Newsflash

Feomelanina şi protecţia de radiaţiile UV

de Mirabela VIAŞU - nov. 14 2012
Feomelanina şi protecţia de radiaţiile UV
   Un grup de cercetători din cadrul Spitalului General Massachusetts din Boston a realizat un studiu care sugerează că pigmentul roşu din păr ar juca un rol important în dezvoltarea celui mai frecvent tip de cancer de piele – melanomul. Studiul, efectuat pe şoareci de laborator, publicat recent în Nature, mai susţine că factorul declanşator al melanomului nu ar fi, aşa cum se credea, expunerea la radiaţiile ultraviolete, ci pigmentul respectiv. „Există ceva în materialul genetic al persoanelor cu părul roşu, care se comportă într-o manieră cancerigenă, independent de razele ultraviolete. Acest lucru înseamnă că protecţia împotriva radiaţiilor UV nu este suficientă“, explică David Fisher, coordonatorul studiului.
   Comparativ cu persoanele care au un ten brun-închis, oamenii cu pielea deschisă la culoare, cu pistrui şi păr roşu produc un tip diferit de melanină. Feomelanina este mai puţin eficientă decât eumelanina în a proteja pielea de efectele negative ale radiaţiilor UV, diferenţa fiind dată de o mutaţie a genei MC1R. Până acum însă, acestea erau doar presupuneri. Nu au existat studii clare, care să garanteze că ultravioletele nu sunt singurele răspunzătoare de riscul de melanom la persoanele roşcate. Tocmai din acest motiv, Fisher şi echipa sa au vrut să investigheze contextul molecular al acestui risc crescut.
   Lumea medicală se arată însă reţinută în ceea ce priveşte rezultatele studiului lui Fisher, după cum aflăm din Nature News. Prof. dr. Eugene Healy (Southampton) susţine că, deşi mecanismul este unul interesant, acesta reprezintă un factor declanşator al melanomului mai puţin obişnuit decât radiaţiile ultraviolete. Astfel, opt din zece britanici dezvoltă melanom ca urmare a expunerii la razele soarelui. Mai mult decât atât, rezultatele unui studiu realizat de Healy, publicat în 2010, au arătat că feomelanina protejează pielea împotriva efectelor radiaţiilor ultraviolete, în cazul keratinocitelor.
   Rezultatele studiului american nu schimbă cu nimic recomandările referitoare la necesitatea evitării expunerii îndelungate la soare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe