Newsflash

Dietă de om mare

de - ian. 10 2017
Dietă de om mare

     Dacă a scăpat de pericolele nașterii și ale primelor săptămâni de viață, micul țăran este asaltat de alte amenințări, între care cele mai letale par a fi bolile digestive; acestea sunt datorate aproape în totalitate habitudinilor greșite ale mamelor în a-și hrăni copiii. Și aici pericolele vin din mai multe direcții; mai întâi, felul în care este alăptat și alimentația mixtă introdusă încă din primele luni ale vieții expun copilul la declanșarea dereglărilor digestive. Iacob Melcon Iacobovici, bursier al Fundației Regale Carol I și câștigător al premiului Hillel în 1900 cu o lucrare despre cauzele mortalității infantile în România, sintetizează pentru noi aceste aspecte: „La noi copiii nu sug după o regulă oarecare, când copilul plânge, mama îl pune la sân să sugă. Alteori mama, fiind ocupată, îi dă să sugă când apucă, la două ceasuri, la trei, patru, când poate. Și acest lucru nu e numai la femeile inculte, dar și la cele cu cultură, pentru că n-au avut niciodată ocaziunea să învețe igiena și nici s-o vadă practicată. [...] Așa se explică imensa mortalitate a primiparelor. Mamele românce cred că laptele matern e o mâncare neîndestulătoare, de aceea îl îndoapă cu tot ce pot, așa, în post, îi dau ciorbă de fasole, mazăre, cartofi, prune fierte, varză acră, terci de mămăligă, covrigi, în sfârșit, de toate. În zilele celelalte ale anului mănâncă ca și ceilalți și stă de-a valma cu părinții la masă. Mama sau tata țin copilul în brațe, când e mai mic îi mestecă ei și-i dau în gură, dacă e mai mărișor de opt sau nouă luni mănâncă singur tot ce vrea. Și cât de fericite nu se simt bietele mame ori de câte ori pot spune că odrasla lor mănâncă «ca un om bătrân».” (Iacobovici, 1902)



Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.



 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe