Newsflash

Detergenții nu sunt de mâncat

de Dr. Martin S. MARTIN - feb. 23 2018
Detergenții nu sunt de mâncat
Cazurile bizare de adolescenți care mănâncă detergent de rufe au fost semnalate pentru prima dată în SUA, în anul 2015, dar s-au înmulțit îngrijorător în ultimele luni. Numai în primele două săptămâni ale anului 2018 au fost semnalate în Statele Unite ale Americii 39 de cazuri noi, la tineri între 13 și 18 ani, iar în a treia săptămână numărul lor a crescut la 86. Aceasta, în condițiile în care în 2017 au fost înregistrate doar 53 de cazuri.

Firma Procter&Gamble a lansat cu câțiva ani în urmă un produs nou: detergentul de rufe marca Tide ambalat în pachete mici, viu colorate, pentru folosirea la un ciclu al mașinii de spălat. Aspectul pachetelor de detergent le face asemănătoare cu bomboanele și este posibil ca primele cazuri de ingestie să fi fost rezultatul unor erori. Însă tinerii au promovat pe rețelele sociale experiența, calificând-o drept „cool”, de unde au apărut imitațiile puerile.

Este ușor de înțeles că această practică are potențial toxic și mulți dintre cei care au încercat-o au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale.

Produsul Tide conține substanțe detergente (benzoat de denantonium, sulfat de alcooletoxi, alcool polivinil, disulfonat de disodiumdistirilbifosfanil), enzime (mananază, amilază, subtilizin), calciu, pentaacetat de dietilentriamină.

În prezent, firma producătoare susține o amplă campanie de publicitate, sprijinită de celebrități, pentru a le explica adolescenților rațiunile serioase care cer să abandoneze acest obicei ilogic și dăunător.

Practica medicală cunoaște multe cazuri de apetit deformat sau bizar, cum sunt xilofagia (cei care mănâncă produse lemnoase), trichofagia (cei care mănâncă păr), hialofagia (cei care mănâncă sticlă), geofagia (cei care mănâncă pământ), necrofagia (cei care mănâncă cadavre) și pica, denumire sub care intră cazuri foarte diverse, de atracție pentru consumul de lut, cretă, cuie, tencuială, vopsele, hârtie, pietre, țesături și altele.

Multe din aceste cazuri sunt legate de tulburări mintale, dar ele au fost înregistrate și în anumite deficiențe (fier, zinc), la bolnavii deprimați, la gravide sau la cei instituționalizați (închisori, aziluri, lagăre).

Fără să aibă încă un nume individualizat, „detergentofagia” care afectează tineretul din societatea americană contemporană este o variantă de pica și afectează indivizi aparent sănătoși, fără antecedente de alte tulburări.

Dar progresia rapidă, evident facilitată de mediile sociale, unde adolescenții sunt foarte activi, ridică întrebarea dacă nu cumva acest efect secundar al comunicării rapide din zilele noastre nu este și urmarea însingurării la care aderă generația tânără, obsesiv preocupată de lumea din ecranele dispozitivelor de care nu se despart.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe