Newsflash

Erorile medicale

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - nov. 5 2015
Erorile medicale
     Greșeala e omenească, omul e supus greșelii, iar medicul este și el o ființă umană. Iată o scurtă serie de banalități în spatele cărora se ascunde incapacitatea noastră de a evita greșelile profesionale. O greșeală de calcul poate duce la o catastrofă financiară, iar o eroare în căutarea unei adrese poate produce o semnificativă întârziere a programului inițial. Dar o greșeală medicală poate duce la pierderea de vieți omenești și fiecare dintre noi are în „palmaresul“ său greșeli de diagnostic, erori de tratament sau interpretări incorecte ale unor rezultate de laborator. Citatul alăturat încearcă să pună în evidență absoluta necesitate de a te asigura, ca profesionist, că s-au luat toate măsurile pentru a evita o greșeală.
Ce trebuie făcut pentru ca – în fiecare caz și în orice situație – să putem rămâne cu conștiința împăcată ca am întreprins totul pentru a evita eroarea? Așa cum se întâmplă mai întotdeauna, e mult mai ușor să dai sfaturi decât să le urmezi cu strictețe. Cu toate acestea, voi încerca să construiesc pe scurt acel puzzle care ar trebui să cuprindă în întregime sistemul nostru de a gândi și a acționa în cazul fiecărui pacient, mai ales în anumite situații critice.
     Scriu aceste rânduri în umbra unei manifestări științifice de valoare, care a căpătat în ultimii ani un caracter de tradiție, și anume cursul anual de ghiduri și protocoale în anes­tezie, terapie intensivă și medicină de urgență, organizat la Timișoara de profesorul Dorel Săndesc. În aparență, o corectă și judicioasă aplicare o recomandărilor din literatură (și cu aceasta se ocupă congresul amintit) creează o platoșă eficientă împotriva comiterii de erori. Aceste prescripții sunt rodul unei intense activități, bazate pe parcurgerea literaturii existente și pe rezultatele unor studii efectuate după toate regulile. Majoritatea prezintă ceea ce azi cu toții numim medicina bazată pe dovezi, adică pe date dovedite în mod incontestabil și nu pe experiența unora sau altora, oricât ar fi ea de bogată și reușită.
   Aplicarea recomandărilor literaturii trecute prin ciurul exigenței profesionale și intelectuale asigură, într-o foarte semnificativă măsură, corectitudinea hotărârii luate și are ca efect evitarea alegerii unei piste greșite de diagnostic sau de tratament. Se spune că dacă toți cei în cunoștință de cauză ar aplica corect și în orice situație recomandările dovedite corecte, numărul erorilor medicale ar scădea substanțial. Și atunci, cum se explică faptul că, în Statele Unite, numărul pacienților care mor anual din cauza unor erori medicale depășește o sută de mii? Cum se explică înmulțirea aproape în progresie geometrică a plângerilor pacienților sau aparținătorilor împotriva unui rezultat nefast?
Fără discuție, una dintre explicații este necunoașterea și/sau neaplicarea corectă a prescripți­ilor incluse în ghiduri și protocoale. Ignoranța și ignorarea acestor recomandări duc, în multe cazuri, la rezultate negative, iar procesul de depistare a erorii și găsirea explicației rezultatului nedorit devine o sarcină relativ ușoară pentru cei care știu să caute și să găsească greșeli în munca noastră de rutină (avocați, judecători, experți etc). Dar chiar și partizanii acerbi ai importanței recomandărilor din literatură se văd nevoiți să recunoască o realitate neplăcută, anume că și atunci când recomandările devin literă de lege și sunt aplicate ca atare, nu pot rezolva orice caz, iar succesul lor nu depășește, din păcate, 90%. Cu alte cuvinte, fiecare al zecelea pacient e în pericol de a nu beneficia de recomandările literaturii, oricât de bine ar fi ele aplicate.
     Dar mai există un aspect, uneori neglijat sau chiar ignorat: obligativitatea fiecărui medic de a avea discernământ clinic – acea procedură intelectuală, care, bazându-se pe fapte dovedite, le îmbină cu experiența personală și cu o gândire neimpusă de prescripții și produce o concluzie care se potrivește unui anume pacient. Și numai acestuia! Pentru că (fac iarăși apel la patrimoniul banalităților medicale) noi nu îngrijim boli, ci bolnavi, și niciun pacient nu se aseamănă cu celălalt.
În comparație cu rigurozitatea recomandărilor literaturii, apelul la discernământul clinic se poate însoți de multe semne de întrebare, perfect justificate. Dar e incontestabil că, în acele cazuri în care ghidurile și protocoalele nu dau rezultate, obligativitatea medicului e de a găsi alternative prin care să amelioreze situația pacientului. Una dintre ele e apelul la un al doilea consult. Am trăit îndeajuns de mulți ani în mediul medical pentru a mă simți liber să critic mândria profesională greșit înțeleasă. A apela la ajutorul unui coleg poate induce, în mod cu totul eronat, senzația de eșec personal, de incapacitate de a face față unei situații care din punct de vedere profesional îți aparține și care ar trebui să-și găsească remediul în știința ta de carte și experiența acumulată de-a lungul unei întregi cariere. Nimic mai greșit! Pentru că nimeni nu a văzut totul și nimeni nu cunoaște orice i s-ar putea întâmpla unui pacient. Uneori, opinia unui coleg rezolvă dilema, ușurează calea spre luarea unei decizii și astfel sunt atinse două scopuri: ajutarea pacientului aflat în suferință și împăcarea conștiinței medicului curant.
     O altă soluție pentru a preveni o eroare de diagnostic și/sau de tratament este încercarea de a te rupe de gândirea scolastică și de găsi căi noi pentru a ajunge la adevăr. În (prea?) mulți ani de practică medicală, m-am lovit nu o dată de inerția gândirii, de încăpățânarea de a dovedi ceea ce credeam de la bun început și care nu era adevărat, de încercarea de a-mi dovedi mie și celor din jur că gândirea mea, raționamentul meu profesional sunt fără cusur. În alte meserii, poate că îndărătnicia dă, până la urmă, rezultate, dar profesia noastră pretinde un înalt grad de flexibilitate, iar cine se îndoiește de acest precept să-și aducă aminte definiția diagnosticului diferențial. Acest proces intelectual, de a distinge o anumită maladie sau stare patologică și a elimina stări similare care nu se potrivesc pacientului în cauză, face parte din ceea ce numim noi, medicii, cu mândrie și emfază, aplicarea artei în medicină. Pentru că toți suntem de acord că medicina e, de fapt, o îmbinare între știință și artă.
     Americanii au zis, cu umorul lor caracteristic, „do not confuse me with facts“! Cu alte cuvinte, în fața probelor irefutabile, se cere medicului să lase la o parte egoul său și să se înregimenteze în lupta pentru salvarea vieții pacientului. A recunoaște o greșeală, mai ales când mai există o șansă de a o repara, e o dovadă de modestie, probitate profesională și umanism.
     Nimic nu e întâmplător. Citatul alăturat aparține celebrului Georges-Fernand Widal, cel care a dat numele testului de diagnostic al febrei tifoide. Înainte de a deveni clinician, Widal s-a dedicat anatomiei patologice, situație care, fără îndoială, i-a oferit nenumărate ocazii să întâlnească erorile comise de confrați.
     Închei, reîntorcându-mă la fraza de început. Greșeala e umană, dar inacțiunea în vederea prevenirii sau depistării ei este de neiertat.

 

„Se poate întâmpla ca un medic să greșească, dar nu are dreptul să omită un examen sau o probă de laborator care i-ar fi permis să evite greșeala.“ (Georges-Fernand Widal, 1862–1929)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe