Newsflash

Focurile californiene

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 2 2015
Focurile californiene
      În fiecare vară sunt focuri în California, Arizona și Nevada, cele mai multe accidentale, nu puține declanșate de incendiatori criminali sau patologici. Dar focurile din nordul și centrul statului California, izbucnite în ultimele zile și numai parțial controlate, au o violență și o instabilitate nemaivăzute în ultimele decenii. Sute de construcții au fost distruse, alte mii sunt amenințate, peste 23.000 de oameni au fost deja evacuați, patru pompieri au fost răniți și un om și-a pierdut deja viața. Prognosticul pentru săptămânile următoare este sumbru, forțe uriașe sunt deja angajate în combaterea pârjolurilor, iar pierderile estimate sunt astronomice. California e în flăcări. Mai multe localități sunt în pericol și chiar pădurile monumentale de sequoia sunt amenințate.
    Istoricul incendiilor californiene arată un vârf în anul 2006, cu un număr total de 81.961 de focuri și o suprafață de peste patru milioane de hectare distrusă. Numai în perioada ianuarie-septembrie din anul acesta, o suprafață mai mare a fost distrusă de foc (peste 4,3 milioane de hectare) prin 45.491 de incendii. Pentru următorii zece ani, se estimează că media anuală de focuri va fi de 45.000.
    Clima statului, caracterizată prin secete fără precedent în ultimii patru ani, reducerea precipitațiilor și scăderea nivelului apelor naturale, face situația din California și mai periculoasă.
    „În acest an, California de nord este fierbinte, uscată și vântoasă“, spune unul din conducătorii forțelor de combatere a focurilor și tot el declară că nu a văzut incendii de această amploare în ultimii treizeci de ani. Locuitorii mai multor localități (Valley, Butte) au fost surprinși de foc și au trebuit să fugă abia având timp să se îmbrace. Guvernatorul statului, Jerry Brown a declarat stare de urgență în comitatele Napa și Lake, a solicitat ajutor federal și a cerut sprijinul pompierilor din alte state.
    Medley Kramer a publicat în revista National Geographic, în august 2013, un studiu despre caracteristicile incendiilor din ultimii ani. Elementele de risc (creșterea temperaturilor medii, scăderea precipitațiilor, formarea unei mase mari de vegetație uscată și creșterea numărului de locuitori) sunt mai defavorabile ca în alți ani și mai multe localități se află la un grad ridicat de risc. Acest lucru este valabil nu numai pentru California, ci și pentru alte state din vestul țării: Idaho, Montana, Washington, Oregon, Nevada, New Mexico, Arizona și Colorado. Față de evenimentele din urmă cu patruzeci de ani, amploarea distrugerilor prin incendii naturale în vestul Statelor Unite
s-a dublat și se așteaptă să crească încă o dată cu 100% în următorii treizeci de ani.
    În istoria țării, focurile californiene de mari proporții sunt încă neuitate: incendiile din rezervația Yosemite din anul 1996 și cele care au mistuit 80% din orașul San Francisco în anul 1906, urmare a celui mai mare cutremur înregistrat la 18 aprilie (7,8 grade pe scara Richter și gradul XI pe scara Mercalli).
    Unele din focurile spontane din zonele împădurite sunt astăzi privite ca evenimente ecologice favorabile; din anul 1988 s-a adoptat strategia de a le monitoriza și limita, pentru a obține efectul lor benefic de regenerare a pădurilor. Dar o altă caracteristică a incendiilor spontane din ultimii ani este că au tendința de a se extinde cu repeziciune, devenind dezastre greu de oprit.
    La lista lungă a multelor pericole care amenință viața în lumea contemporană se adaugă și incendiile ale căror număr și putere de distrugere cresc. Iar anul acesta, California a traversat o vară cu adevărat fierbinte.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe