Newsflash

Exerciţii periculoase

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iun. 11 2015
Exerciţii periculoase
    Citatul alăturat îşi are originea într-un articol recent semnat de bine-cunoscutul ziarist american David Brooks în New York Times, unul din cele mai importante cotidiene din lume. Întrebarea sa retorică e mai mult decât provocatoare: oare dacă te-ai întoarce în timp, ştiind azi ceea ce nu ştiai ieri, l-ai sugruma pe Hitler? Răspunsul, câteva fraze mai jos, e cel aşteptat: nu poţi lua hotărâri corecte în legătură cu trecutul bazându-te pe datele pe care le posezi azi, acest exerciţiu mintal e complet inutil şi chiar periculos, pentru că te abate de la ceea ce ar trebui într-adevăr să faci după ce ai analizat greşelile trecutului: să înveţi din ele şi să-ţi croieşti un drum de viitor, pe cât se poate evitând greşeli similare. „Nu poţi sări de două ori în acelaşi râu adânc“, menţionează Brooks; cu alte cuvinte, greşelile din trecut ar trebui să te păzească de cele care stau la pândă în acest moment.
    Dar nu toţi sunt de acord cu ideea pildei greşelilor din trecut. Pe vremea mea se definea experienţa ca aceeaşi greşeală făcută 20 ani mai târziu. Unii ştiu să se remarce prin fidelitatea faţă de propriile lor greşeli şi nu se lasă influenţaţi de urmările acestora. Îmi vine în minte celebra anecdotă despre jucătorul de poker avertizat de un prieten că partenerii de joc trişează şi care remarcă doar că nu poate părăsi masa pentru că deja a pierdut prea mult.
    Oare s-ar găsi vreun îndrăzneţ care să se încumete să scrie istoria erorilor medicinii de-a lungul timpurilor – a acelor erori care au produs cataclisme, naţionale, universale sau individuale? Căci istoria medicinii e plină de erori fundamentale cu efect tragic, de la luarea de sânge în cantităţi remarcabile pentru a remedia un lung şir de maladii (metodă care se pare că ar fi produs decesul prematur al preşedintelui american George Washington) sau trepanaţiile craniene pentru a îndepărta duhurile rele şi până la interdicţia pacientului cu un infarct miocardic acut de a părăsi patul în primele şase săptămâni după atac. O bună parte (poate cea mai mare) a erorilor medicale îşi are originea în ignoranţa vremurilor în care erau la modă. Explozia exponenţială de date ştiinţifice caracterizează doar ultimul secol, iar distanţele geografice şi lipsa de comunicaţii au fost motivele pentru care, timp de generaţii, unele progrese medicale (dar nu numai) erau complet necunoscute la câteva sute de kilometri depărtare.
    Nici imaginaţia slujitorilor medicinii nu a fost întotdeauna utilizată practic de cei care ar fi trebuit să distingă importanţa unor descoperiri în folosul tratamentului şi al ameliorării suferinţei. De la descoperirea efectelor paralizante ale curarei de către Claude Bernard, la mijlocul secolului XIX, şi până la folosirea acestei otrăvi în practica anestezică pentru producerea relaxării necesare actului chirurgical a trecut aproape un secol.
    În tinereţea mea profesională, am avut nenumărate ocazii de a participa la intervenţii chirurgicale, socotite la acea vreme ca binefăcătoare sau chiar unice în rezolvarea unor cazuri altminteri condamnate. Câteva exemple mi-au rămas încă în memorie: operaţia Coffey (cistectomia totală cu implantarea ureterelor în rectosigmoid), abandonată din cauza gravei incidenţe de infecţii urinare şi producerea de alcaloză hipercloremică indusă de reabsorbţia sanguină de clor urinar la nivel intestinal, sau rezecţia gastrică subtotală indicată în caz de ulcer gastroduodenal sângerând, operaţie mutilantă, ce transforma pacientul în invalid pe viaţă. Însă nimeni nu poate reproşa strămoşilor noştri profesionali o atitudine terapeutică bazată pe datele şi experienţa acumulate până în acel moment. Pentru că la ce te puteai aştepta de la un medic pus la punct cu ultimele achiziţii în domeniu, dar care nu puteau rezolva o problemă de nerezolvat la acea dată?
    Nu e greu să ai idei noi, ceea ce e foarte greu e să te dezbari de cele vechi. Ceea ce implică fraza lui Brooks e pericolul creat de incapacitatea unora dintre noi de a decela o greşeală din trecut şi de a se îndepărta de ea data următoare. Oare câţi ani i-a trebuit anesteziei moderne să renunţe la „metoda Liverpool“, cea care folosea doar droguri anestezice intravenoase, cu efect imediat şi cu crearea de condiţii excelente pentru chirurgul operator, dar care se însoţea de un procent crescut de trezire accidentală în timpul anesteziei generale, aşa-numita „accidental awareness“? Doar apariţia monitorizării computerizate EEG a permis întoarcerea la aşa-numita anestezie totală intravenoasă (TIVA), cu toate efectele sale pozitive şi cu un foarte mic procent de treziri accidentale.
    Şi, dacă mi-e permis a trage încă o dată „spuza pe turta mea“, aş aminti împotrivirea timp de ani de zile a medicului anestezist în a considera anestezia „lombară“ (rahidiană sau peridurală) ca metodă de elecţie în cezariană, în ciuda dovezilor mai mult decât elocvente indicând superioritatea anesteziei regionale asupra celei generale în acest tip de intervenţie.
    Inerţia dublată de un ego pompos şi infatuat, acesta e pericolul progresului – în toate domeniile, nu mai puţin în medicină. Ne e greu să schimbăm macazul, să acceptăm greşelile efectuate în trecut şi, cu cât avansăm în vârstă (şi în ierarhia profesională), inerţia devine mai puternică şi piedicile în calea schimbărilor mai greu de surmontat. Aici nu e vorba numai de împietrirea individului pe aceeaşi poziţie de conducător prea mulţi ani, deşi şi acest aspect merită a fi luat în considerare (în prezent, în Israel, se vorbeşte insistent despre necesitatea limitării poziţiei de şef de unitate sau de clinică la un număr de ani), ci de ceva mult mai serios şi mai grav: mentalitatea.
    Mentalitatea nu se schimbă cu uşurinţă şi schimbarea nu vine de la sine. Procesul e unul educativ, continuu, progresiv, acompaniat de paşi mici (dar siguri) în direcţia dorită. „Sunteţi profesor universitar, ar trebui să ştiţi tot“, mă apostrofase delicat un pacient căruia avusesem curajul de a-i spune că nu cunosc răspunsul la întrebarea pusă. Nu, noi nu ştim tot, pentru simplul motiv că nu mai putem şti tot, pentru că acest „tot“ a devenit gigant, incomensurabil, imposibil de acumulat. Dar suntem obligaţi să recunoaştem – în faţa noastră şi în faţa altora – că nu ştim totul. Odată împăcaţi cu ideea limitelor proprii, drumul spre schimbarea de direcţie devine mai scurt şi mai lin. Experienţa va trece prin ciurul noilor achiziţii, va fi examinată sub lupa noilor dovezi şi, la nevoie, va deveni istorie.
    Nu demult, într-una din vizitele mele în România, propusesem unor colegi de breaslă un simpozion de o jumătate de zi în care să aducem la cunoştinţa noii generaţii de confraţi câteva din metodele noastre de lucru de acum o jumătate de secol, pentru a arăta care e procesul pe care romanii îl numeau sic transit gloria mundi, cum dispar metode odinioară considerate de necombătut, cum sunt înlocuite de altele, care e procesul de acceptare a ideilor noi. Încă sunt în aşteptarea celui sau celor dispuşi să ridice mănuşa şi să-şi ia inima în dinţi organizând un eveniment ştiinţific axat nu pe blagoslovita istorie a meseriei noastre, ci pe căutarea atentă a metodelor azvârlite la lada de gunoi a istoriei, deja uitate.
    Cât despre privirea critică înspre trecut, David Brooks a făcut-o. Adept făţiş al invaziei americane în Afganistan şi Irak, el declară acum: „Din punctul de vedere al avantajelor oferite de datele existente azi, decizia [americană] de a porni războiul a fost o clară eroare, comisă de preşedintele G. W. Bush şi aprobată de 72% din populaţia americană“. Azi, Brooks e un partizan înfocat al preşedintelui Obama. Oare vom asista într-un viitor nu prea îndepărtat la o nouă schimbare de opinie, bazată pe datele existente azi? Vom trăi şi vom vedea.
 

„La întrebarea pe care şi-o pun unii, dacă ai dori să mergi înapoi şi să‑ţi repari propriile greşeli, răspunsul e inexistent. Adevărata dilemă e următoarea: oare eşti posesorul inteligenţei necesare pentru a învăţa din propriile-ţi greşeli şi a merge înainte?“ (David Brooks, n. 1961)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe