Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă

DES, între necesitate și obligativitate

Viața Medicală
Conf. dr. Horia BUMBEA luni, 28 noiembrie 2016
Viața Medicală
Dr. Adriana MIHALAȘ luni, 28 noiembrie 2016
    Recent s-a introdus cu titlu obligatoriu utilizarea dosarului electronic de sănătate (DES) în practica medicală din România, atât în sistemul public, cât și în cel privat, prin Ordinul comun al MS și CNAS nr. 1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informațiilor și procedurilor operaționale necesare utilizării și funcționării dosarului electronic și HG nr. 34/2015 pentru aprobarea normelor metodologice privind modalitatea de utilizare și completare a dosarului electronic de sănătate al pacientului. Scopul declarat al acestui demers este de a centraliza toate informațiile medicale ale pacienților, pentru a fi disponibile în orice moment și loc în vederea optimizării actului medical. Din păcate, modul intempestiv în care se introduc noile sisteme de informatizare a evidenței pacienților (vezi și introducerea cardului de sănătate, cu o platformă total improprie și fără acoperire în mentenanță nici măcar pe termen scurt), se regăsește în actuala implementare „obligatorie” a DES cu o serie de „scăpări” cel puțin în ceea ce privește deontologia actului medical, dacă nu și drepturile constituționale ale cetățeanului.
    În primul rând, din punct de vedere deontologic, medicul este expus riscului de a încălca confidențialitatea relației medic–pacient, prin faptul că modul de organizare a prelucrării datelor în cadrul DES și de acces la datele pacientului a terțelor persoane, fără acordul pacientului, încalcă tocmai angajamentul medicului față de pacient în a-i proteja datele medicale personale. În al doilea rând, este o încălcare a dreptului la viața privată, prevăzut de Codul Civil, în lipsa unei metodologii clare care să garanteze drepturile fundamentale ale pacienților, în condițiile prelucrării datelor personale de către alte entități decât cele avute în vedere de legiuitor.
    În consecință, medicul român este în prezent obligat să încalce drepturi fundamentale cetățenești și codul deontologic, pentru a îndeplini o sarcină administrativă a sistemului de sănătate din România. Prin statutul său, Colegiul Medicilor din România și, implicit, Colegiul Medicilor din Municipiul București au datoria să apere drepturile medicilor și, în consecință, datoria să atragă atenția și să ceară respectarea normelor deontologice de desfășurare a activității medicale. Recenta luare de poziție a Comisiei de bioetică a CMR este un prim pas în a cere respectarea activității medicale ca profesie liberală, conform statutului, și a nu permite ingerința altor instituții în activitatea medicilor fără respectarea normelor profesiei de medic.
    Un alt aspect care aduce grave prejudicii medicilor din România și, în special, celei mai numeroase categorii, aceea a medicilor de familie, este creșterea excesivă a birocratizării activității medicale primare, dacă mai era loc, după ce deja activitatea medicală a fost grav prejudiciată de funcționarea defectuoasă a cardului de sănătate, și chiar impunerea abuzivă a unor activități informatice care nu au nicio legătură cu activitatea medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC