Newsflash

Dușmani și prieteni IT

de Dr. Ioana MORARU - ian. 10 2017
Dușmani și prieteni IT
    Ziua de muncă a medicului rezident include și interacțiunea cu programele informatice. Fie că este vorba de programul prin care se fac externările, specific fiecărui spital, fie că este vorba de programele de calcul al DRG-ului ori de SIUI, zilnic, medicul trebuie să se așeze în fața calculatorului pentru a clăpări. Sisteme informatice din spitale sunt numeroase – nu există un program unic național – și utilizarea lor este departe de a fi ușoară, intuitivă. De cele mai multe ori, externarea unui pacient este prelungită cu 10–15 minute (experiență personală) din cauza dificultății de a utiliza aceste programe. Spre exemplu, căutarea codurilor diagnostice este dificilă, iar unele aplicații ascund foarte bine posibilitatea de căutare în registrul de coduri. Căutarea este nerafinată și programele nu întorc utilizatorului o listă de coduri dacă se introduce un cuvânt din denumirea acestuia. Unele programe necesită încadrarea strictă în categorie pentru a găsi un cod.
    Frecvent, se întâmplă ca programul să nu salveze o epicriză. Unele aplicații nu au buton de salvare, aceasta se face automat, dar nu de puține ori s-a întâmplat ca textul deja introdus să dispară din program, de la o zi la alta. Din motive necunoscute. Programele se actualizează periodic, dar amuzant este că se introduc facilități noi, care nu pot fi utilizate. Spre exemplu, programul pe care îl folosesc zilnic conținea pentru externare doar câmpul „epicriză“. După o actualizare, a apărut și câmpul „recomandări“. Însă, chiar dacă acest câmp este completat în calculator, datele respective nu se tipăresc pe biletul de externare. Urmarea? Recomandările se scriu tot în câmpul destinat epicrizei. Situația nu s-a remediat de mai bine de un an.
    Poate că problema cea mai mare a acestor programe este interfața neintuitivă. Pentru medicii care nu sunt familiarizați cu calculatorul, programele sunt aproape imposibil de utilizat. Dificultăți întâmpină și proaspeții rezidenți – curba de învățare este destul de plată chiar și pentru cei cu expe­riență (una-două săptămâni).
   Nu am avut încă plăcerea de a utiliza „minunatul“ SIUI, întrucât specialitățile pediatrice nu îl folosesc (încă), dar am avut ocazia să arunc un ochi asupra aplicației. Cei care sunt siliți să îl folosească zilnic nu ezită să îl critice prin orice mijloc. Și pe bună dreptate: serverul este frecvent nefuncțional, iar interfața este oribilă, dificil de înțeles și de utilizat.
   Ca medic rezident, interacționez zilnic cu programele acestea menite să ne... ușureze viața. M-am bucurat nespus când am auzit de programul GovIT Hub. În sfârșit, inginerii programatori pot fi cooptați pentru a îmbunătăți viețile oamenilor. Însă fericirea mea s-a dus de râpă când am citit despre unicul proiect de sănătate – Prietenul pacientului, despre care nu se știe ce face (am găsit doar două rânduri pe site-ul oficial al proiectului). Înțeleg că medicul român nu are nevoie de prieteni hi-tech. Doar avem destui, a se vedea cei de mai sus. Însă cred că ei ne sunt mai degrabă dușmani. Oare de ce un singur proiect și oare de ce atât de inutil? Poate pentru că ministrul sănătății nu are informații despre problema IT a medicilor din țara asta? Până la urmă, nu am văzut pe nimeni să vină să ne întrebe cât de ușor sau de greu ne este să interacționăm cu programele zi de zi, cât de user friendly sunt ele, cât de performante, cum ne-au scurtat durata externărilor etc. De fapt, nu se cunoaște nici măcar câte programe de genul acesta există, mai ales că firmele producătoare sunt adesea obscure, iar sistemul de feedback lipsește cu desăvârșire.
   Dar nu doar calitatea softurilor este „la înălțime“. Calculatoarele folosite în spitale sunt vechi, merg incredibil de greu, iar unele folosesc în continuare Windows XP, pentru care nu se mai acordă suport tehnic de câțiva ani deja, astfel că pot să apară probleme de securitate a datelor.
   Sper că următoarea inițiativă de a aduna specialiști uniți pentru binele comun să treacă de corupția licitațiilor din țara asta – unde, cum s-a văzut, băieții deștepți ajung să încheie contracte cu statul pe sume fabuloase, dar produc calitate zero – și să apară un proiect valoros, care să poată fi implementat în instituțiile prăfuite ale statului. Avem nevoie de softuri decente, de calculatoare decente (și mai multe), menite să ne ușureze munca, nu să o îngreuneze.
   Până atunci, rezidentul se întoarce la calculatoarele puține și vechi, unde, pentru a externa pacienții, trebuie să iei bon de ordine, unde programul îți joacă feste zi de zi, iar imprimantele sunt deja un lux.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe