Newsflash

Fast-food şi alergii

de Dr. Mihail CĂLIN - ian. 23 2013
Fast-food şi alergii

   Consumul a cel puţin trei porţii de mâncare de tip fast-food se corelează cu severitatea astmului, eczemei şi rinitei de origine alergică, la copii, potrivit unui studiu publicat recent în ediţia online a revistei Thorax. Concluzia se bazează pe datele colectate de la cca 320.000 de copii cu vârste de 13–14 ani şi peste 181.000 cu vârste de şase-şapte ani, incluşi în Studiul internaţional asupra astmului şi alergiilor în copilărie, care implică peste 100 de ţări şi aproape două milioane de copii. Părinţii subiecţilor au fost chestionaţi cu privire la existenţa simptomelor celor trei boli şi la dieta săptămânală; întrebările s-au concentrat asupra severităţii simptomelor în precedentele 12 luni (frecvenţa şi influenţa asupra rutinei zilnice şi somnului) şi a anumitor alimente deja legate de un efect protector sau dăunător asupra sănătăţii. La adolescenţi, mâncarea fast-food a fost asociată cu simptomele curente şi severe ale celor trei boli, în toate centrele din ţările participante, indiferent de sex şi venituri; la copii, a fost asociată cu simptome în toate centrele (cu excepţia eczemei curente) şi în ţările mai sărace (cu excepţia astmului curent şi sever), diferenţa putând fi explicată prin opţiunile mai reduse legate de mâncare pe care le au aceştia. Trei sau mai multe porţii de mâncare fast-food au fost legate cu o creştere a riscului de astm sever cu 39% la adolescenţi şi cu 27% la copii, ca şi cu severitatea rinitei şi eczemei. În schimb, fructele par să aibă un efect protector faţă de cele trei boli la copii şi faţă de astm şi eczemă la adolescenţi: consumul a trei sau mai multe porţii de fructe pe săptămână a fost legat de o reducere a severităţii simptomelor cu 11% la adolescenţi şi cu 14% la copii. Explicaţia rezultatelor ar fi că mâncarea fast-food conţine niveluri crescute de acizi graşi saturaţi şi trans, care afectează imunitatea, în timp ce fructele sunt bogate în antioxidanţi. Autorii subliniază însă că nu există dovada unei relaţii cauză-efect, care trebuie să facă obiectul altor cercetări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe