Newsflash

De la teorie la practică

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - aug. 1 2014
De la teorie la practică
  Sunt convins că mulţi dintre cititorii acestor rânduri vor ridica din umeri aflând că autorul citatului alăturat e un fost jucător de baseball. De la crearea acestei rubrici, am încercat să lărgesc pe cât se poate gama celor care prin inteligenţă şi inventivitate au îmbogăţit patrimoniul spiritual universal. Medici, filozofi, politicieni. Dar jucători de baseball?! Decizia de a-l include pe Lawrence Peter „Yogi“ Berra la „Esenţe tari“ este justificată de concizia citatului alăturat şi de faptul că el se potriveşte multor îndeletniciri umane, printre care fără îndoială medicina. Yogi Berra s-a dovedit de-a lungul întregii sale vieţi un om extrem de inteligent şi de activ, chiar şi în afara sportului pe care l-a practicat zeci de ani. Lui i se dato­rează şi alte expresii celebre, cum ar fi: „Nimic nu e terminat decât atunci când s-a terminat.“ sau încercarea elegantă de a se eschiva după o convorbire nereuşită cu un reporter: „De fapt, nu tot ce am zis este spus de mine.“
  Întorcându-ne la citatul nostru, însem­nătatea lui rezidă în combinaţia dintre simplitate şi veridicitate. N-am nicio îndoială că veţi găsi cu uşurinţă în memorie exemple de confraţi sau dascăli care se evidenţiau printr-o erudiţie profesională ieşită din comun, bazată pe o continuă punere la punct cu ultimele date, articole şi studii, dar care practic nu erau în stare să facă faţă unor cerinţe cât de modeste legate de practica de zi cu zi.
  Unul dintre cei mai cunoscuţi intensivişti israelieni şi-a finalizat, cu mult timp în urmă, specializarea în chirurgie doar pentru a ajunge la concluzia (el şi dascălii responsabili de evoluţia sa profesională) că dexteritatea sa manuală era la un nivel insuficient pentru a practica specialitatea pe care o stăpânea atât de bine din punct de vedere teoretic.
  Un foarte reputat neurolog, cu care am avut ocazia să colaborez ani de zile, era cunoscut în ţara sa ca un eminent teoretician, cu vaste noţiuni teoretice, nu numai în domeniul său, dar şi în medicina internă şi în pediatrie, dar care nu poseda arta diagnosticului, astfel încât confraţii săi, care apelau la el cu fiecare ocazie în care aveau nevoie de date precise asupra unui anumit subiect, preferau să-şi trimită pacienţii spre un cu tot alt specialist în neurologie.
  Nu o dată am auzit pacienţi (dar şi confraţi!) care şi-au ales chirurgul sau anestezistul nu după numărul şi calitatea diplomelor de pe pereţii cabinetului, ci după faima câştigată printr-un impresionant număr de succese în sala de operaţie.
  Lipsa de aptitudini practice i-a făcut pe mulţi medici să abandoneze cariera clinică şi să se dedice fie cercetării fundamentale, fie domeniului de organizare medicală. Internişti, ginecologi, medici de familie, pediatri, anestezişti, iată specialităţile medicale care au „donat“ conducerii de spitale şi marilor policlinici pe cei mai mulţi confraţi incapabili să facă faţă cerinţelor practice ale domeniului în care s-au specializat.
  Departe de a fi un intelectual după definiţia clasică (a abandonat şcoala după numai opt clase), Yogi Berra a încercat şi funcţia de manager, de antrenor, şi asta după o lungă listă de succese ca jucător de baseball. Purtând laurii celui mai de succes jucător din istoria baseball-ului de-a lungul multor ani ai carierei sale, Berra a devenit (nu pentru mult timp) antrenorul echipei New York Yankees. Dar, spre stupefacţia celor care l-au cunoscut şi apreciat ca jucător, cariera sa de manager a fost mult mai puţin reuşită: în total cam 300 de meciuri pierdute şi numai 280 câştigate. Aş zice că acest aspect al vieţii sale profesionale justifică pe deplin citatul alăturat. Antrenorul, prin definiţie, e şi teoretician. Un adevărat antrenor aduce cu el o experienţă practică reuşită, pe care în mod normal ar trebui s-o traducă în principii teoretice, care vor sta la baza activităţii sale de îndrumător tactic. Nu o dată mi se întâmplă să mă delectez citind cronici de fotbal sau baschet în care autorul, cunoscut antrenor, analizează jocul nu numai descriind fazele cele mai interesante, ci disecând diversele aspecte ascunse amatorului, pe care numai un profesionist ştie să le deceleze şi să le interpreteze.
  Uneori, teoria şi practica se îmbină într-un chip strălucit, spre satisfacţia celor care se bucură de roadele unei asemenea combinaţii binefăcătoare. Dar, de multe ori, cele două aspecte ale preocupărilor noastre profesionale nu prea se întâlnesc în activitatea de rutină. A recunoaşte această nu tocmai fericită realitate şi a încerca să-i limitezi influenţa nefastă e un adevărat har domnesc.
 

„Din punct de vedere teoretic, nu există nicio diferenţă între teorie şi practică. În practică însă, diferenţa e semnificativă.“ Yogi Berra (n. 1925)

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe