Newsflash

Exercițiile fizice și prevenirea afecțiunilor oncologice

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 11 2016
Exercițiile fizice și prevenirea afecțiunilor oncologice
     Au fost publicate, de-a lungul timpului, diverse observații și studii care au arătat importanța exercițiilor fizice în prevenirea, tratarea și creșterea ratei de supraviețuire în diverse forme de patologie neoplazică. Ipotezele invocate în explicarea acestui fenomen au fost multiple, fără ca vreuna să fie capabilă a identifica cu precizie mecanismul prin care se obține îmbunătățirea rezultatelor prin efortul fizic.
     Rogers C. și colab. oferă o listă a efectelor benefice induse de exerciții, apărută înSports medicine, care se reflectă în capacitatea lor de prevenire a cancerului. Acestea sunt modificările de greutate și structură a corpului, cu reducerea masei adipoase, modificări în secreția hormonului de creștere și a celor reproductivi, reducerea inflamației cronice, reducerea fenomenului de angiogeneză și a activării factorilor carcinogeni. În The Economist au fost de curând prezentate cele mai recente rezultate ale cercetărilor experimentale efectuate de echipa condusă de Pernille Hojman, de la Spitalul Universitar din Copenhaga (Danemarca), care par a se apropia de înțelegerea mecanismului final al efectului antineoplazic, obținut prin solicitare fizică. Studiile au fost realizate pe șoareci cărora li s-a indus cancerul hepatic prin injectarea de dietilnitrosamine, melanomul cutanat și melanomul cu metastaze pulmonare prin injectarea de celule melanice maligne, șoarecii au fost apoi expuși la diferite grade de exerciții fizice și comparați cu martori care nu au avut acces la exerciții. În cazurile de melanom cutanat, tumorile au avut în final o masă cu 61% mai redusă la șoarecii care au practicat exerciții zilnice, iar la animalele cu tumori pulmonare s-a remarcat, de asemenea, o masă tumorală mai mică cu 58% față de martori.
     Microscopia țesutului tumoral a arătat că animalele supuse la efort prezintă tumori cu o prezență mai mare de celule imune, limfocite T și NK (natural killer). Un alt lot a fost mai întâi modificat genetic, astfel încât să nu aibă limfocite T, după care animalele au fost expuse formării de tumori, prin aceleași metode ca la grupul primar. Subgrupul de animale care a urmat cele șase săptămâni de program cu exerciții fizice a prezentat, din nou, tumori cu masă mai mică decât martorii. Astfel, s-a ajuns la concluzia că nu limfocitele T sunt agenții protectori față de multiplicarea tumorală, ci subspecia de limfocite NK, care sunt celule cu proprietăți mixte: cele de limfocit T și cele de limfocit citotoxic. Celulele NK produc mai multe interleukine (IL–4, IL–2, IL–3, IL–17, IL–21), factorul de stimulare a coloniilor de macrofage și factorul de necroză tumorală TNF–ɑ. Aceste celule reprezintă 0,1% din totalul celulelor sanguine periferice.
     Atunci când s-a realizat o modificare a sistemului imun al animalelor, prin eliminarea limfocitele T și cele citotoxice, efectul protector al exercițiilor fizice nu s-a mai produs. Experiența unor studii mai vechi demonstrase că adrenalina mobilizează eliberarea celulelor NK, iar cercetătorii au folosit injecțiile cu adrenalină la un al treilea grup de animale cu tumori, care nu au fost expuse la exerciții fizice. La aceștia s-a înregistrat o reducere a masei tumorale, dar nu atât de pronunțată ca aceea obținută prin exerciții. Adăugarea IL–6 a contribuit la reducerea progresiei tumorale.
     Studiile cercetătorilor danezi au demonstrat că mecanismul de prevenire a tumorilor canceroase prin exerciții, cunoscut de mai demult, însă neexplicat încă, se bazează pe intervenția sistemului imunitar, prin intermediul celulelor limfocitare de tip NK, stimulate de adrenalină și de IL–6. Astfel se face încă un pas în înțelegerea substratului bolilor maligne și a căilor de blocare sau reversie a lor. Populația sănătoasă poate beneficia de o reducere a riscului de boală neoplazică printr-un stil de viață activ, care include exerciții fizice regulate, iar cei care suferă de cancer ar putea beneficia și ei de aceste exerciții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe