Newsflash

Donarea de celule stem

de Alexandru NEAGU - feb. 13 2013
Donarea de celule stem
   Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 6 din 8 ianuarie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 28 din 14 ianuarie 2013, au fost aprobate criteriile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite de unităţile sanitare care desfăşoară activităţi de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, unităţi (CD) ce sunt desemnate prin ordin al ministrului sănătăţii şi sunt coordonate metodologic de Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice (RNDVCSH).
   Criteriile generale de eligibilitate sunt cele ce ţin de spaţiul adecvat pentru desfăşurarea activităţii de recrutare, care să asigure următoarele zone: • de primire/recepţie • de consiliere a donatorilor • zona medicală, pentru recoltarea probelor de sânge şi examenul medical. Din punctul de vedere al resurselor umane, CD trebuie să aibă personal medical instruit în domeniul donării de celule stem hematopoietice, care să asigure un program de lucru de minimum trei ore/zi, în zilele lucrătoare. Personalul medical trebuie să includă cel puţin un medic, care să îşi asume responsabilităţile medicale legate de recrutarea şi managementul potenţialilor donatori voluntari. Tot personalul CD va participa anual la activităţi de instruire, organizate sau recunoscute de RNDVCSH.
   Organizaţional-administrativ, CD trebuie să deţină un sistem de păstrare şi arhivare a datelor, în vederea asigurării trasabilităţii pentru donator şi probele de sânge, inclusiv localizarea şi identificarea informaţiilor fără caracter personal, relevante privind produsele şi materialele care intră în contact cu probele de sânge recoltate şi/sau testate la nivelul CD, iar pe de altă parte trebuie să aibă posibilitatea depozitării şi arhivării pe termen lung (30 de ani), în siguranţă, a documentelor confidenţiale care compun dosarul donatorului. CD trebuie să îndeplinească criteriile şi standardele RNDVCSH privind politicile, ghidurile de practică naţionale, protocoalele şi procedurile standard operaţionale.
   Centrele de transfuzie sanguină teritoriale (CTS) desemnate pentru organizarea activităţii de recrutare a donatorilor de celule stem hematopoietice trebuie să îndeplinească, concomitent cu criteriile generale de participare, şi condiţia de autosuficienţă pentru prelevarea de sânge. În cazul recrutării donatorilor de celule stem hematopoietice din rândul donatorilor de sânge, înregistrarea datelor personale ale donatorilor şi a testelor de laborator deja existente se va face conform procedurilor standard operaţionale şi formularelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii.
   Laboratoarele desemnate pentru activitatea de testare a donatorilor neînrudiţi de celule stem hematopoietice trebuie să fie în structura unei unităţi sanitare acreditate de Agenţia Naţională de Transplant (ANT), pentru a realiza activităţi de testare în vederea transplantului şi să participe la Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, având personal specia­lizat, protocoale standard operaţionale şi sistem de management al calităţii. De asemenea, laboratoarele de testare (LT) trebuie să îndeplinească unele condiţii de spaţiu, echipamente medicale şi circuite corespunzătoare, în vederea minimizării riscurilor pentru do­natori, pacienţi şi personalul medical, sisteme de păstrare şi arhivare a datelor în vederea asigurării trasabilităţii precum şi posibilităţii depozitării şi arhivării pe termen lung (30 de ani), în siguranţă, a documentelor confidenţiale care compun dosarul donatorului.
   Coordonatorul medical al LT trebuie să fie medic specialist de medicină de laborator, hematologie, imunologie clinică şi alergologie sau biolog; acesta răspunde de întreaga activitate profesională şi, în lipsa unui personal dedicat, răspunde şi de programul de management al calităţii; coordonatorul laboratorului HLA trebuie să aibă cel puţin trei ani de practică în testarea histocompatibilităţii. Din punct de vedere tehnic, LT trebuie să aibă acces permanent la personal tehnic în vederea asigurării mentenanţei echipamentelor şi sistemelor informatice ale acestora, precum şi a dispozitivelor medicale utilizate în activităţile specifice, conform procedurilor RNDVCSH.
   Criteriile de eligibilitate pentru centrele de prelevare de celule stem hematopoietice (CP) ţin de experienţa în prelevarea celulelor mononucleare prin afereză şi trebuie să fi efectuat cel puţin trei afereze de celule mononucleare în ultimul an, să aibă minimum două zile consecutive pe săptămână destinate aferezei celulare de la donatori neînrudiţi şi să aibă la dispoziţie o sală de operaţii şi un medic specialist ATI pentru prelevarea celulelor stem medulare, inclusiv abordul venos prin montarea unui cateter central. CP trebuie să aibă coordonator un medic calificat prin pregătire şi experienţă, care să supervizeze operaţiunea de prelevare a celulelor stem atât prin afereză, cât şi prin aspirat medular, şi care să participe anual la activităţi educaţionale legate de prelevarea celulelor hematopoietice sau transplant (dovedite prin ore EMC sau echivalente) organizate sau recunoscute de către RNDVCSH. Medicul din cadrul CP care va realiza procedura de prelevare de celule stem hematopoietice trebuie să fie prezent pe toată durata procedurii de prelevare şi să fi efectuat anterior minimum zece proceduri de prelevare de celule stem pentru transplant cu minimum trei astfel de proceduri în anul precedent.
   Recomandăm, pe această cale, persoanelor interesate în activi­tatea de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, lecturarea integrală a actului normativ vizat, deoarece spaţiul limitat al prezentei rubrici nu ne permite o prezentare exhaustivă a tuturor condiţiilor şi dispoziţiilor legale în domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe