Newsflash

Ferguson, un avertisment?

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 16 2014
Ferguson, un avertisment?
Recent, într-o suburbie a oraşului Saint Louis din statul Missouri, numită Ferguson, s-a consumat cu violenţă una dintre acele crize periodice care împart întreaga naţiune americană în două segmente aparent ireconciliabile. Tulburările au început sâmbătă, 9 august 2014, când, în plină zi, Michael Brown, un adolescent de culoare neînarmat, a fost împuşcat mortal de un poliţist. La 22 august, după zile fierbinţi şi nopţi de confruntări cu focuri de arme, cocktailuri Molotov şi gaze lacrimogene, oraşul, cu sute de răniţi şi arestaţi şi multe pagube materiale, pare să se întoarcă la o stare de linişte. Guvernatorul a ordonat retragerea trupelor din garda naţională, aduse pentru a sprijini poliţia, starea de asediu va fi ridicată, iar ziariştii şi echipele de televiziune se împuţinează de la oră la oră. Cu cele treisprezece zile de haos, incendii, jafuri şi manifestaţii soldate cu doi morţi, Ferguson intră în paginile istoriei dezordinilor sociale motivate rasial, pe a căror lungă listă figurează marea revoltă din Los Angeles din 1992, declanşată de achitarea celor patru poliţişti care bătuseră cu violenţă pe Rodney King (53 de morţi şi peste 2.000 de răniţi), revolta din anul 2000 din New York şi Philadelphia, de asemenea stârnită de o achitare a poliţiştilor, cei care îl omorâseră pe Amadon Diallo cu un an înainte, folosind 44 de gloanţe, manifestaţiile violente din anul 1989 din Miami şi multele tulburări sociale din anii ’60, când armata şi poliţia au reprimat cu brutalitate demonstraţiile pentru drepturi civile ale minorităţii de culoare.
Ferguson are o populaţie de 21.000 de locuitori. În anul 2011, erau 47% albi şi  52% afro-americani, dar anul acesta, procentul celor de culoare a ajuns la 67%. Şomajul este ridicat, şansele de a găsi un loc de muncă sunt mici. 13% din locuitori sunt şomeri (aproape dublu faţă de media la nivel naţional). În rândul afro-americanilor şomajul atinge 17,2%, de trei ori mai mult decât procentul locuitorilor albi fără loc de muncă din acelaşi comitat. Venitul mediu este de două treimi din media naţională.
Prima versiune a dramaticului eveniment din 9 august a fost aceea că un trecător paşnic, Michael Brown, a fost împuşcat fără motiv de un ofiţer de poliţie. Un protest spontan care s-a desfăşurat paşnic în aceeaşi zi a adus în stradă mulţi locuitori ai oraşului. Ei cereau ca poliţia să dezvăluie numele agentului care l-a ucis pe Brown şi declanşarea imediată a unei investigaţii. Noaptea însă, protestele au fost înlocuite de jefuiri ale magazinelor, incendieri şi vandalizări. Poliţia a ripostat venind cu echipe înarmate cu arme grele, a încercat, fără succes, să oprească jafurile şi distrugerile şi a declarat, a doua zi, starea de asediu. Manifestanţii au atacat poliţia cu pietre, cocktailuri Molotov şi chiar arme de foc. Nu a trecut mult şi un mare număr de noi „luptători“ din alte state au venit în Ferguson. Aceştia au acţionat mult mai violent şi au ameninţat să domine forţele poliţiei locale. Guvernatorul statului Missouri, Jay Nixon, a adus în oraş trupele gărzii naţionale. Pe lângă investigaţia procuraturii locale, FBI-ul a început să colecteze date. S-a aflat că nou-veniţii din alte state erau manifestanţi de profesie, activişti antisociali sau antiguvernamentali, membri ai Noilor Pantere Negre şi ai Naţiunii lui Islam (ambele organizaţii negre extremiste, adepte ale actelor violente), precum şi unii căutători de profit prin jafuri sau de distracţie prin distrugere. Într-o singură noapte, poliţia a arestat 78 de manifestanţi violenţi. Numai patru erau localnici. Au venit în oraş şi politicieni, activişti pentru drepturi civile, care au turnat gaz peste foc, afirmând că în Ferguson, ca de altfel în întreaga ţară, negrii nevinovaţi sunt ucişi de poliţia rasistă. Ultimii încearcă să câştige capital politic din tulburările sociale, începute ca o manifestare paşnică, dar care au evoluat către rebeliunea unei mase neuniforme şi cu scopuri eterogene, culminând cu mai multe zile de haos şi criminalitate.
Apoi a apărut şi povestea completă a evenimentului iniţial. Înainte de conflictul cu poliţistul Darren Wilson (un bărbat alb de 28 de ani), Michael Brown jefuise un magazin şi bruscase vânzătorul. Poliţistul îl somase să se mute pe trotuar, când l-a văzut că se plimba în mijlocul unei străzi, afectând traficul. Aşa a început confruntarea fizică: Brown l-a atacat pe poliţist, provocându-i multiple răni faciale şi o fractură de orbită, încercând să-i ia arma. Wilson, aparent în legitimă apărare, a tras şase focuri omorându-l pe Brown. S-au făcut trei autopsii şi ancheta este în curs. Dar, înainte de a se cunoaşte concluziile oficiale şi cum se împarte vina pentru cele întâmplate, s-au format deja două tabere convinse că deţin adevărul: cei care îl absolvă pe Michael Brown de orice greşeală şi îl declară victimă nevinovată şi cei care apără autorităţile, poliţia şi pe agentul implicat. Şansele de a cădea de acord sunt aproape nule. În mijlocul tulburărilor din Ferguson, preşedintele Obama a dat o declaraţie televizată – ambiguă, ca de obicei – îndemnând la calm ambele tabere. După aceea, evenimentul a dispărut din dezbaterile legate de criza din Missouri. Ambele tabere au întrebări legitime: de ce a fost nevoie de şase gloanţe, nu era de ajuns unul care să imobilizeze agresorul? De ce poliţistul nu a folosit arma cu electroşoc? Dacă protestatarii erau cu adevărat revoltaţi de abuzul poliţiei şi căutau dreptate pentru familia victimei, de ce au trecut repede la jafuri, inundând oraşul cu violenţă şi distrugând bunurile altora? Este îndreptăţită o mişcare de protest care să atace poliţia şi să declanşeze lupte de stradă? A fost Michael Brown sub influenţa drogurilor, cum ar arăta comiterea mai multor acte violente în ultima lui zi de viaţă?
În fiecare an, în SUA se fac peste 12 milioane de arestări şi 99,9% decurg fără incidente. Dar în jur de 400 de indivizi îşi pierd viaţa anual în procesul de arestare. 20.267 de poliţişti şi agenţi de ordine şi-au pierdut viaţa în timpul serviciului, în perioada 1791–2013. Media ultimilor  zece ani este de 132 de poliţişti morţi, victime ale atacurilor violente, ale accidentelor de trafic produse în timpul urmăririlor şi ale morţii subite. Un poliţist îşi pierde viaţa la fiecare trei arestări care sfârşesc fatal.
În rândul minorităţii de culoare, principala grupă de risc pentru moartea violentă este cea a bărbaţilor cu vârsta între 18 şi 24 de ani, la nivelul căreia se produc an de an 2.545 de decese (52% din numărul total de decese la această categorie de vârstă); caucazienii dau un procent de 2,9%, iar populaţia latină, 14%. Omuciderea este principala cauză a morţii la bărbaţii afro-americani între 15 şi 34 de ani, dar 91% nu sunt ucişi de poliţie sau de un agresor de altă rasă, ci de un alt afro-american.
De ce violenţa este mult mai pregnantă la tinerii de culoare în Statele Unite ale Americii? Dr. Amos Williams enumeră cinci cauze principale: efectele încă neşterse ale sclaviei şi ale oprimării rasiale, sentimentul că sunt indivizi fără valoare, generat de umilire, ura de sine, neîncrederea şi mediul social violent din societatea americană. Tot el crede că violenţa „negru contra negru“ este o problemă de orientare culturală greşită, de alienare şi ură faţă de sine. Tânărul negru care recurge la violenţă a internalizat atitudinile şi faptele opresorului (mediu, societate), pe care le aplică apoi asupra unui semen. Acest proces a fost numit „intropresiune“.
Un rol important îl joacă şi felul cum cresc copiii şi adolescenţii din mediile afro-americane sărace, unde 67% din familii au un singur părinte, de obicei mama. Aceasta lipseşte de acasă majoritatea timpului, având una sau două slujbe pentru a-şi întreţine familia. Copiii sunt lipsiţi de supraveghere, îngrijire şi afecţiune şi mulţi ajung să se alipească găştilor de infractori, ca un surogat de familie. Educaţia socială se face, astfel, printr-o subcultură fără reguli, morală sau responsabilitate personală. Tinerii care cresc în mediul afro-american sărac nu au încredere în sistemul social, de care se simt respinşi, în sistemul juridic sau cel educaţional. Umilirea şi ruşinea ascunsă îi îndreaptă spre violenţă. Un remediu simplu nu există: este nevoie de un lung proces de reconstrucţie a mediului social şi familial, o reconsolidare a familiei tradiţionale, asociate cu îmbunătăţirea oportunităţilor economice.
Începând din aceste zile, Ferguson trebuie să caute reconcilierea rasială în paralel cu ştergerea urmelor cauzate de distrugere. Zidurile, geamurile şi magazinele sunt mai uşor de refăcut, dar greutatea cea mare va fi cea a vindecării sentimentelor şi a felului de a gândi. Care depinde, în mare măsură, de felul în care se va desfăşura evaluarea juridică a evenimentelor, de intervenţia grupurilor cetăţeneşti şi de exemplele personale. Dar Ferguson este un oraş foarte mic. Tragedia ultimelor zile, din fericire nu multe, a atras atenţia naţională, dar va fi estompată curând de îndepărtarea în timp faţă de momentul unui haos violent. Nu poţi însă să nu te gândeşti la proporţiile incomparabil mai mari pe care le-ar căpăta o astfel de anarhie, dacă s-ar desfăşura pe scena unor mari oraşe, mai ales a acelor oraşe care se zbat în mari dificultăţi financiare, ca Detroit sau Los Angeles, oraşe a căror siguranţă devine mereu tot mai vulnerabilă. Este revolta din Ferguson doar un avertisment?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe