Newsflash

Diseminarea informației

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 17 2017
Diseminarea informației
     Cercul de microbiologie este locul unde își dau întâlnire peste o sută de auditori. Activitățile de aici ar trebui prezentate și altor colegi, pentru ca mai mulți dintre viitorii medici să se poată folosi de această oportunitate unică, să știe despre existența ei, să își pună întrebări și să participe. Însă nu toți colegii care beneficiază de activitățile pe care le desfășurăm își mai aduc aminte să le menționeze, din colegialitate. Nu este așteptată în niciun caz o pseudocolegialitate, adică o prezentare laudativă a acestor activități, pentru „orgoliul organizatorilor”.
   Iată ce spune o colegă care participă de cinci ani la „cerc”: „Aici suntem încurajați să facem prezentări despre diferite subiecte medicale, să mergem la congrese, să întrebăm și să dezbatem orice nelămurire, și totodată aici găsești îndrumare și pentru activități umanitare, pentru că un medic trebuie să își dezvolte toate laturile, și cu cât este mai aproape de semenii săi încă din studenție, cu atât va înțelege mai bine suferința bolnavului”.
   Dintre cei care au fost membri ai „cercului”, mulți au devenit bursieri Erasmus, au participat ca bursieri la alte activități în țară sau în străinătate, au câștigat granturi de cercetare și, de regulă, odată cu participarea la „cerc” au obținut note mai mari (nu doar la microbiologie, ci la aproape toate materiile; au existat și „salturi” de peste 1–1,5 puncte de la media din anul întâi la media din anul doi și chiar și în anii următori). Acesta este motivul pentru care un bun coleg trebuie să disemineze informația, să atragă și alți colegi – pentru o dezvoltare realizată împreună, în echipă.
    Având experiența organizării de aproape douăzeci de ani a acestui cerc, observând și alte activități, pot să afirm că la cercul de microbiologie se întâmplă lucruri ce nu sunt întâlnite în alte zone asemănătoare în cadrul facultății. Aici se aplică într-adevăr ideea de „peer review” și de activități între egali. Sunt multe noțiuni copiate mot à mot din străinătate care nu au acoperire în realitate și rămân de cele mai multe ori simple vorbe (ex. training of trainers,capacity building,peer review). În cadrul cercului de microbiologie nu a fost și nu este așa. Ceea ce spunem, facem – dorință de participare să existe!
   Am încercat ca în toată perioada de desfășurare să moderez mai mult sau mai puțin vizibil. Nu am scos în evidență erorile (altfel decât constructiv și cu relativă blândețe), nu am căutat niciodată să demonstrez că un viitor coleg a venit la cerc fără să aibă cele mai elementare noțiuni cu privire la realizarea unei prezentări sau la comportamentul în cadrul unei prezentări și nici că a realizat pentru prima dată în viață un abstract, s-a pregătit și a participat pentru prima dată la un congres sau la o conferință, a redactat pentru prima dată o lucrare științifică sau chiar a reușit să publice într-o revistă indexată în baze de date internaționale.
   Dintre studenții care au participat la cercul de microbiologie s-au desprins unii viitori colegi care la absolvirea facultății publicaseră deja 20–30 de lucrări și prezentaseră tot pe-atâtea postere la conferințe sau congrese (inclusiv internaționale). Am ales modul de coordonare colegial, aproape „din umbră”, așteptând cu destul de multă răbdare „deschiderea aripilor” pentru ca viitorii colegi să poată face față în cât mai bune condiții vieții medicale ca rezident, doctorand, medic specialist.
   Îmi aduc aminte că în urmă cu ceva timp, un viitor coleg aflat atunci în anul doi, foarte bun și serios (în privința învățăturii și a dorinței de a deveni un medic foarte bun) mi-a trimis un email aproape cu deznădejde. Îmi spunea că el nu are „pe nimeni”, că este respins de toți cei pe care i-a rugat să îl sprijine pentru a putea studia mai mult, pentru a putea pregăti o lucrare și a participa măcar la congresul organizat anual pentru studenți și tineri medici. Îl știam și de la curs (pentru că răspundea la întrebări) și de la cercul de microbiologie. Mi-a scris neîncrezător, fiind „sigur” că este doar un „strigăt de disperare”, un mesaj trimis prin email doar pentru a-și arăta nemulțumirea. Dorea să participe la un congres și era sigur că va trece și acel an, desconsiderat de colegii mai mari. Recunosc, mesajul său m-a ambiționat și mi-am spus „nu doar că va participa, dar va lua și cel puțin un premiu”.
   În colaborare cu altă fostă studentă, absolventă a cercului, și având la bază activități în curs de desfășurare în cadrul mai multor laboratoare, l-am implicat în activitate, i-am dat de lucru, l-am coordonat, i-am explicat ce era necesar pentru a depăși nivelul unui student foarte bun, dar novice în domeniul studiilor/cercetării. L-am sprijinit și pentru o a doua lucrare împreună cu alte două viitoare colege care deja fuseseră implicate în activitățile cercului de microbiologie. Ca să nu o mai lungim, viitorul coleg a luat două premii (un premiu întâi și un premiu doi) ceea ce nici nu visase în momentul în care mi-a trimis mesajul negativist.
    Nu a fost singurul care în coordonarea mea a luat premii în acel an. Au fost și premii la nivel național dar și internațional, au fost și premii în anii precedenți sau în următorii (Polonia, Spania, Republica Moldova). Toți premianții au participat unul sau mai mulți ani la activitățile „cercului de microbiologie”. Unii au început cu studii în domeniul microbiologiei sau al bolilor infecțioase, dar au continuat cu studii în domeniile care le-au plăcut mai mult. Dintre ei, unii, mai puțini la număr, mi-au mai scris și mie ca să mă bucure cu activitățile lor (majoritatea au „dispărut”, necolegial).
    În continuarea, colega amintită la începutul acestui material, a mai spus și că: „Din anul trei intri în spital, și atunci când vezi un doctor sau altul comportându-se într-un fel sau altul, faci o selecție pe două categorii: «așa da» și «așa nu». De la cercul de microbiologie am învățat de exemplu că «nu există boală, ci bolnav». Aceasta se referă la faptul că atunci când ai o persoană în fața ta, ca medic, trebuie să-ți aduci aminte că este un om. Înaintea ta nu este o boală. De multe ori, printre cadrele universitare, se mai aude: «A, am unul cu un cancer atât de frumos! Haideți și voi să-l vedeți!» Iar lumea vine toată și se holbează la el, iar săracul pacient este în altă lume, a durerii, cu sentimentele lui… A doua valență a acestei expresii este legată de faptul că o boală se poate manifesta în mai multe feluri. O boală poate fi dezvoltată diferit la doi pacienți, în funcție de ce asociază omul respectiv. El poate avea și alte afecțiuni secundare ce pot face ca boala de fond să îmbrace altă formă. În plus, având deci un pacient cu mai multe probleme, și nu o boală, tratamentul trebuie adaptat, căci nu putem aplica un șablon și să tratăm pe toată lumea la fel”.
   În prezentările de cazuri de la cerc dezbatem multe situații, pornim de la o fotografie și, prin întrebări și răspunsuri, dezvoltăm simțul observației și încercăm să demonstrăm cum ne putem apropia de un diagnostic. Încercăm să depășim, împreună, colegial, nivelul de cunoștințe aflat la îndemâna studentului din anul doi care se rezumă la cursuri, lucrări practice, examene.
   Iar pentru că suntem încă la debutul lunii martie, închei prin reînnoirea urărilor de sănătate, putere, dorință de dezvoltare în echipă, colegial, pentru toate doamnele și domnișoarele care activează în domeniul medical. La mulți ani!

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe