Aproximativ 700 de absolvenţi de medicină şi medicină dentară au susţinut în această duminică simularea examenului de rezidenţiat. Evenimentul a fost organizat de un grup de studenţi din SSCR (Societatea Studenţească de Chirurgie din România). Dra Sorina Vasile ne scrie, la rubrica Student la medicină, cum s-a desfăşurat examenul de simulare, care au fost rezultatele în Bucureşti şi care sunt temerile tinerilor doctori cu privire la rezidenţiatul din acest an.

 "> Exerciţiu pentru rezidenţiat - Viața Medicală

Exerciţiu pentru rezidenţiat

de Dr. Sorina VASILE - oct. 28 2011
Exerciţiu pentru rezidenţiat

Aproximativ 700 de absolvenţi de medicină şi medicină dentară au susţinut în această duminică simularea examenului de rezidenţiat. Evenimentul a fost organizat de un grup de studenţi din SSCR (Societatea Studenţească de Chirurgie din România). Dra Sorina Vasile ne scrie, la rubrica Student la medicină, cum s-a desfăşurat examenul de simulare, care au fost rezultatele în Bucureşti şi care sunt temerile tinerilor doctori cu privire la rezidenţiatul din acest an.

 

Peste 700 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, farmacie şi medicină dentară din ţară au simulat duminică examenul de rezidenţiat care se va desfăşura în noiembrie.

   Duminică dimineaţa, trei amfiteatre de la Facultatea de Medicină din Bucureşti sunt ocupate de absolvenţi de medicină care agită pixurile între degete şi încercuiesc răspunsurile la 200 de întrebări asemănătoare cu cele pe care le vor avea la examenul de rezidenţiat din 20 noiembrie. Supraveghetorii, voluntari din anii mai mari de la UMF „Carol Davila“, stau cu ochii în patru în sală şi, din când în când, şuşotesc între ei: „Sunt suficiente foi, a mai greşit cineva?“. Pe holul mare se aud paşii unuia din responsabilii simulării de la Bucureşti, Mihnea Ghinescu, care vorbeşte la telefon cu cei de la Cluj (coordonatorii naţionali ai proiectului) şi se asigură că totul merge şnur.
   Cei care s-au gândit să implementeze o simulare naţională pentru examenul de rezidenţiat, aflată deja la a doua ediţie, sunt din grupul SSCR – Societatea Studenţească de Chirurgie din România, care organizează de obicei workshop-uri de iniţiere a studenţilor în tehnici chirurgicale. Mihnea Ghinescu, vicepreşedintele organizaţiei studenţeşti, spune că a început organizarea simulării încă din vară, dar ultima săptămână a fost cea mai importantă ca să pună lucrurile la punct.

Cum organizează studenţii simularea

   Mihnea îmi explică cum a făcut un grup de studenţi o simulare de examen la care au subscris peste 700 de participanţi din toată ţara: mai întâi subiectele, care „au fost originale şi au fost realizate de studenţii din anii mari de la facultăţile de medicină din ţară. Fiecare responsabil a avut de redactat cca 20 de întrebări dintr-un capitol anume“. Apoi, toate au fost trimise în format electronic la echipa coordonatoare din Cluj, unde s-au selectat 200 de întrebări care au fost duse la o comisie de medici ca să fie „ajustată“ şi aprobată.
   Apoi a început munca de promovare – s-au lipit afişe în facultăţi şi s-au dat mii de e-mail-uri celor care se aflau pe grupurile ce aparţin SSCR, asociaţiilor studenţeşti de la medicină (şi stomatologie) şi seriilor din ani mari.
   Fiecare participant a primit o sticlă cu apă, o mapă cu pix, metodologia oficială şi lista de locuri. Corectarea s-a făcut exact ca la rezidenţiat – prin scanare în faţa participantului, apoi rezultatele au fost afişate pe site-ul SSCR. Taxa de participare a fost de 50 de lei.

Spaima descentralizării

   După patru ore, tinerii medici încep să iasă obosiţi. „Tu ce ai încercuit la grila asta? Era şi hematurie?“ întreabă o tânără care tocmai a ieşit din sală. „La rezi o să fie mult mai uşor“, spune hotărât alt doctor.
   Cosmin F., un absolvent care vrea să se specializeze în Anatomie patologică, spune că i s-a părut că „s-a pus prea mult accentul pe doze şi procente. În plus, a fost o grilă care s-a repetat. Dar, per total, a fost o chestiune foarte bună – te-a trecut prin toată materia cu o lună înainte“.
   Foştii studenţi termină repede discuţia despre simulare – sunt încă speriaţi că examenul de rezidenţiat se va da anul acesta descentralizat: „Problema stresantă e că la Bucureşti sunt înscrişi foarte mulţi oameni, spre deosebire de celelalte centre universitare. Vor rămâne mulţi pe dinafară şi nu se ştie ce se va întâmpla cu ei. Ei au spus că vor suplimenta numărul de locuri, dar per total le-au scăzut în Bucureşti. E adevărat că sunt mai multe locuri pe interne, dar numărul total în Capitală a scăzut faţă de anul trecut. Sunt 540 de locuri raportat la aproximativ 700 de studenţi“, spune îngrijorată o absolventă.
   Grupul cu care vorbesc s-a apucat să înveţe din luna decembrie şi a fost, din martie, periodic, la minisimulări, adică la examene cu întrebări asemănătoare celor de la rezidenţiat, dar care se dădeau săptămânal din trei capitole. Nu sunt deloc încântaţi de bibliografia pe care au parcurs-o. Cosmin, medicul care vrea să fie anatomopatolog, spune că a fost „oribil să înveţi litiaza căii biliare cu date istorice! E important ca materia să fie actualizată! La noi au fost discuţii să nu schimbăm materia, că nu avem grile pentru cea nouă, dar nu aşa e corect şi bine“.

După corectarea lucrărilor

   Rezultatele din Bucureşti au fost, potrivit organizatorilor, mai slabe decât cele de anul trecut. Cel mai mare punctaj obţinut a fost de 817 (puncte) din 950. Lucrarea cea mai slabă a fost notată cu aproximativ 400 de puncte. Media pe Bucureşti a fost 660.
   Anul acesta, 5.030 de absolvenţi din toată ţara vor concura pentru 3.810 posturi şi locuri scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe