Newsflash

Dinți tociți în mămăligă

de - mar. 18 2016
Dinți tociți în mămăligă

     Vegetarianismul țăranilor nu constă doar în consumul cvasiexclusiv de mămăligă, ci și în asezonarea acesteia, din diverse motive, cu un număr redus de produse alimentare, tot de natură vegetală. Doctorul Manolescu le știe bine și trage concluzii puțin măgulitoare pentru condiția țăranului: „A mânca ceapă cu mămăligă sau praz cu mămăligă, sau murături cu mămăligă, sau varză acră cu mămăligă, sau usturoi cu mămăligă, sau terci cu mămăligă, sau castravete verde cu mămăligă, sau prune (chiseliță) cu mămăligă, sau lăstar de viță și aguridă cu mămăligă etc. etc. sunt exemple ce se văd des și în toate regiunile țării, este a mânca după un sistem vegetarian sărac și prin urmare a se asemăna cu un ierbivor, ce se hrănește cu vegetale tocate, măcinate sau fierte“ (Manolescu, 1895, p. 306). Că țăranul este o specie aparte de ierbivore o dovedește și G. Z. Petrescu, când constată într-un studiu că tocirea dinților este un fenomen specific nu doar ierbivorelor, ci și țăranilor! (Petrescu, 1905, p. 87).

 

Fragment reprodus din volumul „România Medicilor“, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe