Newsflash

Demografia și ovulele chinezești

de Dr. Martin S. MARTIN - ian. 11 2016
Demografia și ovulele chinezești
     După mai bine de treizeci de ani de aplicare în China comunistă a politicii demografice „un copil pe familie“ (introdusă în anul 1978), în perioada conducerii țării de Mao Tze Dung, mai multe efecte secundare nedorite ale acesteia și-au făcut apariția: infanticidul (asasinarea secretă în special a nou-născuților de sex feminin), copiii nedeclarați („copiii la negru“), schimbarea proporției numerice femei/bărbați în generația contemporană, îmbătrânirea rapidă a populației, cu perspective dezastruoase pentru sistemul de pensii și asigurări sociale, schimbarea atitudinii tinerelor familii față de ideea de a avea copii, schimbarea concepției legate de vârsta optimă pentru procreare.
     Legea care interzicea familiilor să aibă mai mult de un copil a fost suspendată, ceea ce nu înseamnă că a dus la o creștere imediată a numărului de nașteri. Baby boom-ul chinez, prognosticat de planificatorii familiali, nu s-a produs.
     Mai nou, a apărut o altă problemă socială, de asemenea neanticipată și care nu are, încă, nicio soluție în interiorul țării asiatice: un număr tot mai mare de femei, foarte activ implicate în viața profesională, cu ambiții legate de venitul viitor și de ascensiunea în ierarhia meseriei, nu vor să întrerupă eforturile pe care le fac la vârsta cea mai bună pentru procreare. Ele nu vor nici să se căsătorească și își doresc să aibă copii singure sau nu, la o vârstă cât mai avansată, când situația materială dorită se va concretiza.
     Cu progresele însămânțării in vitro, pentru aceste femei soluția este să-și conserve ovulele recoltate la vârstă tânără și să le lase în așteptare până când vine momentul potrivit pentru maternitate. Legislatorii chinezi au intervenit, însă, și aici, în domeniul conservării celulelor germinative. Numai femeile care au cancer de colon sau alte boli care implică mari riscuri pentru sarcină și naștere, și numai acelea măritate pot face cerere pentru a li se recolta și conserva ovulele prin înghețare (New York Times, 13 iunie 2015).
     Toate legile și regulamentele restrictive au proprietatea de a stârni imaginarea unor metode și căi pentru scurtcircuitarea lor. Așa se face că, după turismul obstetrical a apărut, și este în continuă dezvoltare, turismul conservării ovulelor. Clinicile de fertilitate din Statele Unite, mai ales cele din California (între care Hpy Future, Travel Healthcare și Live IVF) raportează un număr crescând de paciente din China care fac deplasarea numai în acest scop. Ele acoperă din buzunar cheltuiala de până la 20 de mii de dolari, pentru a-și vedea ovulele conservate în siguranță (Wall Street Journal, 2 octombrie 2015).
     Și-au făcut apariția și intermediarii, care asigură, contra comision, călătoria și rezervarea programării la serviciile medicale specializate. Într-un viitor nedefinit, aceste femei vor ajunge, teoretic, să se mărite și, folosind celulele germinative ale soților lor, să aibă copilul sau copiii doriți. Dar ele nu reprezintă majoritatea. Șansele cele mai mari sunt ca femeile care recurg azi la recoltarea și conservarea ovulelor în SUA să rămână nemăritate și să recurgă la serviciile firmelor care comercializează spermă donată pentru a putea avea copii.
     Vor exista mai multe mame de vârstă înaintată nemăritate și mai mulți copii fără tați, într-o societate chineză care va arăta diferit de cea de astăzi. Cauzele sunt multe și includ intervențiile guvernului în controlul vieții și al nașterilor din cea mai numeroasă națiune din lume. Cert este că, printr-o foarte ciudată înlănțuire de cauze și efecte, politica demografică a Chinei creează afaceri noi pentru clinicile de fertilitate americane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe