Newsflash

Drumul de aur

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - mar. 30 2015
Drumul de aur
   Peste citatul alăturat, aparţinând renumitului fiziolog rus I. P. Pavlov – laureat al Premiului Nobel pentru medicină (1904) şi deschizătorul de drum al unui întreg domeniu, cel al fiziologiei reflexului condiţionat – am dat cu totul întâmplător. Dar nu e de mirare că Pavlov e autorul acestui citat. O scurtă trecere în revistă a vieţii sale pune în evidenţă totala dăruire a savantului pentru ştiinţă, laboratorul fiind locul unde şi-a petrecut toată viaţa şi unde şi-a dăltuit cariera ştiinţifică. Pavlov a fost căsătorit, a avut cinci copii (unul decedând în primii ani de viaţă şi altul cu un an înaintea morţii părintelui său), dar nu am găsit nicio referinţă privitoare la felul în care şi-a tratat familia şi nu-mi pot exprima nicio părere despre modul în care a îmbinat viaţa personală cu cea profesională.
   Gândul mă duce inerent la o altă personalitate, de asemenea laureată a Premiului Nobel pentru medicină, Rita Levi-Montalcini, neurobiolog italian, cea care, printre altele, a descoperit procesul apoptozei. Levi-Montalcini s-a născut în 1909 şi a atins vârsta de 103 ani. La centenar, a fost intervievată de televiziunea israeliană. Apariţia? O fiinţă aproape pitică, foarte probabil cântărind mai puţin de 50 de kilograme, dar extrem de alertă şi vioaie. Răspunsul ei la întrebarea cum poate explica longevitatea dublată de o situaţie cognitivă perfectă, Levi-Montalcini a avut o replică demnă de luat în seamă: dăruirea totală drumului ales în viaţă asigură o permanentă punere în funcţiune a neuronilor, împiedicându-i să „ruginească“. Dar Rita Levi-Montalcini nu a fost niciodată căsătorită şi nici nu a avut copii. Dormitorul ei a devenit, în timpul regimului fascist din Italia, un adevărat laborator şi ea şi-a continuat munca experimentală chiar în momentele când bombele cădeau în jurul clădirii în care locuia.
   Oare preceptul pavlovian de la care am plecat e obligatoriu pentru succesul unui om de ştiinţă? Pentru a da un răspuns valabil, aş fi nevoit să parcurg biografiile a zeci de savanţi, căutând acele amănunte din viaţa fiecăruia care să cuantifice raportul dintre viaţa profesională şi cea personală. Dar, pentru a fi şi avocatul „celeilalte părţi“, voi aduce aici argumentul unui alt celebru personaj al culturii universale, de asemenea rus şi de asemenea medic, Anton Pavlovici Cehov. După cum se ştie, Cehov a practicat medicina aproape toată viaţa sa. Sfătuit de un prieten să renunţe la una din ocupaţiile sale şi să se dedice în întregime celeilalte, Cehov a răspuns: „Medicina mi-e soţie, şi literatura amantă. Când mă satur de una, îmi petrec noaptea cu cealaltă. Şi se pare că până acum niciuna nu s-a declarat nemulţumită de felul meu de a-mi împărţi viaţa!“. Oare îşi poate permite cineva să compare aportul pavlovian la fiziologia modernă cu contribuţia cehoviană la literatura mondială? Poate cineva să găsească argumente în favoarea uneia sau alteia din opinii?
   Ca de obicei însă, probabil că adevărul stă undeva pe la mijloc. Legea nescrisă a civilizaţiei obligă individul să se dedice în modul cel mai serios profesiunii alese. Trebuie făcută diferenţa între „aleasă“ şi „impusă“: experienţa mea de viaţă mi-a confirmat nu doar o dată că succesul profesional nu poate apărea decât atunci când profesiunea e urmată din voinţa individului şi nu impusă de împrejurări. Mă voi limita la un exemplu care mi-e foarte apropiat. Foarte puţini cititori ştiu că apariţia anesteziei ca specialitate medicală de sine stătătoare a obligat (sau a îmbiat) mulţi medici, de-a lungul primilor ani, să abandoneze chirurgia şi să treacă de cealaltă parte a câmpului operator, la capul pacientului operat. Această tranziţie a creat trei grupuri de anestezişti. Primul a fost format din cei care au găsit în noua profesiune un interesant câmp de activitate, s-au dedicat trup şi suflet anesteziei şi s-au numărat printre fondatorii anesteziologiei româneşti. Au existat şi alţii, care nu au putut găsi un punct de sprijin suficient de stabil în noul domeniu de activitate şi au fost nevoiţi să facă eforturi aproape supraomeneşti, în mare parte reuşite, pentru a se reîntoarce la chirurgie. Al treilea grup însă e cel care, de fapt, pledează pentru argumentul de mai sus. E vorba de cei care au rămas în noua meserie, dar au devenit profund nemulţumiţi de schimbare, frustraţi de imposibilitatea găsirii unei modalităţi de coexistenţă cu noul domeniu şi care, aproape instinctiv, şi-au găsit îndeletniciri „adiacente“ anesteziei, cu o participare sporadică la viaţa sălii de operaţie. Ei au devenit activişti sociali, cercetători, educatori etc. Din câte îmi amintesc, niciunul dintre ei nu a devenit promotorul unei noutăţi profesionale în anestezie, într-o perioadă în care această specialitate se preta perfect inovaţiilor. Am întâlnit această tristă realitate şi în Israel, şi în Olanda, şi în Canada, ţări în care am activat de-a lungul întregii mele cariere profesionale.
   Astfel, cu toată modestia, mi-aş permite să adaug la cele susţinute de Pavlov acest sine qua non deziderat: dedicaţia profesională nu poate veni decât având la bază o profundă şi susţinută satisfacţie profesională.
   Nu-mi rămâne decât să discut pe scurt felul în care un profesionist dedicat se descurcă în noianul obligaţiilor sau preocupărilor sale în afara meseriei. Remarcam mai sus că adevărul e undeva pe la mijloc pentru că, aşa cum se spune, culoarea predominantă în viaţă nu e nici albul, nici negrul, ci cenuşiul. Savantul, cercetătorul, clinicianul, dascălul e înainte de toate o fiinţă umană, cu slăbiciunile ei, dar şi cu dorinţele care – de multe ori – nu au legătură cu profesiunea. Dedicarea întregii vieţi unei cariere profesionale e un deziderat care, în cele mai multe cazuri, nu poate fi împlinit în întregime. Pe lângă faptul că orice individ are nevoie de o viaţă personală, a lui şi numai a lui, pericolul exagerării e evident. Într-un studiu publicat nu demult pe un grup mare de anestezişti israelieni, am dovedit statistic influenţa nefastă pe care o are importanţa exagerată acordată meseriei asupra comportării individului şi tendinţei sale spre oboseală, spre astenie, elemente caracteristice aşa-numitului sindrom burnout. De aceea, Mike Roizen, unul din cei mai cunoscuţi anestezişti americani de la sfârşitul secolului trecut, stabilise în unul din articolele sale o listă întreagă de precauţii necesare pentru evitarea stresului profesional, printre altele o viaţă de familie sănătoasă, un program variat pentru timpul liber şi cultivarea unui cerc social activ. Fără îndoială că aceste sfaturi vin în totală contradicţie cu preceptele citatului pavlovian.
   Se pare că două idei ar putea rezolva dilema. Prima se referă la faptul că nu toţi oamenii sunt la fel. O veche vorbă de duh amintea că Dumnezeu ne-a plămădit pe fiecare diferit unul de altul, ca să nu ne plictisim. Deci ceea ce se potriveşte unuia nu se potriveşte altuia, iar fiecare trebuie să acţioneze în viaţă în funcţie de caracteristicile personalităţii sale şi de ţinta pe care şi-a propus-o. Un al doilea punct important este nevoia de a căuta un modus vivendi în noianul de aspecte ale existenţei noastre terestre. Omul e un animal social, e făcut să trăiască şi să acţioneze „în turmă“, adică în societate. Aceasta impune o anumită comportare, care nu lasă loc tendinţei de ignorare a semenului şi nici perfectei izolări de restul celor din jur.
   Găsirea „drumului de aur“ (traducere ad litteram din ebraica veche) necesită eforturi semnificative, o atenţie deosebită la ceea ce se întâmplă în jur, dar, mai ales, o grijă permanentă pentru menţinerea unui echilibru sufletesc care să permită continuarea unei vieţi prolifice şi marcate de satisfacţii personale.

 

„Să nu uitaţi că ştiinţa cere omului toată viaţa sa. Şi dacă aţi avea două vieţi, ele tot nu v-ar fi de ajuns. Ştiinţa cere o uriaşă încordare şi o mare pasiune.“ 
(Ivan Petrovici Pavlov, 1849–1936)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe