Newsflash

Decriminalizarea și legalizarea prostituției

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 7 2016
Decriminalizarea și legalizarea prostituției
     Prostituția a fost legală pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii, până în anii 1910–1915, devenind apoi o țintă pentru activismul mișcării feministe și bisericile creștin-evanghelice. Astfel, această practică a fost scoasă în afara legii, cu mici excepții în unele zone rurale din statul Nevada, unde sunt câteva duzini de bordeluri legale. Contrar opiniei, foarte răspândită de altfel, care consideră că prostituția este legală și în Las Vegas și Reno, ea este doar tolerată acolo, ca și în alte orașe mari, fără să fie însă legală.
     Așa cum s-a întâmplat și în Europa medievală (secolele XV–XVI), evoluția vânzării de sex consensual în SUA a pornit de la „o practică socială imorală și disprețuită“, la identificarea ei ca „un păcat“, ca apoi să devină „o crimă“. Criminalizarea și interzicerea prostituției în SUA a mers în paralel cu prohibiția alcoolului (1920–1933), principala forță socială care a contribuit la introducerea legilor prohibitive fiind Uniunea de temperanță a femeilor creștine.
     La 25 iunie 1910, congresul american a votat Legea lui Mann (după numele congresmanului James Robert Mann), cunoscută și ca „Legea împotriva sclaviei albe“, care a intrat treptat în vigoare în toate statele și orașele. S-au închis „cartierele felinarelor roșii“ și casele de toleranță, iar prostituatele din stradă au fost urmărite și arestate de agenții legii.
     Motivată de multe critici îndreptățite, campania de decriminalizare și legalizare a prostituției a căpătat energie și suport în ultimii ani și are șanse să obțină succese în viitorul apropiat. Din anul 1970, eforturile unei foste prostituate, devenită activistă socială, Scarlot Harlot din San Francisco, de a schimba numele de „profesionistă a sexului“ a reușit să facă acceptat termenul de „lucrătoare a sexului“. Originea cuvântului prostituată este latină (prostituta) și provine din verbul compus din două părți: pro – pe față și situere – a oferi.
    Criticii menținerii condiției ilegale a prostituției aduc argumente că prin aceasta se generează mai multă violență și criminalitate și sunt sporite șansele de îmbolnăvire a femeilor care se prostituează, dar și ale clienților lor. Riscul de a fi victimă a violențelor este de 45–75% pentru prostituate, iar statistica arată că între 32 și 55% din ele au suferit deja diverse forme de violență și agresiune. Pentru că sunt ilegale, prostituatele sunt nevoite să caute protecție la așa-numiții „pești“ și la bordeluri, unde exploatarea lor crește, uneori crește și șansa de a suferi acte de violență.
     În campania de legalizare a prostituției în America sunt implicate, în prezent, Amnesty International, Organizația mondială a sănătății, Comisia pentru drepturile omului (Human Rights Watch), United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS), Comisia pentru SIDA, Fundația pentru o societate deschisă și legală, Coaliția împotriva traficului de femei, multiple organizații neguvernamentale cum sunt COYOTE (Call Off Your Tired Ethics – Încetează etica ta demodată), Grupul de acțiune nord-american în favoarea prostituției și numeroase personalități și celebrități.
     Mișcarea feministă americană este scindată: o parte, numită „Noua mișcare feministă“, este în favoarea legalizării, în timp ce alta, mai numeroasă și mai influentă, luptă pentru desființarea totală a prostituției, care – în opinia lor – exacerbează sexismul, transformă femeile în obiecte, contribuie la răspândirea bolilor cu transmitere sexuală și menține o practică socială imorală.
     Între decriminalizare și legalizare există diferențe esențiale: prima înseamnă suprimarea tuturor legilor și măsurilor care interzic sau limitează prostituția, în timp ce a doua se referă la reglementarea modului în care este practicată prostituția legalizată, inclusiv înregistrarea, controlul medical periodic, impozitarea, acordarea drepturilor de protecție socială etc.
Sursa: notallowedto.com 
     Ca să facă trecerea de la starea actuală, cu peste 55.000 de arestări pe an pentru prostituție, la o situație legalizată, statele americane au de făcut un pas mare într-o direcție despre care nu știu mai nimic. Ele pot alege între mai multe modele existente în lume, fiecare cu avantaje și minusuri. Modelul suedez, preluat și de Danemarca și Canada, implică decriminalizarea actului sexual pentru bani, deci a practicantelor, dar menține și pedepsește vinovăția partenerilor plătitori. Aceasta ar reduce prostituția stradală, exploatarea femeilor și îmbolnăvirile. În Germania, unde sunt înregistrate peste 400.000 de persoane în industria sexului, practicarea prostituției este legală și reglementată de stat, inclusiv acordarea de drepturi sociale celor care lucrează în domeniu. Australia și Noua Zeelandă au descoperit că, după introducerea legislației care face ca toate bordelurile să opereze ca orice al tip de business legal, s-a înregistrat o îmbunătățire marcată a indicatorilor de delicte și îmbolnăviri.
     Este foarte probabil că și în Statele Unite prohibiția prostituției va avea soarta celei a alcoolului, dar cu o întârziere de multe decenii. Permanentizarea stării actuale, în care practicarea sexului pentru câștiguri materiale există, dar operează în condiții de ilegalitate, dăunează și indivizilor și societății americane, persistând într-o atitudine de ipocrizie și fals.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe