Newsflash

Expresivitatea cuvintelor care lipsesc

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - iul. 14 2017
Expresivitatea cuvintelor care lipsesc
Anunț important: Avem deosebita plăcere să vă anunțăm că chiar nu ne pasă de voi.
Vă credeți importanți pentru că plătiți la CAS dar, în realitate, mai bine v-ați uita în oglindă. Noi când ne-am trezit de dimineață nu aveam nicio durere și nicio apăsare. Voi? Hai, nu vă luați în serios, că nu v-am întrebat ca să răspundeți! De fapt voi, eufemistic spus, pacienții, sunteți ultima barieră pentru care medicina nu este cea mai liniștită și mai lipsită de griji profesie! Doctor X

 

 

     Vă vedeți punând acest afiș pe ușa cabinetului dumneavoastră? Îi rog pe cei care o vor face să îmi trimită o fotografie. Dacă se poate, să includă și fețele celor care o vor citi. Ar fi un act de curaj și de onestitate, la pachet cu sinuciderea profesională. De fapt, oficializarea acesteia. La modul meschin și laș, există opțiuni mai puțin explicite, dar la fel de eficiente. Cum ar fi cele de mai jos.
     Soacra mea merge, cu programare, la un reumatolog la o policlinică din Capitală. Are plăcerea de a se descurca de una singură prin labirintul sistemului de sănătate din România. Nu mă pot opune nici chiar eu acestor bucurii ascunse. Se așază cuminte pe scaun așteptându-și rândul. Doctorița iese din cabinet cu un teanc de dosare și dispare pentru cel puțin două ore. Nu știm dacă s-a mai întors vreodată, pentru că, după două ore de așteptare în canicula acestei veri, soacra mea a cedat psihic și a plecat.
     Doctorii mai puțin experimentați ar fi spus că au probleme, că trebuie să plece pentru un anume interval de timp, ar fi căutat o soluție amiabilă de reprogramare sau, cei mai slabi de înger, ar fi încercat măcar să se scuze. Dar de ce să primească acești năpăstuiți ai soartei mesaje amestecate? Chiar, cine își mai dorește să-i vadă din nou la ușă? Să mai încerce să se hrănească cu iluzia că chiar i-ar păsa vreunui doctor de ei?
     Cumnata mea merge pentru un consult la un pneumolog dintr-o policlinică din urbea mea natală. Așteaptă o oră și un sfert la ușa unui cabinet din care răzbăteau sunete ce nu aveau de-a face cu dialogul vreunei consultații medicale. Nu vă antrenați fantezia prea mult: chicoteli și cuvinte spuse tare dintr-un arsenal lingvistic diferit de cel medical. Iese o domnișoară care nu părea deloc să sufere de plămâni, iar cumnata așteaptă încă trei sferturi de oră să fie invitată în cabinet de medicul care fusese informat din prima secundă că are pe cineva la ușă.
     La capătul a doua ore de așteptare (și a răbdării), intră în cabinetul medicului și îi tulbură solitudinea de care tocmai se bucura, solicitând consultația la care ar fi avut dreptul cu mult timp în urmă. Pe buna dreptate, doctorița, care deodată s-a trădat grăind articulat, se arată indignată de tupeul acestei ființe de specie inferioară de a-i tulbura liniștea pe care și-o câștigase într-o carieră îndelung muncită. Ca să îi arate cine este și cât știe ea, i-a mai și spus pacientei că minte atunci când nu recunoaște că, în urmă cu câteva zile, în gardă la UPU i-ar fi făcut o radiografie la plămâni, atunci când s-a prezentat pentru o fractură de falangă distală a unui deget de la mână. Nici măcar documentele medicale care certificau momentul nu i-au zdruncinat credința că pacienta a venit hotărâtă să o tragă în piept. Niciun efort nu e prea mic în a descuraja pe cineva să se gândească măcar că ar putea obține o consultație la medic.
     De regulă, spun anecdote frumoase, în speranța că atrag comportamente frumoase. Sufăr când tagma medicală este pusă la zid pe nedrept. Sufăr și atunci când este pusă la zid pe bună dreptate. Am ascultat cele de mai sus cu un sentiment de mânie și neputință. Cred că breasla medicală trebuie să își creeze mecanisme prin care astfel de incidente să fie inacceptabile și eliminate pentru totdeauna. Medicii sunt cei care trebuie să definească ceea ce este acceptabil și ce nu. Și da, uneori absența cuvintelor este mai expresivă decât orice construcție lingvistică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe