Newsflash

Fumatul ucide

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 23 2018
Fumatul ucide
Printre numeroasele teorii lansate de industria tutunului pentru a încuraja fumătorii să nu renunțe la acest obicei dăunător sănătății, se numără și aceea că anumite produse din tutun nu ar fi dăunătoare. Acesta este motivul pentru care un studiu3 publicat luni (19 februarie) în JAMA Internal Medicine cercetează riscul de mortalitate asociat cu fumatul exclusiv de țigări de foi, pipă, respectiv țigarete. În acest scop, au fost utilizate date înregistrate în perioada 1985–2011 la 357.420 de participanți care au raportat utilizarea exclusivă a unuia din cele trei tipuri de produse combustibile din tutun sau a niciunuia.

Fumătorii de țigarete au înregistrat un risc aproape dublu de mortalitate de toate cauzele, față de nefumători, dar și fumătorii de țigări de foi au înregistrat un risc cu 20% mai mare decât nefumătorii. Riscul de cancer corelat cu fumatul a fost de patru ori mai mare la fumătorii de țigarete decât la nefumători, dar risc mai mare au avut și fumătorii de țigări de foi (cu 61%) sau de pipă (cu 58%).

Concluzia analizei statistice este că fumatul prezintă risc semnificativ de mortalitate, indiferent de produsele din tutun consumate, chiar dacă există variații între acestea – țigaretele fiind de departe cele mai nocive.

Notă autor:

Christensen CH et al. Association of cigarette, cigar, and pipe use with mortality risk in the US population. JAMA Intern Med. 2018 Feb 19

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe