Newsflash

Dezinteres sau rea-credință?

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 10 2017
Dezinteres sau rea-credință?
    Au trecut de mult cei 20 de ani „prevestiți” de unul dintre cei implicați în evenimentele din decembrie 1989 și care, prin vorbele sale, enervase multă lume la acea dată. „Oracolul din Dămăroaia” a spus: „Pentru a deprinde democrația, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Astăzi, noi, cei mulți, cei care nu avem decât un acces limitat la informație, nu știu dacă vom afla vreodată dacă a încercat doar să ne inducă în eroare sau a avut un alt gând.
    În acel 16 decembrie 1989, inconștienți, ne aflam în Sinaia. Maia ne spusese: „Nu plecați din București, nu ați auzit că se petrece ceva la Timișoara?”. Noi nu o credeam și ne imaginam că nu are dreptate. Atunci a început o nouă eră a sacrificiilor, perioadă care nu s-a încheiat nici până acum. În istoria poporului român au existat multe sacrificii.
    În următoarea zi am început să ne trezim din naivitate și am găsit într-un carnețel numărul de telefon, fix (nici nu ne imaginam că vor exista vreodată telefoane mobile – așa cum nu ne imaginam că am putea fi eliberați de conducerea de partid și de stat din acea perioadă), al unui coleg, montaniard. Îl cunoscusem pe creasta Munților Făgăraș și ne-am adus aminte că este din Sinaia. Am sunat de la un telefon „cu fise” și ne-a răspuns un glas îngrijorat. A vorbit eliptic. Ne-a invitat să mergem într-un anumit loc, la o anumită oră și până atunci să nu mai vorbim nimic. Ne-am întâlnit seara, pe întuneric, și am aflat că Maia avusese dreptate, ceva se petrecea la Timișoara.
    Ajunși înapoi la hotel am pornit televizorul, pe singurul program existent. Și a început „nebunia”. Nebunia mass-media a început prin programul unic de televiziune care a trecut de la două ceasuri pe zi la 24 de ceasuri, cu mesaje reale și ireale, lucruri corecte amestecate cu minciuni, cu deturnarea și manipularea minților celor care începeau să guste din noul stil de „pâine și circ”. Rețeta era deja bine cunoscută și a fost aplicată pas cu pas, călcând în picioare sacrificiile de mii de ani și mai recente, sacrificiile românilor pentru neam și țară (nu pentru funcții, nu pentru apariții televizate, nu pentru beneficii nemeritate). Sacrificii!
    În acea perioadă, dacă în „revoluția de catifea” nu a fost ucis niciun om, în decembrie-ianuarie și chiar ulterior, mulți români au fost uciși – unele dintre morminte au în continuare cruci pe care scrie „necunoscut”. Există și cimitirul „Eroii Revoluției”, foarte aproape de o stație de metrou și ca atare ușor de abordat, cimitir în care cel puțin în fiecare decembrie vezi oameni de toate vârstele plângând după cei care nu mai sunt. Rareori, vezi și tineri care merg acolo doar pentru a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru noi. Pușcării, deportări, schingiuiri, ucideri, maltratări și extinderea chinului asupra familiei, istorie, sacrificii... Acestea sunt adevăratele sacrificii pe care nu avem voie să le uităm și nu ar trebui să ne permitem să le întinăm printr-un comportament nepotrivit.
   A munci pentru un țel, a încerca să-i înveți și să-i ajuți pe alții, de a transmite mesaje pe care le consideri importante dezvoltării viitorilor colegi, pentru ei, dar și pentru sistemul din care vor face parte, nu reprezintă sacrificii. Pe de altă parte, dedicând foarte mult timp acestor activități și ajungând să-ți neglijezi familia, prietenii sau sănătatea proprie, acestea ajung să reprezinte probleme destul de serioase, mai ales că „timpul nu se întoarce înapoi”. Mâhnirea produsă de diferite tipuri de ratări dintre cele menționate mai sus poate fi redusă atunci când viitorii colegi se manifestă colegial, arată că își doresc să devină medici buni sau foarte buni și oameni pe măsură – dar atunci când aceste doleanțe nu au exprimare în realitate poți să începi să te gândești inclusiv la sacrificii. Merg în fiecare an la cimitirul „Eroii Revoluției”, pun lumânări și mă rog pentru cei care și-au dat viața în decembrie 1989 – ianuarie 1990. Uneori sunt și viitori colegi care mă însoțesc. Alteori tineri, care mă aud vorbind la curs, decid să meargă singuri înțelegând că memoria celor care s-au sacrificat pentru noi trebuie respectată.
    Dar alții nu știu nici cuvintele imnului național și nu realizează că această neștiință reprezintă o problemă serioasă. De multe ori, perioada 30 noiembrie – 2–3 decembrie, care include evenimente cu înaltă semnificație, este tratată ca o simplă vacanță, petrecută în chiolhanuri sau poate doar prin timp care trece inutil. Mesajele privind importanța pregătirii, importanța colegialității, importanța noțiunilor teoretice și practice privite ca un întreg (spre exemplu, prin corelarea noțiunilor de la diferite materii) sunt tratate cu superficialitate sau luate pur și simplu în râs. Încercarea de a transmite mesaje importante și cu unic scop de a ajuta sunt aparent tolerate sau batjocorite pe rețelele de socializare. S-a întâmplat chiar ca într-un an, când încercam să le spun că nu trebuie ca banii să conteze atât de mult, că deși salariile sunt mici și că dacă am înlocui timpul petrecut cu ei și pentru ei am putea avea câștiguri materiale mai mari, au fost „colegi” care în mod răuvoitor și nedorind să înțeleagă ceea ce aud au considerat că este vorba de o simplă frustrare izvorâtă din lipsa resurselor materiale. Alți „viitori colegi”, tineri, auzind de problemele Institutului Cantacuzino, văzând protestele salariaților (care nu primeau salarii), având posibilitatea să citească despre importanța produselor de care au beneficiat bunici, părinți sau chiar și ei, au decis că nepăsarea este cel mai potrivit mod de reacție. Unii chiar au spus „Ce ne pasă, pentru ce să ne luptăm? Doar așa, ca să nu își piardă Popa locul de muncă?”. Atunci chiar m-am întrebat, mâhnit: „Oare cum pot fi niște tineri atât de răi?” Eu oricum nu primeam salariu de la această instituție și doream să fie susținută pentru binele României și al românilor și nu din alt motiv. Doresc aceasta în continuare.
    Ne aflăm într-un nou decembrie, la peste un sfert de secol distanță de tragedia din 1989 și începutul lui 1990. Nu sunt publicate toate informațiile, dar cu toții știm că nici măcar 40% din românii cu drept de vot nu s-au prezentat duminică pentru a-și exercita această îndatorire democratică. În acel decembrie, în Sinaia, în momentul în care s-a aflat de decolarea elicopterului spre Târgoviște, ne aflam în hotel. Un grup de tinere a izbucnit într-un țipăt care părea înfricoșător. Nimeni nu a explicat nimic, dar cumva am înțeles ce se petrecuse. Am căzut amândoi pe două fotolii ce se aflau în apropiere și am început să plângem cu același gând: „fiul nostru va trăi într-o altă Românie și va putea avea o altă viață, mai bună decât cea pe care am avut-o noi”. Apoi, după un timp, ne-am gândit la toți tinerii și la viitorul țării noastre. Mulți dintre tineri urmează cursurile unei facultăți. Mulți dintre cei născuți după acel decembrie au încheiat pregătirile, au devenit medici rezidenți, alții sunt încă studenți – viitori colegi. Câți dintre viitorii colegi au mers să voteze în urmă cu câteva zile? Câți dintre ei înțeleg că viitorul țării noastre este în mâinile lor? Câți doresc să înțeleagă că aportul lor actual înseamnă seriozitate, muncă, învățătură, practică și neapărat colegialitate?
    Altfel, unii pot spune, așa cum o tânără absolventă spunea, referindu-se la mesajul meu despre sacrificiul înaintașilor noștri: „Și eu fac o mulțime de sacrificii pentru a fi studentă la medicină și renunț la timpul liber și la somn foarte des fără să fac din aceasta un caz public”.
    Mesajul meu pentru toți, repetat și repetat, este: observă, spune, întreabă, ascultă (sfaturile care sunt utile) și du la bun sfârșit ceea ce ai început, cu colegialitate și cu gândul cel bun îndreptat către România și către români!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe