Newsflash

Donarea, prelevarea şi transplantul de organe şi ţesuturi

de Alexandru NEAGU - nov. 10 2014
Donarea, prelevarea şi transplantul de organe şi ţesuturi
   Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.155 din 7 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 771 din 23 octombrie 2014, au fost aprobate Normele privind aplicarea la nivel naţional a unui sistem rapid de alertă (SRA) în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Entităţile mandate să ducă la îndeplinire aceste dispoziţii sunt Inspecţia sanitară de stat (ISS) din cadrul Ministerului Sănătăţii, Agenţia Naţională de Transplant (ANT), Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, băncile de ţesuturi şi celule, centrele de prelevare, centrele de transplant şi inspectorii sanitari ai direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
   Scopul înfiinţării SRA cuprinde: prevenirea unei reacţii nedorite, inclusiv apariţia unei boli transmi­sibile, la donatorul viu ori la primitor, intervenită în orice etapă a lanţului de la donare la transplant, care este fatală, pune în pericol viaţa sau care ar putea provoca vătămarea, provoacă o invaliditate ori o incapacitate a pacientului, care determină sau prelungeşte spitalizarea ori morbiditatea; prevenirea apariţiei unui incident nedorit şi neaşteptat intervenit în orice etapă a lanţului de la donare la transplant; informarea rapidă între autorităţile competente în domeniul transplantului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi toate instituţiile implicate, asupra perico­lelor sau riscurilor potenţiale pentru donatori şi primitori.
   Ca obiective principale, SRA urmăreşte: schimbul rapid de informaţii între Comisia Europeană, autorităţile competente din statele membre şi statele terţe şi Ministerul Sănătăţii prin ISS şi ANT, în calitate de coordonatori la nivel naţional al SRA, prin persoanele desemnate ca puncte de contact pentru sistemul european rapid de alertă ţesuturi şi celule; schimbul rapid de informaţii între unităţile sanitare publice sau private acreditate/agreate care desfăşoară activităţi de prelevare, prelucrare, conservare, stocare, distribuire, transport şi transplant de organe, de ţesuturi şi celule umane şi ANT, ISS şi DSP; asigurarea unei funcţionări permanente.
   În strânsă legătură cu aceste activităţi, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.170 din 10 octombrie 2014, publicat în Monitorul Oficial nr. 765 din 22 octombrie 2014, au fost aprobate modelele de formulare pentru aplicarea prevederilor titlului VI din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. În concret, a fost adoptată formularistica specifică activităţilor de transplant de organe şi ţesuturi, prelevării şi donării acestora. De asemenea, au fost aprobate criterii de diagnostic pentru confirmarea morţii cerebrale, protocolul de declarare a morţii cerebrale, precum şi protocoalele de resuscitare pentru adult şi pentru copil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe