Newsflash

Diferența dintre satisfacția și experiența pacientului

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 31 2018
Diferența dintre satisfacția și experiența pacientului
     De ce sunt medicii atât de porniți împotriva ideii de a explora nivelul de satisfacție al pacienților? Se tem că va veni cineva care să le indice prețios să gâdile pe la cornițe orice pacient, indiferent dacă îi place sau nu sau dacă, în concepția medicului, acesta merită sau nu. Nu pledez pentru o îngrijire acordată pe bază de merit: cum ar fi ca cineva să merite un organ mai mult decât altcineva? În cele din urmă, gâdilatul la cornițe poate însemna aproape orice, de la vorbit frumos și cu respect la a face pe plac pacientului cu orice preț: tratându-l când vrea el, cu ce vrea el, cum vrea el și asta fără vreo legătură cu nevoile sale reale sau cu alocarea echitabilă a resurselor de îngrijire disponibile. Lucrurile sau aspectele care satisfac cu adevărat pacienții sunt extrem de greu de anticipat; ele sunt personale și țin foarte mult de moment. Adică același lucru poate impresiona semnificativ pe cineva, dar, într-un alt context, poate să treacă neobservat. În plus, acestea pot sau nu avea de-a face cu problema pentru care pacientul s-a prezentat la medic sau la spital. Cel mai adesea, nu au de-a face cu motivul primar pentru care pacientul s-a prezentat la spital. Cum să te pregătești, ca persoană care acordă îngrijiri de sănătate, pentru așa ceva?
     Ei bine, asta este problema cu satisfacția pacientului. Dacă pui asta pe primul loc, este posibil să simți că alergi după foarte mulți iepuri fără să prinzi niciunul la finalul zilei. În plus, este destul de posibil ca, în cele din urmă, să îți cam pierzi busola și nici pacienții să nu fie pe cât crezi tu de satisfăcuți și nici prea bine îngrijiți. Să renunțăm de tot la idee? Sau facem ca noi, dacă le place bine, dacă nu, treaba lor. Nici asta nu pare să fie în regulă.
     Poate că trebuie să dăm puțin la o parte satisfacția (cu toate capriciile ei) și să punem alte câteva lucruri înaintea ei. Cum ar fi siguranța pacientului sau calitatea îngrijirilor. Abia apoi am putea, cu resursele rămase (materiale dar și dispoziție sufletească, compasiune...) să ne gândim la nivelul următor. Un climat vizibil de siguranță, alături de un control privind calitatea îngrijirilor ar putea pregăti terenul și ar sensibiliza pacientul să se bucure de puținele resurse rămase pentru a-i satisface nevoi subtile sau poate chiar capricii. Ar crea un ansamblu mai larg numit experiența pacientului*.
     Siguranța pacienților este ceea ce contează cel mai mult, dar ca multe dintre cele care contează foarte mult, se bucură de o atenție disproporționată. Este și mai dificil de măsurat comparativ cu administrarea câtorva chestionare de satisfacție a pacientului. Este și mai dureroasă atunci când vrei să o compari. Vreți un exemplu? Raportarea infecțiilor nosocomiale. Și mai rău decât atât, toată lumea se așteaptă să fie condiția de bază și nimeni nu va povesti despre cât de în siguranță s-a simțit într-un anume spital. Altele vor fi subiectele de discuție. Siguranța în spital în mod cert nu va fi o sursă de experiență bună, dar, atunci când este să dea greș, devine întotdeauna o sursă de experiență proastă. Care circulă și, mai rău chiar, contează. Nici în aviație și nici în parcurile de distracții clientul nu este capabil să înțeleagă și să aprecieze întreaga conspirație pentru o tot mai mare siguranță, în pofida faptului că în ambele domenii siguranța este prioritatea numărul unu pentru oricare angajat.
     Apoi vine calitatea. Este și mai greu de definit pentru policlinică, spital și angajați și probabil mult mai greu de măsurat și, eventual, comparat. Adesea există doar standarde, practici, rigori formale, pe hârtie, care se traduc anevoios în ceva perceput ca fiind valoros pentru pacient. Luați ca exemplu de calitate întârzierea medie a consultațiilor din policlinică. Sau numărul deplasărilor (și durata lor medie) pe care trebuie să le facă pacientul în medie în spital pentru a îndeplini formalități, a vedea medici și a face investigații. Sau procentajul în care pacienții returnează mâncarea la mesele oferite in spital. Sunt lucruri de făcut aici care vor fi apreciate de majoritatea pacienților; chiar nu este nimic de personalizat.
     Și apoi, sunt lucruri mărunte dar semnificative pe care personalul le gândește și le execută pentru a aduce câtă bucurie se mai poate în sufletele unor oameni încercați de boli și ale celor apropiați lor. Adică satisfacția pacienților.
     Poate că întreaga mea pledoarie este ușor ieșită din context într-o țară în care nu mai sunt medici care să acopere minimul necesar. Este posibil să ajungem curând la un mare și trist adevăr, acela că orice îngrijire este mai bună decât nicio îngrijire. Însă mă tem că alături de o experiență proastă a pacienților nu poate fi o experiență foarte bună a îngrijitorilor. Și mă tem că experiența asta proastă a îngrijitorilor este una dintre cauzele problemelor cu care ne confruntăm acum.

 

 

*Siguranța pacientului, apoi calitatea îngrijirii și satisfacția pacienților sunt, în această ordine, componentele a ceea ce au definit a fi experiența pacientului cei de la Cleveland Clinic. Sursa: James Merlino – Service Fanatics, How to Build Superior Patient Experience the Cleveland Clinic Way

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe