Newsflash

Date obiective pentru prevenirea căderilor

de Dr. Mihail CĂLIN - oct. 25 2012
Date obiective pentru prevenirea căderilor

Primul studiu observaţional obiectiv asupra cauzelor şi circumstanţelor căderilor la persoanele vârstnice a fost publicat în această săptămână în ediţia electronică a revistei The Lancet. Acesta a constat în analiza imaginilor video a 227 de căderi suferite de 130 de persoane, înregistrate de camerele de supraveghere din două cămine pentru vârstnici din Canada. Aceasta a dus la constatarea că cea mai frecventă cauză a căderilor (41%) a fost transferul incorect al greutăţii, cu mutarea centrului de gravitaţie în afara bazei de sprijin; alte cauze au fost împiedicările (21%), loviturile sau ciocnirile, pierderea sprijinului şi colapsul (cu câte 11%), alunecările fiind responsabile de doar 3% din căderi. Căderile sunt cea mai frecventă cauză a rănirilor neintenţionate la persoanele peste 65 de ani şi sunt responsabile pentru 90% din fracturile şoldului şi încheieturii mâinii şi pentru 60% din traumatismele craniocerebrale. Circa 30% din vârstnicii care trăiesc independent şi 50% din cei aflaţi în îngrijire pe termen lung cad cel puţin o dată pe an. Autorii speră ca această cercetare obiectivă să deschidă o cale către dezvoltarea de medii sigure pentru vârstnici şi a unor programe de prevenire a căderilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe