Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Fețele schimbării chirurgicale

Viața Medicală
Monica GEORGESCU luni, 5 septembrie 2016
    Muzeul Național „Brukenthal“ din Sibiu ne invită la o expoziție insolită, care provoacă mintea și simțurile. Gentle Violence este o expoziție multimedia dedicată corpului și chirurgiei, reinterpretate cu instrumentele artei contemporane prin mijloace audio, video și fotografice. Ediția din 2016 poartă numele „Fețele schimbării“ (Faces of change), tematica sa fiind explorarea corpului și a reprezentărilor proiectate asupra lui prin prisma conceptului de identitate (percepție asupra sinelui) pornind de la cazul unor pacienți care au recurs la chirurgie plastică. „Gentle Violence“ își propune să transmită emoții puternice, să stimuleze simțurile, să educe, să ridice întrebări și, nu în ultimul rând, să provoace dezbateri.
    Fotografiile realizate de Cristina Bobe, artist vizual, în timpul intervențiilor chirurgicale, sunt animate de Paul Lupașcu (motion designer) și transpuse în sunet de Sebastian Florea (sound designer). Proiectul este unul inedit, deoarece îmbină arta și medicina, făcând o paralelă între cele două. Avem de-a face cu o reinterpretare, în manieră estetică, a actului medical. Cristina Bobe este, de altfel, inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro). Curatorul expoziției este Laura Coltofean, muzeograf în cadrul Muzeului Național „Brukenthal“. Vernisajul va avea loc la Sibiu la 9 septembrie, ora 17,00, expoziția putând fi vizitată timp de o lună, până la 9 octombrie, de marți până duminică, între orele 10 și 18.
    Proiectul „Gentle Violence“ a debutat în 2014 cu o primă expoziție dedicată inimii și chirurgiei cardiovasculare. În 2015, aceasta a fost prezentată la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Photo Romania. Inițiatorul proiectului este Smart Med, o organizație nonguvernamentală, care își propune să integreze arta în cadrul medical, să încurajeze artiștii români să se raporteze la lumea medicală ca la o sursă de inspirație pentru proiectele lor, dar și să implice pacienții ca artiști, promovând lucrările create de aceștia. În același timp, asociația Smart Med este implicată și în promovarea fotografiei medicale la noi în țară. De altfel, printurile care fac obiectul expoziției vor fi puse în vânzare, iar fondurile obținute vor fi redirecționate către îndeplinirea obiectivelor organizației.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.