea aparatelor digitale de tot felul, fiind o generație născută și deprinsă din timp cu computerele. Condiția digitală vine ca un dat natural la milenariști, care nu știu ce este viața fără aparatură computerizată.
    Noua generație este mai puțin preocupată de realizările materiale și nu își plănuiește viitorul legat de achiziții costisitoare. Tinerii nu sunt neapărat interesați să bifeze realizări precum: o casă mare, automobile, casă de vacanță, garderobă scumpă sau stil de viață luxos. Mulți preferă locuințele de dimensiuni mici, din orașe. Peste 50% aleg să trăiască pentru multă vreme în casa părinților, în care își amenajează – cu cheltuieli minime – un spațiu propriu. În privința căsătoriei, milenariștii sunt mai puțin grăbiți: vârsta medie pentru căsătorie a crescut la 27 de ani pentru femei și 29 de ani pentru bărbați. Cel puțin jumătate din tineri nu sunt căsătoriți și preferă conviețuirea în cuplu, fără obligații.
    Milenariștii sunt sceptici și prudenți în privința banilor, fac mai puține datorii decât au făcut părinții lor la începutul vieții și evită să fie legați de obligații, rate și contracte pe termen lung. Când investesc, milenariștii se așteaptă la profituri mari în timp scurt, ceea ce i-a alarmat pe bancheri și pe brokeri. Politic, milenariștii preferă o neutralitate independentă și nu se angajează cu ușurință într-un partizanat devotat. Ideea unui sistem pluripolitic este populară în rândurile milenariștilor, care au, în general, o înclinație spre stânga spectrului politic. În campania de alegeri prezidențiale din anul 2016, milenariștii au surprins strategii electorali oferindu-și masiv susținerea candidatului Bernie Sanders.
    Privind viitorul, cei din generația Y nu se așteaptă să aibă slujbe pe termen lung, nicidecum pe durata vieții, și sunt pregătiți să fie puși în situația de a trebui să învețe periodic lucruri noi. Iar atunci când sunt angajați, arată mai puțină loialitate firmei la care lucrează decât au avut părinții lor.
    Copiii milenariștilor sunt mai calzi și mai încrezători, au mai multă toleranță etnică și stabilesc mai frecvent prietenii interrasiale, comparativ cu cei din generațiile anterioare. Sunt mai interesați de călătorii, au mai multă stabilitate emoțională, sunt mai deschiși la schimbări, dau mai multă atenție organizării vieții lor și prevederii riscurilor, sunt perfecționiști în grad mai mare, sunt mai puțin individualiști, adesea sunt prinși în îndeplinirea simultană a mai multor sarcini și au mai multă încredere în ei.
    Pe lângă nevoia celor din generația Y de a se adapta la societatea în care intră, apare ca foarte importantă și cerința ca angajatorii, demografii, proiectanții și sociologii să înțeleagă cât mai corect specificul gândirii, reacțiilor, nevoilor și opțiunilor celor tineri. Aceștia vor fi, în doar câțiva ani, segmentul cel mai numeros al populației și vor modela, prin felul lor de a fi, imaginea secolului XXI.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe