Newsflash

Evoluția și pericolul inteligenței artificiale

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 21 2016
Evoluția și pericolul inteligenței artificiale
     Alături de perfecționarea computerelor (supercomputere mobile miniaturizate, tehnologie integrată în sisteme, rezolvarea vederii și înțelegerii limbajului, computere capabile de decizii etc.), de robotica avansată, de știința noilor materiale, de tehnica producției automate tridimensionale, de nanotehnologie și biotehnologie (bioinginerie genetică, organe artificiale și computere încorporate, creșterea capacității creierului prin neurotehnologie etc.), inteligența artificială (IA) este o componentă de bază a celei de a patra revoluții industriale, în care omenirea contemporană abia a început să pășească.
     Se așteaptă multiple beneficii de la dezvoltarea fără precedent a capacității productive a omului, printre care mari progrese medicale, prelungirea vieții, rezolvarea problemei foametei și a sărăciei, îmbunătățirea interacțiunii dintre informație, business și relații sociale, trecerea la forme nepoluante de energie, ameliorarea speciilor vegetale și animale, comunicare continuă și neinfluențată de distanțe și multe altele. Sunt anticipate și mari probleme generate de restructurarea economiei, cum ar fi marele număr de oameni pentru care nu vor mai exista ocupații disponibile, sau creșterea sarcinii suportate de sistemele de asigurări sociale.
     O problemă specială este cea pe care o anticipează savanții futurologi și informaticienii, care constă în posibilitatea apariției unei situații de criză rezultată din realizarea unor aparate sau roboți cu inteligență superioară celei umane. După părerea mai multor oameni de știință de prestigiu, sistemele artificiale cu inteligență superumană pot ajunge necontrolabile, trecând la decizii și acțiuni care au alte scopuri decât cele care sunt în interesul colectivității umane care le-au produs. Celebrul teoretician al fizicii, Stephen Hawking, a formulat avertismentul: „Inteligența artificială poate însemna sfârșitul rasei umane“. Inventatorul englez Clive Sinclair are o părere asemănătoare, când spune că IA „va aduce dezastrul omenirii”, iar patronul firmei Tesla și promotorul zborurilor civile către Marte, Elon Musk, a declarat că prin inteligența artificială „oamenii îl provoacă pe diavol“.
     În lumea de azi, rasa umană domină planeta în primul rând datorită superiorității creierului omenesc, cu posibilități infinit mai mari decât cele ale celorlalte viețuitoare. Cu toate acestea, introducerea unor roboți superinteligenți lasă deschisă posibilitatea ca aceștia să adopte un comportament total diferit decât cel intenționat de realizatorii lor. Mai mult, mașinile dotate cu inteligență pot deveni capabile să proiecteze și să producă alte mașini și să facă asta fără a mai avea nevoie să îi implice pe oameni. Un sistem inteligent va avea tendința să își asigure continuitatea și existența.
     În scenariile prin care se încearcă ghicirea viitorului, există și ipoteze conform cărora aparatele cu inteligență superumană ar putea câștiga, la un moment dat al evoluției lor, atributele emoțiilor de tip omenesc, inclusiv trăirile dragoste-ură sau prietenie-ostilitate.
     Computerele de astăzi au un grad limitat de inteligență și ele sunt capabile, cel mult, de îndeplinirea sarcinilor simple: asamblarea de piese, conducerea unui automobil, reglarea temperaturii ambientale, curățarea unor spații, organizarea de date. Dar în generația următoare, se plănuiește crearea unor mașini capabile de sarcini mult mai complexe, precum strângerea recoltei de pe suprafețe mari, fără participare umană, proiectarea și fabricarea de mașini, intervenții decise prin identificarea scopurilor, operații chirurgicale, reglarea automată a traficului terestru și aerian. La fiecare nivel al procesului cognitiv și creator, mașinile viitorului vor fi capabile să întreacă performanța umană. În aceste condiții, relația om-mașină va fi determinată de competența făpturii tehnice, dar și de intențiile ei.
     La congresul de IA din Puerto Rico din 2015, care i-a adus laolaltă pe cei mai  prestigioși tehnicieni și futurologi, părerea generală a fost că cea mai apropiată dată de realizare a inteligenței artificiale ar putea fi anul 2045. Tehnologia viitorului poate permite omenirii să rezolve definitiv marile ei probleme, ca războiul, foametea și bolile, dar poate de asemenea stârni o furtună de acțiuni ostile de nestăpânit, ca în legenda ucenicului vrăjitor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe