Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Dineu cu… pacienţi

Viața Medicală
Marian CÂMPEANU miercuri, 6 februarie 2013
   În urmă cu aproximativ doi ani, o prietenă m-a invitat la teatru. „Preferatul meu, Şerban Ionescu, interpretează sublim rolul lui Pierre în «Dineu cu proşti»!“ îmi spusese. Cunoşteam foarte bine pasiunea ei pentru regretatul actor, iar o astfel de invitaţie, la o piesă cu o distribuţie din care mai făceau parte Horaţiu Mălăele, Medeea Marinescu, Tudorel Filimon, nu prea se putea refuza. A fost, într-adevăr, un spectacol deosebit, spectatorii prezenţi în Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti aplaudând la final zeci de minute o prestaţie remarcabilă a unor actori ce reuşiseră – şi în acea seară – să ridice teatrul la rang de artă.
   Din păcate, legătura dintre noi s-a redus, în timp, la sms-urile trimise de sărbători. Suferinţa marelui actor, atât de apreciat de prietena mea, m-a determinat însă, după mai bine de un an şi jumătate, să-i dau un telefon. „Regret situaţia dificilă în care se află actorul tău preferat“ am început eu, oarecum abrupt, discuţia, fără a bănui răspunsul: „Actorul meu preferat?! A fost actorul meu preferat! O, nu am mai vorbit de atât de mult timp! Tu nu ştii în ce situaţie disperată sunt. În urmă cu un an şi jumătate, am fost muşcată de o căpuşă, probabil provenită de la câinele vecinilor, deşi nici propriul nostru câine nu este scos de pe lista suspecţilor. La început, nu am ştiut ce se întâmplă, am umblat pe la atâtea spitale, pentru ca diagnosticul de borelioză să mi se pună de-abia în urmă cu vreo două-trei luni. Evoluţia bolii a fost rapidă şi agresivă, momentan sunt imobilizată la pat, iar tratamentul nu pare că dă niciun rezultat. Sunt disperată! Am depus cereri peste tot, am făcut multe demersuri, pentru a putea beneficia de tratament în străinătate. Nimic! Şerban Ionescu merge în Germania suspect de borelioză, pe banii statului român! De ce eu stau imobilizată în pat, cu acelaşi diagnostic, în aceeaşi situaţie şi nu mă bagă nimeni în seamă? Adică noi, oamenii de rând, suntem mai puţin importanţi?! Pentru el de ce s-au găsit fonduri iar pentru noi nu?“.
   Discuţia a continuat. Am aflat, cu surprindere şi groază, că prietena mea se transformase, în mai puţin de doi ani, dintr-o tânără activă şi plină de viaţă, într-o persoană imobilizată ce necesita ajutor permanent. Şi asta de la o muşcătură de căpuşă?! Nu eram deloc convins. Eram de acord cu ea, că situaţia delicată în care se afla ar fi necesitat un control la o clinică din străinătate, măcar pentru liniştea familiei. De ce nu a primit niciun răspuns de la organele abilitate? De ce maestrul Şerban Ionescu a fost transportat pentru tratament şi investigaţii în Germania pe banii statului român, iar prietena mea cu acelaşi diagnostic şi aceleaşi simptome nu?
   Nu am vrut să mă gândesc la răspunsul unor astfel de întrebări. Gândul mi-a zburat brusc la piesa de acum doi ani. Horaţiu Mălăele interpreta atunci magistral rolul „prostului“ FranÎois, rol care, în societatea românească actuală, unde unii sunt mai egali decât ceilalţi, i se potriveşte atât de bine contribuabilului obişnuit. Pacientul român, omul de rând, se află pe o continuă listă de aşteptare, jucând parcă rolul lui FranÎois într-un veşnic „Dineu cu proşti“, în vreme ce statul nu pridideşte să sară în sprijinul „numelor mari“.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.