Intestinul iritabil este cea mai comună tulburare funcţională digestivă. Acest sindrom afectează, în diverse părţi ale lumii, între 2 şi 20% din populaţia generală. La noi în ţară, prevalenţa raportată a fost de 4–14%. Deşi prognosticul de viaţă este bun, cel de vindecare este foarte rezervat şi calitatea vieţii pacienţilor cu intestin iritabil este deteriorată. Fiind o tulburare funcţională, nu se ştie încă prea mult despre patogeneză şi nici nu există vreun tratament perfect. (...)"> Forum mondial despre intestinul iritabil - Viața Medicală
Newsflash

Forum mondial despre intestinul iritabil

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - apr. 22 2011
Forum mondial despre intestinul iritabil

   Intestinul iritabil este cea mai comună tulburare funcţională digestivă. Acest sindrom afectează, în diverse părţi ale lumii, între 2 şi 20% din populaţia generală. La noi în ţară, prevalenţa raportată a fost de 4–14%. Deşi prognosticul de viaţă este bun, cel de vindecare este foarte rezervat şi calitatea vieţii pacienţilor cu intestin iritabil este deteriorată. Fiind o tulburare funcţională, nu se ştie încă prea mult despre patogeneză şi nici nu există vreun tratament perfect. (...)

   Intestinul iritabil este cea mai comună tulburare funcţională digestivă. Acest sindrom afectează, în diverse părţi ale lumii, între 2 şi 20% din populaţia generală. La noi în ţară, prevalenţa raportată a fost de 4–14%. Deşi prognosticul de viaţă este bun, cel de vindecare este foarte rezervat şi calitatea vieţii pacienţilor cu intestin iritabil este deteriorată. Fiind o tulburare funcţională, nu se ştie încă prea mult despre patogeneză şi nici nu există vreun tratament perfect. Iată motivele pentru care intestinul iritabil, la fel ca şi celelalte tulburări funcţionale digestive, reprezintă o mare provocare pentru medicina contemporană.
   Fundaţia Internaţională pentru Tulburările Funcţionale Digestive (International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, IFFGD) a fost înfiinţată acum 20 de ani de soţii Nancy şi Bill Norton, din dorinţa de a sprijini cercetările în domeniu şi, implicit, de a-i ajuta pe numeroşii bolnavi. Această fundaţie organizează o foarte selectă reuniune bienală la Milwaukee, Wisconsin, pe coasta de vest a lacului Michigan. Cea mai recentă, a noua, s-a încheiat de curând. Ea a reunit, între 7 şi 10 aprilie 2011, zeci de conferenţiari şi 300 de auditori, care au discutat despre ceea ce se ştie şi ceea ce ar fi bine să se ştie privitor la intestinul iritabil şi la celelalte tulburări funcţionale digestive.
  În sesiuni plenare, minisimpozioane şi ateliere simultane, au fost prezentate şi dezbătute patogeneza, implicarea unor noi factori etiopatogenetici, producerea simptomelor, motivele persistenţei acestora, biomarkerii disponibili, factorii psihosociali asociaţi, terapii clasice şi emergente, relaţia medic–pacient, epidemiologia. Fiecare dintre aceste prezentări a fost susţinută de personalităţi care extind frontiera cunoaşterii în domeniul intestinului iritabil. De aceea, valoarea informativă a reuniunii este inegalabilă. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe