Newsflash

Gel anticancer

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 23 2018
Gel anticancer
Un studiu4 apărut miercurea aceasta (21 februarie) în Science Translational Medicine prezintă un concept interesant, cu potențiale aplicații în chimioterapie. Mai exact, este vorba de crearea unui gel care eliberează doze controlate de chimioterapie și inhibitori ai punctelor de control (checkpoint) direct în tumori, prelungind supraviețuirea în modele murine de cancere care de obicei nu răspund la imunoterapie. Se speră că abordarea pe această cale ar putea fi utilă pentru tratamentul tumorilor cu imunogenicitate scăzută, care nu răspund la blocada punctelor de control.

Pentru a ținti interiorul tumorilor și a evita astfel efectele secundare toxice, cercetătorii au impregnat un hidrogel degradabil cu gemcitabină și cu anticorpi anti-PD-L1 (fig. 2). Hidrogelul se degradează în contact cu speciile reactive de oxigen de la nivel tumoral (unde este injectat), eliberează rapid chimioterapicul și mai lent anticorpii, crescând supraviețuirea în cazul unor tumori foarte agresive, precum melanomul. Studiul a fost realizat doar pe model animal, dar conceptul este foarte atractiv și ar putea facilita administrarea unor chimioterapice și anticorpi deja existenți direct la nivel tumoral.

Notă autor:

Wang C et al. In situ formed reactive oxygen species–responsive scaffold with gemcitabine and checkpoint inhibitor for combination therapy. Sci Transl Med. 2018 Feb 21;10(429):eaan3682

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe